Joulukuu on hyvän mielen kuukausi

Joulukuu on hyvän mielen kuukausi

Suomen itsenäisyyspäivää juhlistettiin myös USA:ssa

Manhattanilla Times Squaren suurella mainosruudulla oli sinivalkoinen teksti Happy Independence Day, Finland! Ja Maija Kertoi, että myös Empire State Building olisi mahdollisesti ollut valaistu sinivalkoiseksi.

Joulu on nurkan takana

Menin Turun Tuomiokirkkoon Laulu-Miesten Taivas sylissäni -konserttiin. Heti alku oli vaikuttava: yli viisikymmentä frakkipukuista herraa käveli Tuomiokirkon keskilaivaa pitkin parijonossa alttarille laulaen kulkuelaulua 1400-luvulta Alta Trinità beata. Miten he lauloivatkin! Kolmen kuninkaan marssia kuuntelin riemuiten.

Carola Häggkvistin sävellys Taivas sylissäni (Himlen i min famn) on yksi suosikeistani. Olen aiemmin kuullut sen Suvi Teräsniskan laulamana. Kuultiin myös Varpunen jouluaamuna ja Toivioretkellä, jonka itse tunnen parhaiten nimellä Maa on niin kaunis. Yhtäkaikki olipa hengästyttävä kattaus! Lopuksi kuorolaiset hajaantuivat käytäville yleisön penkkien viereen laulamaan Jouluyö, juhlayö.

Tulevaisuuden mietteitä

Konsertin alkua odotellessa vaihdoimme vieruskaverien kanssa ajatuksia menneestä ja tulevasta. He olivat Karjalan evakkoja Suojärveltä sekä heidän jälkeläisiään.

Suomen itäraja on suljettiin jälleen kuukauden ajaksi tammikuun 14. päivään saakka. Mutta tämä joulu on meillä ainakin vielä rauhallinen.

Kauppahallin jouluinen hetki

Turussa on valittu oma Lucia-neito. Lucia valitaan usein lukiolaisten ja ammattikoululaisten keskuudesta. Viikon aikana Turun Lucialla seurueineen voi olla kymmeniä esiintymisiä. Nyt Lucia-ryhmän bongasi kauppahallista. Myöhemmin Joulupukki ja tontut saapuivat ilahduttamaan pikkuväkeä.

Ihmeellinen elämä

Olemme neljä-, viisi- ja kuusikymmentäluvun lapsia. Me vartuimme seuraavien vuosikymmenten ilmapiirissä. Opiskelimme kuusi- seitsemän- ja kahdeksankymmentä luvuilla. Muodostimme perheet yhdeksänkymmentäluvulle mennessä, vakiinnuimme ja kypsyimme sitä seuraavilla vuosikymmenillä, ja me jatkamme vahvoina edelleen. Sukupolvemme on elänyt kahdeksalla eri vuosikymmenellä! Kahdella eri vuosisadalla ja kahdella vuosituhannella…

Kun tartuimme puhelimeen, pyöritimme numerolevyä ja tilasimme puhelinkeskuksesta kaukopuhelut – nyt teemme videopuheluita ympäri maailmaa. NMT oli maailman ensimmäinen täysautomaattinen matkapuhelinverkko ja perheemme ensimmäinen matkapuhelin nimeltään Mobira asennettiin autoon. Se maksoikin melkein yhtä paljon kuin auto! Sitten Nokian kännykät aloittivat maailmanvalloituksen.

Postipankki muuttui Leonia pankiksi, sitten Sampo-pankiksi, nyt se on Danske Bank, pankkikirjatkin ovat historian kirjojen joukossa pöytälaatikossa. Nyt maksamme ostoksemme, hoidamme laskut ja tsekkaamme tilin saldon kännykästämme.

Lapsuutemme laatikkokamerat vaihtuivat aikuistuttuamme kinofilmikameroiksi. Mustavalkoiset valokuvat muuttuivat teinivuosinamme värikuviksi. Filmirullaan mahtui aluksi tusinan verran kuvia, filmit kehitettiin valokuvaliikkeissä. Salamalaitteet olivat kertakäyttöisiä, yksittäisiä lamppuja tai neljän lampun muodostama ns. salamakuutio, kunnes kameroihin tuli elektroniset salamat. Kännykkäkamerat lanseerattiin vasta 2000-luvulla ja aluksi ne olivat melko heikkolaatuisia. Nykyään voimme kuvata tai tehdä videoita kännykällä ja viedä ne halutessamme omalle youtube-kanavallemme.

Hylkäsimme vanhempiemme rahisevat gramofonilevyt eli 78-kierroksiset savikiekot, kun musiikkikauppoihin ilmestyivät myyntiin vinyylit: singlet, EP:t ja LP:t. Levysoittimet ja musiikkikasetit jäivät historiaan kun cd-soittimet valloittivat. Nyt meillä on omat soittolistat netissä.

Kirjeet kirjoitimme käsin, nyt lähettelemme WhatsApp-viestejä. Postilaitos on muuttunut ajan saatossa. Muistatko, kun sille annettiin 2000-luvun alkuvuosina nimi Itella? Mitä tulee mieleen ammattinimikkeestä kirjeenvaihtaja tai ulkomaankirjeenvaihtaja?

Kuuntelimme lauantain jalkapallo-ottelut radiosta suorana, sitten näimme ne musta-valkoisesta tv:stä, ennen kuin siirryimme ihmettelemään väri-tv:n virityskuvaa. Uusissa apparaateissa oli ‘digivalmius’, tuli HD- ja 3D -tv:t. Autoihin ilmestyi ensin kasettisoittimet, autoradiot ja sitten cd-asemat. Perhetilaisuudet säilöttiin ja elokuvat tallennetiin tai vuokrattiin VHS-kasetteina. Nyt meillä on Netflix ja suoratoistopalvelut.

Olemme todistaneet avaruuslennot ja kuukävelyt, Tähtien sota -varustelun, satelliitit, reikäkortit, atk:n, IT:n, tekoälyn. Ensimmäinen tietokone ilmestyi kotiimme 80-luvun puolivälissä. Amstrad oli ihmeellinen, saimme disketit, cd-asemat, pelikonsolit, kannettavat ja pilvipalvelut.

Aikamme sairauksia ovat olleet tuberkuloosi ja polio. Ensin mainittua torjuttiin antamalla vastasyntyneille rokotus (Calmette) sairaalassa ennen kotiutusta. Viimeisin polio eli lapsihalvaus epidemia, jota torjuttiin, oli keväällä 1985 sokeripalaan tiputettu rokotus. Rokotuksen oli tarkoitus kattaa koko väestö. Tuli SARS, sikainfluenssa, nyt meillä on koronaa ja lintuinfluenssaa.

Ajoimme polkupyörällä kouluun, talvella hiihdimme, pojille ilmestyi mopedit, noudettiin Ruotsista Volvo, bensakäyttöinen tietysti, naapurilla oli diesel. Nyt valittavana on lisäksi sähköauto tai hybridi.

Olemme kulkeneet melkoisen matkan!

Hyvää Joulua kaikille!

Marja-Leena

LUE MYÖS:

Juhannusjuhlat

Sammaloituneiden muistojen virta

Viikonloppumatkoja