Luen edelleenkin kaikkea mahdollista, muiden kokemuksia ja mitä tahansa maalaukseen liittyvää. Loppujen lopuksi tärkeintä on, että maalaaminen kiinnostaa. Tässä omia kokemuksiani ja huomioitani matkan varrelta.
Akvarellivärit
Kahdellatoista värillä pääsin hyvin alkuun. Mutta ruokahalu kasvaa syödessä! Pidän van Gogh-väreistä. Edullisia ja riittävästi pigmenttiä sunnuntaimaalarille. Kärkkäisen verkkokaupasta ostan, ellei muuten ole asiaa Lahteen tai vaikka Maarianhaminaan.
Kakkuvärit vai tuubivärit? Ihastuin tuubiväreihin oitis. Kun pursotan tuubista väriä alustalle, ja jos jää ylimääräistä, annan sen kuivua ja kostutan pienellä suihkepullolla seuraavan kerran, kun aloitan maalaamisen.
Käytän myös vesiliukoisia akvarellivärikyniä ja -liituja, kun luonnostelen maalaustani ja joskus työn loppuvaiheessa vahvistan yksityiskohtia.
Kun koko pinta ei ole värin peitossa, maalaus on mielenkiintoisempi. Minusta työ muuttuu tunkkaiseksi, kun koko puhdas pinta katoaa. Olen opetellut jättämään valkoisia alueita maalausvaiheessa. Tai käyttänyt suojaustekniikkaa. Koskematon paperi saa aikaan valon, jota mikään muu tekniikka ei tee. Guassivalkoisella, pesemällä tai pyyhkimällä saa aikaan erilaista valkoista.
Paperit
Hyvä akvarellipaperi on edellytys työn onnistumiselle. Millaiselle alustalle haluat maalata? Valkoiselle vai värilliselle? Sileälle vai rosoiselle? Hyvä paperi maksaa enemmän, mutta toisinaan onnistun hankkimaan edullisesti blokin jostain odottamattomasta paikasta kuten Tiger! Tai kirjakaupan poistolaatikosta!
Yleensä hankin keskipainoisen eli 300 g/m² akvarellilehtiön. Merkkini on Canson. Joskus ostan alle 300 g/m² lehtiön, jossa on liimaus kolmella sivulla ja irrotan maalauksen lehtiöstä vasta täysin kuivuneena. Näin paperia ei tarvitse välttämättä pingottaa alustaan.
Työn reunustaminen
Tämä ei ole mitenkään kiveen kirjoitettu. Toisinaan reunustan. Mutta jos joskus pingotan työni alustaan, käytän washi-teippiä työn reunustamiseen maalarinteipin sijaan. Claes Ohlson myy sitä. Washi teippejäkin löytyy sekä laadukkaita että vähemmän laadukkaita. Washi-teippiä on turvallisempi käyttää, ettei työ mene rikki, kun teipin poistaa.
Uusin keksintöni on ruskea haavateippi, jota myydään apteekeissa. Se on hyvin hellävarainen, ja kun teipin irrottaa huolella sitä voi käyttää useamman kerran. Ruskea on edullisempaa kuin valkoinen ja pakkauskoot vaihtelevat, itse käytän 2,5 cm leveää.
Siveltimet
Hyvällä siveltimellä saa aikaan kauniita vetoja. Hankin ensimmäiset näädänkarvasiveltimet numero 0, 4, 6 ja 8. On minulla synteettisiäkin. Synteettisen ja aidon karvasiveltimen erona on, että aito sivellin sitoo enemmän väriä itseensä ja niiden karvaosa pysyy muodossaan. Halvoissa siveltimissä on se vika, että siitä saattaa irrota karvoja maalaukseen. Näädänkarvasiveltimet ovat luonnollisesti kalliimpia, kamelinkarvasiveltimet vähän edullisempia. Siveltimet, joissa on aitoja ja synteettisiä karvoja yhdistelty ovat huokeita.
Puhtaana ja oikein säilytettyinä siveltimestä on pitkäksi aikaa iloa. Pesen ne lämpimällä saippuavedellä ja kuivatan karvaosa ylöspäin lasipurkissa.
