Oletko Suomen onnellisin?
Näin minua yrittivät haastatella nuoret miehet kävellessäni Yliopistokadulla. Minulla ei ollut aikaa ajatella onnellisuusastettani, kun olin menossa kirjastoon ja sen jälkeen Fazerin kahvilaan Pirkko-Liisan kanssa. Mutta iloinen ainakin olin: siihen olisi ollut helppo vastata.
Nautimme kahvijuomat kauramaidolla ja Runebergin tortut. Kahvituokion jälkeen menimme elokuviin. Finnkinossa pyöri Pedro Almodóvarin viimeisin elokuva The Room Next Door. Oli todella hieno elokuva ja sitä täydensi todella kaunis musiikki, jonka oli säveltänyt Almodóvarin luottosäveltäjä espanjalainen Alberto Iglesias.
Päätimme, että kunhan Klaus Härön ohjaama historiallinen draama Ei Koskaan Yksin tulee teatteriin, tapaamme jälleen elokuvateatterissa! Elokuva on Klaus Härön ja Jimmy Karlssonin käsikirjoittama, ja se perustuu vapaasti Roni Smolarin kirjoittamaan elämäkertaan Setä Stiller. Fiktiivinen elokuva kertoo Suomesta natsi-Saksaan luovutetun kahdeksan juutalaispakolaisen auttajan Abraham Stillerin tarinan. Hänen lapsenlapsensa on toimittaja Ruben Stiller, joka tunnetaan monien radio- ja tv-ohjelmien juontajana.
Talvisia vieraita
Tänä talvena olen bongannut talven väriläiskiä punatulkkuja ja tilhiä. Molemmat havaitsin vierailulla Villähteelle ja Pajulahteen vuodenvaihteen tienoilla. Lintujen havainnointi oli helppoa, kun ne aamutuimaan ruokailivat hirsirakennuksen etualalla kasvavassa pihlajassa syömässä marjoja. Ikkunalasin läpi saattoi helposti tiirailla häiritsemättä.
Koko maailman kansallislaulu
Monet ovat kuulleet, kuinka Finlandia-hymni soi aiemmin Yhdysvalloissa nykyisen presidentin virkaanastujaisissa ja viimeksi ex-presidentin valtiollisissa hautajaisissa. Westminster Abbey -kirkkorakennuksessa sitä on kuultu laulettavan myös virren sanoin Be Still, My Soul.
Useimmat meistä ovat jo koulussa tutustuneet Jean Sibeliuksen (1865-1957) vuonna 1899 säveltämään Finlandia-hymniin, jonka jokainen osa heijastaa katkelmia Suomen historiasta, kansan kamppailua ja päättäväisyyttä. Finlandia-hymniä on ehdotettu koko maailman kansallislauluksi. Siukosen laulukirjaan on painettu Finlandia hymnin kahteen ensimmäiseen säkeistöön V.A. Koskenniemen kirjoittamat sanat: Oi Suomi, katso sinun päiväs koittaa..…
En malta olla mainitsematta, kun Suomi juhli 100-vuotista itsenäisyyttään, Royal Albert Hall´ssa Lontoossa – BBC PROMS maailman suurin klassisen musiikin festivaali – esitettiin Sibeliuksen Finlandia kapellimestari Sakari Oramon johdolla. Esiintyjinä olivat BBC Singers, BBC Symphony Chorus and the BBC Symphony Orchestra ja kuoro lauloi Koskenniemen sanoin SUOMEKSI! Palaute oli aivan uskomaton mm: Finlandia is the most glorious piece of music of the Twentieth Century.
Proms-musiikkimaraton on todella vaikuttava, sekä sisältö että puitteet ovat huikeat! Tänä vuonna festivaali alkaa perjantaina 18. heinäkuuta ja päättyy 13. syyskuuta.
Finlandia-hymni on siis taipunut virreksi nimellä Be Still, My Soul. Sen muodostuminen kesti yli sata vuotta ja kattaa kolme maata: Saksa, Skotlanti ja Suomi. Virren alkuperäinen sanoittaja oli Katharina Amalia Dorothea von Schlegel, joka syntyi vuonna 1697. Nimi viittaa aristokraattiseen taustaan. Uusi kokoelma hengellisiä lauluja julkaistiin Saksassa vuonna 1752, ja tämä oli yksi hänen monista teksteistään. Meille se saapui Skotlannin vapaakirkon jäsenen kautta. Jane Laurie Borthwick käänsi saksankieliset hengelliset laulut englanniksi. Teos julkaistiin vuonna 1852. Urkuri ja musiikin professori David Evans (1874-1948) sovitti käännöksen säveleen. Tämä versio tuotiin Yhdysvaltoihin 1933 tienoilla.
Barcelonassa on Sibeliuksen katu Carrer de Sibelius, ei kovin kaukana Sagrada Familia kirkkorakennuksesta, lähin metroasema on Clot.
On onni olla suomalainen!
Hieno kirjoitus.
Hei,
Kiitos Jatta.