Puuta ympäri maailmaa!

Puuta ympäri maailmaa!

Puu tuoksuu

Olen aina pitänyt puun tuoksusta, suorastaan huumaantunut siitä. Kun juuri kaadettuja puita kuoritaan, niin aromit leimuavat. Kuoritut puut sirkkelöitiin laudoiksi ja pinottiin taapeleiksi eli pinoiksi, siinä on elämän makua! Jopa sahajauhon oma parfyymi on huikea.

Maailman puulajit on listattu

Maailmalla kasvaa yli 60.000 eri puulajia, Brasiliassa on monimuotoisin puulajisto, lähes 9000. Näin kertoo Botanic Gardens Conservation International -järjestö. Euroopassa kasvaa noin 450 puulajia. Suomessa noin 30, joista havupuita on neljä. BGCI on lisäksi kertonut, että yli 2500 puulajia kasvaa vain Australiassa ja vajaat 3000 vain Madagaskarilla.

Puustahan ne kirjatkin tehdään

Senhän sanoo jo naapurimaan kielessä kirjaa tarkoittava sana bok, joka tarkoittaa pyökkiä. Saksan kielessäkin kirja on das Buch ja pyökki Buche. Tammen ja kastanjan sukuinen pyökki onkin Keski-Euroopan metsien valtapuulaji. Istutettuja pyökkejä kasvaa Suomessa siellä täällä, kuuluisin lienee 1930-luvulla Kastelholmaan istutettu metsikkö Ahvenanmaalla.

Kirjoja moneen makuun

Haruki Murakami: Norwegian Wood viittaa Beatles-yhtyeen samannimiseen kappaleeseen. Tämä on Murakamin läpimurtoteos. Kirjan päähenkilö käsittelee opiskelijaelämäänsä 1969-70, pohtii yksinäisyyttä ja ihmissuhteita ja valaisee hienosti sitä, mitä on olla normaali. Guardian on listannut tämän niiden 1000 kirjan joukkoon, jotka kaikkien pitäisi lukea.

kirjahylly

John le Carre: Uskollinen puutarhuri. Kun Britannian Nairobin suurlähetystön virkailijan vaimo Tessa löydetään raa’asti murhattuna ja hänen kanssaan matkustanut belgialais-kongolainen komea tohtori on kadonnut jäljettömiin, Tessan puutarhanhoitoa rakastava aviomies alkaa omin päin tutkia murhia. Paikalliset lääkkeiden kehittelyn koekaniinit saavat outoja oireita ja kuolevat. Tessa on mahdollisesti saanut selville jotain, mikä on johtanut hänet vaaralliselle tielle.

Kiinnostuin Patricia Highsmith‘in tuotannosta nähtyäni hänestä dokumentin. Highsmith tunnetaan psykologisista trillereistä. Aloitin rikosromaanista Lahjakas Herra Ripley (En Man med Många Talanger), jossa nuori mies suhmuroi keinoja kaihtamatta taatakseen itselleen ylellisen elämän.

Päivän sitaatti

Keho, mä luulen et se on niinku keikkabussi, et siinä kuljetellaan kaikenlaista roinaa mukana, sanoi Juice Leskinen.

Marja-Leena