Olen monen monta kertaa käynyt Schimoni Art -sivustolla ihailemassa kauniita Fibonacci-siveltimiä! Ovat kuin taideteoksia. Niiden valmistuksessa ei ole käytetty eläintenkarvoja – luotettavasti vegaanisia, varret pyökkiä, ja niiden kaunis marmorikuvio hivelee silmiä. Eipä ihme, että osa on loppuunmyyty. Mutta jonain päivänä…
Maalausteline
Minä aloitin pöytätelineellä, niitä löytyy tori.fi -osastolta ja kirpputoreiltakin voi joskus onnistua saamaan.
Muita hyödyllisiä tarvikkeita
Paletteja on ollut käytössä monenlaisia. Valkoinen lautanen, valkoinen muovialusta jne.
Tarvitsen talouspaperia, jolla kuivaan ylimääräistä, valuvaa väriä. Hiustenkuivain nopeuttaa työn kuivumista, mutta käytän harvoin.
Olen hankkinut luonnonsienen sekä synteettisen sienen. Jälki on ihan erilainen. Ne täydentävät toisiaan. Luonnonsieni on hintava, mutta löysin edullisesti kaupan vauvaosastolta. Synteettisiä sieniä löytyy melkein jokaisen siivouskaapista samoin kuin suihkupullo. Pieniä suihkupulloja löytyy myös Tiger-kaupasta.
Menetelmiä ja tekniikoita
Käytetyin suojausmenetelmäni on maskineste. Sitä olenkin tarvinnut usein. Kun pensselin kostuttaa käsisaippuassa oikein reilusti ennen kuin levittää sillä maskinestettä, pensseli on puhdistettavissa eikä se mene piloille.
Käytän joskus mustaa intiantussia, joskus vesiliukoistakin. Tusseja löytyy myös värillisinä. Ja tähän kalligrafiasiveltimeni sopivat mainiosti. Tussilla saa kivoja korostuksia aikaan.
Pirskottamalla tulee elävyyttä pintaan. Pahviveitsellä ja hiekkapaperilla saa korostuksia aikaan. Kostealle pinnalla siroteltu karkeat suolarakeet imevät kosteutta ja saavat aikaan mielikuvituksellisia kuvioita. Ylimääräinen suola rapsutetaan pois.
Voi käyttää myös erilaisia aineita, jotka hidastavat tai nopeuttavat värien kuivumista: arabikumi, sprii, hunaja, glyseroli jne. Aineita on hyllyssä, mutta todella harvakseltaan tulee mieleen käyttää näitä.
Tutustun eri tekniikoihin ja yhdistelen niitä. Suihkupulloa käyttämällä kosteaan maalaukseen saa utuista tunnelmaa tai valumia ja kerrostumia.
Miten oikoa kupruileva työ?
Joskus käy niin, että työni on kuivuttuaan mennyt ihan kupruksi ja se hankaloittaa viimeistelyä ja kehystämistä. Silloin otan esiin silitysraudan. Asetan täysin kuivuneen maalauksen nurin puhtaalle alustalle ja silitän maalaamattomalta puolelta aika kuumalla raudalla. En osaa sanoa asteita, mutta kokeilemalla se selviää. Haalealla raudalla ei tule toivottua tulosta, mutta työ ei kestä myöskään tulikuumaa rautaa. Joten paras on kokeilla pienelle alueelle, mitä tapahtuu. Laitoin siis silitysalustalle puhtaan paperin ja laitoin työni maalauspinta sitä vasten ja varotoimenpiteenä käytin myös leivinpaperia, jonka päältä silitin. Ja oikeni kauniisti!
Henki päälle ja pensseli käteen. Carpe diem!
Marja-Leena
Hej Marja-Leena?
Enpä arvannut että akvarellimaalauksesta pitäisi tietää noin paljon erilaisia asioita heti aluksi. Olen monesti ajatellut että olisi kiva kokeilla. Jatta
Hej!
Pala kerrallaan sen salat aukeavat minullekin. Ota mikä tahansa paperi ja tee vetoja – pian huomaat, että haluat panostaa enemmän ja enemmän;).