Barcelonan katuvilinää – osa III

Barcelonan katuvilinää – osa III

Uutta ja vanhaa, ostoksilla Lapista Napoliin

Taivalkoski on jo poronhoitoaluetta. Niinpä ei ole ihme, jos kulkuväylä tulvii näitä arktisia eläimiä. Joskus ne vilistävät laumana tien poikki toisinaan jäävät lepäilemään keskelle ajorataa. Useamman kuin kerran olen vieraillut noissa maisemissa matkalla vielä pohjoisemmaksi. Kerran pääsin tutustumaan paikkakunnan erikoisuuteen, Suomen vanhimpaan vuonna 1883 perustettuun kauppaan.

Jalavan kauppa teki vaikutuksen, tuntui kuin olisi lähtenyt aikamatkalle. Tämä kauppa/kahvilapihapiiri todella henkii historiaa. Perinnetavaran lisäksi sieltä löytää kalastus- ja metsästystarvikkeita sekä muonaa. Palvelu paikkakunnalla oli muutenkin ensiluokkaista: majapaikassa kun esitti toiveen poronlihasta, sitä tuotiin valmiiksi pakattuna seuraavana päivänä.

Barcelonassa taas on vanhaa vain historia. Jos näet jotain ostamisen arvoista, osta se heti, palatessasi samaa reittiä se on jo loppunut hyllystä. Liikkeiden ikkunoissa vaihtuu tavara vähintään kerran viikossa. On todella ihmeellistä, kuinka kaikelle löytyy menekkiä. Kun Mercadona-kaupan kassalla on omistaja, hän kysyy ´kultaseni, oliko tässä kaikki´? Luulisin, että kuka tahansa muukin tulisi uudelleen ostoksille.

Sen ainoan kerran, kun olen ollut Napolissa, tuli asiaa apteekkiin hankkimaan Rennietä. Tyylikäs harmaatukkainen herra avasi ison kirjan, ja alkoi tutkimaan nuoremman henkilön kanssa sitä. Hetken kuluttua hän ilmoitti, että kyseinen tuote myydään toisella nimellä Italiassa. Sehän sopii. Loistavaa palvelua.

Korttelin väriläiskät

Barcelonassa ulko-oveni vieressä oli Bodega – viinikauppias. Hän myy viiniä euron litrahinnalla. Vakioasiakkaat tuovat omat kanisterit. Kerro mitä haluat ja hän tekee sekoituksen. Minun suosikkini on Katalonian oma Priorat. Kauppiaan mielestä se oli liian vahvaa yksinään ja hän teki minulle aina oman sekoituksen.

Kun kauppa kävi, viinikauppiaalle tuotiin pakettiautolla täydennystä. Paksulla letkulla pumpattiin tynnyrit täyteen laatuviinejä, tietenkin! Kauppiaan myhäillessä vieressä.

Olen ostanut häneltä vähän sitä sun tätä: viinin lisäksi kananmunia, makeisia ym.

Moltes cosas -kauppa on aivan ehdoton, oikea Barcelonan helmi: sieltä voi piipahtaa hakemaan paristoja, astioita, hiuslenkkejä, ilmapalloja, paperitarvikkeita – nimensä mukaisesti kaikkea paitsi ruokaa.

Postia postia!

Jos et satu olemaan kotona, kun posti tuo paketin, posteljooni jättää sen kulmalla olevaan 7/24 kauppaan. Kauppiaat sitten kertovat, että sinulle on tullut paketti, heti kun seuraavan kerran käyt siellä tai kun muistavat. Mutta paketti kyllä löytää omistajansa ennemmin tai myöhemmin: Ai niin, sinulle tuotiin paketti.

Barcelonan rakkaat naapurit

Mason Barcelonan katukuva

Tuliaisiksi Galiciasta naapuri toi laakeripuun oksan, jonka lehdet riittivät pitkäksi aikaa, sekä paikallisen lehmän maitoa, josta tulee kuulemma hyvää juustoa. Mutta ehdottomasti parasta on ollut Emeritan omatekoinen el turrón. Espanjalaisten varsinkin joulunaikaan liittyvä herkku. Kunpa saisin vielä häneltä ohjeen sen tekoon.

Kerran toin ostoskärryssäni mikron. Saavuttuani taloni aulaan, se oli pimeänä. Sähkökatkos. Hissi ei toiminut. Asukkaat rupattelivat käytävässä, eivätkä näyttäneet olevan moksiskaan. Silti naapurin tyttö lähti näyttämään kännykällä tietä portaikossa ja hänen isänsä ja äitinsä kantoivat mikroni neljänteen kerrokseen. Mahtavaa! Pyysin heitä jäämään lasilliselle, mutta he kiiruhtivat kotiinsa.

Barcelonan metrolla joka paikkaan

Galleria Barcelona

Metrolla hujauttaa puolessa tunnissa kauppakeskukseen toiselle puolelle Barcelonaa tai jopa lentokentälle. Metroasemalla voi ostaa lippuja, nostaa rahaa, ottaa valokuvia, juoda kahvit, shoppailla ja taivastella.

Lähipuistossa tunnen värinän, kun metro kulkee maan alla, samoin talon sisällä. Metrossa näkee koko elämän kirjon, jupeista kerjäläisiin. Kiireisistä kiireettömiin. Ja trubaduurit soittavat ja laulavat kaihoisia melodioitaan vaihtaen vaunua ja hattu kiertää.

Marja-Leena

LUE MYÖS:

Katuvilinää osa I

Katuvilinää osa II

Espanjaan eläkepäivien viettoon – 5 vinkkiä ulkomaille muuttajalle