Ostoksilla Barcelonassa

Emeritan mukana pääsin kauppareissulle ikivanhaan liikkeeseen, jossa alkkaritkin olivat käärittynä silkkipaperiin ja pakattu yksittäin laatikoihin. Myyjä ojensi ne sitten katsottavaksi. Varmaan Suomessa 50-luvulla on ollut sellaisia kauppoja. Jos ostajat olivat samalta vuosikymmeneltä – niin myös myyjät!

Ystäväni Remei hakee minut ostosreissuille. Hänen mukaansa kannattaa aina lähteä. Harvinainen rouva, joka tietää kaupungin kaikki tarjoukset. Siinä kulkee varsinainen hintavertailu kahdella jalalla. Kaupungin edullisimmat katkaravut ja mekot ja kengät…mitä vain, kyllä Remei tietää. Kertoo tietonsa kahdella kielellä espanjaksi ja katalaaniksi, saa kielikurssin kaupan päälle. Ja joka paikkaan mennään kävellen, säästetään bussimaksuissa. Kun kysyn onko vielä pitkä matka, kuuluu vakiovastaus: ei, ei, ihan nurkan takana. Kotiin tullessa on askelmittarissa ainakin 7000 askelta.

Outlet-myymälässäkin hän tietää kellontarkkuudella, milloin sinne tulevat uudet tavarat ja myös niiden alennuskorien täyttöajankohdat. Tässä seisot torstaiaamuisin klo 11, niin pääset päältä valikoimaan, opastaa hän. Ja rantaan mennessä tietää kaikki parhaat aurinkopaikat, mitä evästä kannattaa ottaa mukaan, ketkä rannan kaupustelijoista ovat huijareita ja ketkä varastelijoita. Sitä oppii, kun käy samalla rannalla 40 vuotta!

Ruokakaupassa ostetaan latva-artisokkia ja hän tulee vielä näyttämään, miten niistä valmistetaan munakas. Artisokan uloimmat lehdet nypitään pois, Latvasta katkaistaan lähes 2/3 pois, samoin leikataan nukkamainen sisus pois. Jäljelle jäänyt pehmeämpi sydänosa leikataan ohuiksi viipaleiksi ja leivitetään sekä uppopaistetaan. Lopuksi valmistetaan munakas normaaliin tapaan, johon nuo paistetut artisokkaviipaleet on lisätty. Mitkä aromit! Ja mikä maku!

Lähiruokakauppaan mennessä voi istahtaa penkille odottamaan kaupan avautumista, mikä tapahtuu kymmenen tienoilla. Tällä penkillä saa kuulla korttelin senioreitten elämänkerrat, kaupassa vielä tulevat kysymään guapa – löydätkö mitä etsit? Ihanaa, kukaan ei puhu politiikkaa! En sitä paitsi ymmärtäisi, puhetta tulee solkenaan. Juuri ja juuri erotan sanat toisistaan.

Marja-Leena