Mistä kirjoista kouluikäiset kiinnostuvat?

Sis. mainoslinkkejä

Vieläkö kouluikäiset kiinnostuvat seikkailukirjojen klassikoista? 10-vuotias lapsenlapseni luki innoissaan Jules Vernen klassikkokirjan Sukellusveneellä maailman ympäri. Kirjassa seikkaillaan seitsemällä merellä ja kohdataan mitä mielikuvituksellisempia merihirviöitä.

Muistan elävästi vieläkin alakoululaisena lukemani seikkailukirjan Rosvolaakson tytär. Siinä nuorukainen nimeltään John ihastui nuoreen intiaanityttöön nimeltä Lorna. Tarinasta teki traagisen se, että nuorten seurustelua ei katsottu hyvällä kummassakaan leirissä. Lopulta nuori morsian saa nuolen sydämeensä vihkialttarilla.

Seikkailukirjojen klassikoita

Nuorten toivekirjasto on WSOY:n nuortenkirjasarja, jota julkaistiin 1950-luvulta 1980-luvulle. Sarjassa on 265 osaa, klassikkoteoksia. Niihin kuuluu James Fenimore Cooper’in Viimeinen mohikaani (1826): Cora ja Alice Munro matkaavat Yhdysvalloissa suojelijajoukkojen kanssa linnoitukselta toiselle linnoitukselle. Englantilaiset ja ranskalaiset taistelevat vallasta Amerikassa. Inhiaaniheimot kahakoivat keskenään. Muuan valkoihoinen tähystäjä pelastaa erämaassa kaksi nuorta englantilaisnaista. Moni muistaa varmaan kirjan pohjalta tehtyjä romanttisia elokuvia.

Punainen sulka -sarja oli WSOY:n kustantama kirjasarja, jossa julkaistiin poikien seikkailuromaaneja vuosina 1957-1970. Näissä riitti jännitystä tytöillekin! Mieleenpainuvin näistä oli Nopsajalka. Nopsajalan haaveena on aina ollut nähdä valtameri ja niinpä hän lähtee kahden valkoihoisen ystävänsä kanssa vaeltamaan Keski-Lännen preerioilta kohti Kalliovuoria ja Tyyntä Valtamerta. Sulkapäähine päässä kohti seikkailuja!

Nämä kirjat lukeutuvat mestarillisiin seikkailuromaaneihin! Kouluikäiset nykyäänkin osaavat arvostaa näitä klassikkoja.

Uudempaa nuorten kirjallisuutta

Omat poikani lukivat murrosiässä paljon englanninkielisiä nuorten kirjoja varsinkin scifiä, kun niitä ei tarpeeksi nopeasti ehditty kääntämään.

Yhdysvaltalaisen kirjailijan sarjakuvaromaanisarja Gregory-pojasta, joka kirjoittaa omista päivistään, on saavuttanut melkoista suosiota. Kirjoja on ilmestynyt jo viisitoista. Kinney, Jeff Neropatin päiväkirja 7: Kolmas pyörä on täynnä tuttua kohellusta, josta kouluikäiset riemastuvat. Ystävänpäivätanssit ovat Neropatille haaste. Hän etsii itselleen seuralaista. Ystävänsä Rowley on samassa puuhassa. Tarina on täynnä odottamattomia käänteitä.

Neropatille tapahtuu humoristisia juttuja. Hän on aina surkea, mutta jutut kääntyvät parhain päin, sanoo asiantuntijani Alexander. Kymmenvuotias lapsenlapseni rakastaa näitä Neropatti-kirjoja. Hän lukee ne espanjaksi, mutta olen varma, että suomalaiset käännökset ovat yhtä mainioita. Kirja vanheni hänen käsissään tasan yhden päivän!

Risto Räppääjä maalla, merellä ja ilmassa | Neropatin päiväkirja : remppaa pukkaa | Viimeinen mohikaani eli vuoden 1757 kertomus | Maailman ympäri 80 päivässä | Sukelluslaivalla maailman ympäri | Aarresaari | Tarzan |

Joitakin poikia on kuulemma vaikea saada kirjan ääreen, kokeilkaapa Neropatti-sarjaa. Ne löytyvät myös kirjastosta. Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjiä on luettu useita, ne ovat hyviä, sanoo seitsemän vanha Eric.

Eric toivoo, että saisi luettavakseen kirjoja, joissa seikkaillaan. Opettavaiset kirjat hän kokee tylsinä. Adlibriksellä on nyt paljon lastenkirjallisuutta edullisin hinnoin. Suuret seikkailut odottavat!

Harry Potter-kirjat ovat hurmanneet jo lukuisia kouluikäisiä. Taikaa ja suuria seikkailuja. Jos et ole vielä tutustunut Harry Potter-maailmaan, suosittelen sitä ehdottomasti.

David Walliams: Gangsterimummi on hulvattoman hauska. Benin isoäiti vaikuttaa ihan tavalliselta isoäidiltä. Mutta sitten isoäidin menneisyydestä paljastuu ihan vahingossa jotain odottamatonta. Ovatkohan kruununjalokivet enää turvassa?

Miten mahtaa olla – onko mummit yleensäkään ihan tavallisia ihmisiä? Katsokaapa tarkemmin, voitte olla suurten arvoitusten äärellä!

Marja-Leena

LUE MYÖS:

Mistä saa luettavaa – e-kirja linkit

Makoisa kirjamatka Intiaan