Asiaa perunasta ja herkullisen espanjalaisen perunamunakkaan ohje

Naapurini Emerita opetti minulle, että parsakaali, kaali tai lehtikaali kiehautetaan perunan kanssa – se vie hajun. Vaikka pinaatista ei tule hajua, niin sekin on parempi kiehauttaa perunan kanssa.

Koululaisten syyslomakin oli alkujaan perunannostoloma, ainakin maaseudulla. Tämä loma ei maalaistyttöä miellyttänyt: syksyn kylminä päivinä, joskus räntäsateessa nostettiin perunaa, kädet kohmettuivat ja työmaa oli loputon. Hevonen aurasi vaot toisensa jälkeen auki – lisää perunaa! Tuntui, ettei käsistä ja kumisaappaista saanut savea irti pesemälläkään. Monesti autettiin naapuriakin. Nyt tuo hymyilyttää. Nosto on koneellistettu, mitä jäätte paitsi lapset!

Keitettyä perunaa käytetiin myös liimana: keräilykortit tarttuivat mainiosti. Maitoliimaa ostettiin isoissa pulloissa, mutta kun se loppui jatkettiin liimaamista perunalla. Vanhanajan maitoliimaa myydään edelleen, ainakin netissä, ja se tuoksuu kuulemma samalta. Klassikkoa valmistetaan kumipuun eritteestä. Perunasta tehtiin myös leimasimia, kun Tiimari oli vasta itämässä. Nyt Suomen ainoa Tiimari löytyy Kouvolasta.

Ahvenanmaalla vieraillessani, huomasin perunanviljelyn olevan siellä hyvin tärkeä elinkeino. Ja perunalastutehdas on iso juttu. Pohjanmaan lakeuksia ajellessa tulee vastaan niin valtavia perunaviljelmiä, joita en ollut koskaan ennen nähnyt! Vau! Kurjet pysähtyvät siellä kaivelemaan pakkasten pehmittämiä perunoita.

Ostan tyttären neuvosta Parmentine-merkkistä perunaa, siinä on erityinen aromi. Tämä lajike on maultaan vähän makea ja aivan kuin sen koostumus tiivistyisi, kun sen kypsentää. Ja maku on toden totta miellyttävä.

Tämä juures taipuu moneksi herkulliseksi ateriaksi: kuten aiemmin laitoin ohjeen juutalaisten perunapannareista. Juuri uunista otetut karjalanpiirakat perunatäytteellä ovat myös makoisia. Perunalaatikko. Perunakiusaus. Perunarieskat.

Vajaan 50 metrin päässä kotikadustani on asukkaiden puutarhapalstoja. Huhtikuun alkupuolella perunan taimet ovat jo puoli metrisiä ja alkavat pian kukkimaan.

Espanjalainen perunamunakas Tortilla de Patatas:

  • 6 dl perunasiivuja (kiinteämaltoinen, jossa vähän tärkkelystä) kesäperunat käy hyvin
  • 1 iso keltasipuli siivutettuna
  • 6 isoa kananmunaa
  • suolaa
  • öljyä paistamiseen

Kuumenna 5 dl öljyä miedoksi noin 100-120 asteiseksi isolla paistinpannulla, liu’uta perunasiivut kuumennettuun öljyyn. Hetken päästä kaada sipuli perunoiden joukkoon. Öljy ei saa olla polttavan kuumaa.

Kypsennä 8-10 minuttia ja kääntele siivuja lastalla. Siivilöi peruna ja sipuli rasvasta kun ne alkavat ruskistua reunoilta. Mausta suolalla. Säästä öljy. Sen voi käyttää vielä 2-3 kertaan.

Riko munat isossa kulhossa ja vatkaa rakenne rikki. Kaada siivilöidyt perunat ja sipuli munaseokseen. Laita 3 rkl paistoöljyä paistinpannulle ja kuumenna öljy hieman äskeistä kuumemmaksi.

Kun öljy alkaa kevyesti savuta, kaada munaseos pannulle samalla ravistaen pannua voimakkaasti 10-15 sekuntia. Jätä seos kypsymään 30 sekunniksi. Vähennä sitten lämpöä, ja jatka kypsentämistä muutama minuutti.

On aika kääntää tortilla, kun keskikohta ei vielä ole kokonaan hyytynyt. Aseta iso lautanen tortillan päälle ja käännä. Jos pannu näyttää kuivalta lisää hieman öljyä ja liu’uta lautasen avulla tortilla raaka puoli alaspäin pannulle. Jatka kypsentämistä 1 minuutti. Tarjoile heti.

Perunatortilla on jo sellaisenaan ateria esimerkiksi puolukkahillon tai creme de fraichen kanssa, mutta maittava ja hieno lisä mille tahansa aterialle. Hyvää ruokahalua!

Marja-Leena