Espanjaan eläkepäivien viettoon – 5 vinkkiä ulkomaille muuttajalle

Suunnitteletko muuttoa Espanjaan eläkepäivien viettoon? Haaveiletko talvista leudommassa ilmastossa? Edullisemmasta hintatasosta? Kulinaristisista nautinnoista ja leppoisista iltapäivistä auringonpaisteessa?

Listasin 5 vinkkiä Espanjaan eläkkeelle muuttavalle. Olisipa joku kertonut nämä minulle aikoinaan! Muutin eläkkeelle Espanjaan pari vuotta sitten ja huomasin, että kaikki ei sujunutkaan kuin tanssi. Toivottavasti seuraavista vinkeistä on sinulle hyötyä.

Vinkki 1: Käytännön asiat on hyvä selvittää jo ennen muuttoa

Mieti raha- ja pankkiasiat tarkoin. Kotimaisen pankin kortilla voi nostaa rahaa ja maksaa myös ulkomailla, kunhan varmistat ettei kortissasi ole rajoituksia. Näin ollen suomalaisella pankkitilillä pärjää kyllä EU:n alueella, mutta käteisen nostaminen yleensä maksaa.

Yli 3 kk Espanjassa oleskelevien täytyy tehdä oleskeluilmoitus ja samalla saa NIE-tunnuksen (ulkomaalaisen henkilötunnus). Jos tarvitset NIE-tunnuksen ennen Espanjaan saapumista, voit hakea sen Espanjan Suomen suurlähetystöstä. NIE-tunnus tarvitaan esim. vuokrasopimusta tehdessä tai pankkitiliä avatessa.

Halutessasi voit ulkoistaa NIE-tunnuksen hankkimisen. Espanja on täynnä ns. asiointitoimistoja (gestoria), jotka pientä maksua vastaan hakevat mitä tahansa todistuksia ja myös NIE-tunnuksia asiakkailleen.

Suomesta maksettava eläke verotetaan Suomessa riippumatta asuinvaltiosta. Espanjassa eläkepäiviä viettävä tekee siis edelleen veroilmoituksen Suomessa. Nykyään EU:n sisällä maasta toiseen muuttaminen on varsin helppoa. Byrokratiaa ei ole juurikaan.

ihmisiä rannalla kävelemässä espanjaan eläkepäivien viettoon

Vinkki 2: Kuinka Espanjassa eläkkeellä olevien terveydenhuolto toimii

Jos vietät ulkomailla alle 6 kuukautta vuodessa, pysyt Suomen terveydenhuollon piirissä. Siinä tapauksessa voit käyttää paikallista julkista terveydenhuoltoa akuuttitapauksissa esittämällä eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

Jos muutat pysyvästi, saat EU:n alueella kohdemaan terveyskortin tekemällä maistraattiin pysyvän muuttoilmoituksen. Kela antaa pyynnöstä suomeksi ja englanniksi todistuksen, jolla voi osoittaa, ettei ole oikeutta suomalaiseen terveydenhoitoon. Tässä tapauksessa Kela maksaa Suomesta eläkettä saavien terveydenhoidon toisessa EU-maassa.

Espanjalaista terveyskorttia haetaan paikalliselta terveysasemalta. Hakua varten tarvitaan em. Kelan todistus. Lisäksi tarvitaan maistraatissa tehtävä asumisilmoitus (empadronamiento). Terveyskortti lähetetään kotiin postitse. Terveydenhoito on Espanjassa ilmaista. Lääkkeistä asiakkaat maksavat murto-osan siitä, mitä Suomessa.

Passin hankkiminen konsulaatin kautta maksaa tuplasti. Muista aina uusia se silloin kun olet Suomessa.

Vinkki 3: Paikallisen kielen opiskelu auttaa sopeutumaan

Paikallisen kielen opiskelu jo ennen muuttoa on hyvä asia. Minulla ei ollut mitään muuta sanavarastoa kuin mañana, hola ja adiós. Englantia ja ruotsia puhun sujuvasti, mutta niitä eivät espanjalaiset juuri puhu, paitsi nuorempi polvi, sieltä löytyy kyllä englannin puhujia, kun kohdalle osuvat.

Pikkuhiljaa olen alkanut ymmärtää puhetta. Paikallisten kanssa ystävystyminen missä päin maailmaa tahansa vaatii kielen hallintaa. Suomalaiseen yhteisöön muuttaminen on eri juttu.

Kielikurssille meno Espanjassa on myös hyvä vaihtoehto. Tunneilla opittua voi heti lähteä soveltamaan käytäntöön. Kursseilla tutustuu myös uusiin ihmisiin.

tyttö barcelonassa kadulla

Vinkki 4: Säilytä yhteys kotimaahan

Säilytä asunto kotimaassa, koska sinulle tulee koti-ikävä. Kun kevät ja kesä koittavat, haluat todennäköisesti palata kotimaahan. Joulu on ihanaa aikaa talvisessa Suomessa. Minulle on ollut tärkeää palata aina kotiin.

Jos et ole varma haluatko muuttaa Espanjaan pysyvästi, voit tehdä kuten minä. Olin ensin alle puoli vuotta “kokeilemassa” uutta elämää etelän auringon alla ja odottelin päätöksen kypsymistä.

Yksi vaihtoehto on vuokrata asunto esimerkiksi Airbnb sivuston kautta muutamaksi kuukaudeksi. Pitkäaikaista asuntoa on kivempi myös etsiä paikan päällä.

Vinkki 5: Ystävyyssuhteiden vaaliminen on tärkeää

Pidä yhteyttä Suomeen jääviin perheenjäseniin, sukulaisiin ja ystäviin. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä kalliimpaa on ystävyys. Rakenna digitaaliyhteys kaikkiin heihin ja mikäli mahdollista, houkuttele heitäkin Espanjaan eläkepäivien viettoon, edes osa-aikaisesti!

Lähde uudessa paikassa rohkeasti liikkeelle ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Espanjalaiset ovat onneksi sosiaalisia ja heihin on helppo tutustua. Huomaat pian, että sinut otetaan “omaksi” omilla kulmilla ja niin hedelmäkauppias kuin kahvilan tarjoilijakin alkaa jutella kuin vanhalle tutulle.

On ollut hauska huomata, että puutteellinen kielitaitokaan ei estä espanjalaisia ottamasta kontaktia. Eräskin rouva vain toistaa kaiken kolme kertaa. Kyllä se vielä menee perille! Olen saanut useita ystäviä täällä Espanjassa. Elämäntapa on paljon sosiaalisempi kuin koto-Suomessa.

Härkää sarvista!

Muutto ei ole huono asia ollenkaan. Saa kerralla muuta ajateltavaa, ajatusmaailma uusiutuu, ihmeteltävää riittää. Uusia keitoksia syntyy koko ajan, eikä vain liedellä.

Huomaa myös, että ystävät ja sukulaiset ovat kiinnostuneet uudesta kotimaasta ja jos hyvin käy he tulevat vierailemaan luonasi. Itsekin alat huomata, mitä hyvää uudessa paikassa on ja mitä hyvää vanhaan jäi! Anna palaa!

Marja-Leena