39 elokuvaa viikossa

39 elokuvaa viikossa

Runebergin torttu ja kuuma teemuki ovat oikein mukava yhdistelmä. Pari päivää oli pureva viima, mutta nyt on mainio ulkoilusää. Toisin on Yhdysvaltain koillisosassa.

Tuulen tuomaa…

New York talvella

USA:n itärannikolla ei vuosikymmeniin ole ollut niin jäätävää kuin viime aikoina. Voimakkaat, puuskaiset tuulet ovat tuoneet äärimmäistä kylmää, kouluja on suljettu, ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa. Monet tarvitsevat hoitoa pakkasenpuremiin, joita he saavat oltuaan 10 minuuttia ulkona. Ikävä kyllä kuolonuhreiltakaan ei ole vältytty kerrotaan Uuden Englannin uutisissa.

Koska 15 miljoonaa ihmistä on kovien pakkasten (yli -45 C-astetta ) varoalueella, pelastuslaitos on helisemässä ja hätäsuunnitelmat on aktivoitu. New York on ‘code blue’ alue. Tärkeimpänä tietolähteenäni on ollut Maija, lisäksi CNN. Onneksi tämä arktinen epidemia kestää enää viikonlopun, ja pahimman ennustetaan sen jälkeen hieman hellittävän.

Klassikkoelokuvien pyörteessä

Tuollaisessa säässä täytyy keksiä jotain viihdykettä kotona. Ja sitähän tarjoaa vaikka elokuvakanavat. Ehkä Amerikassa on edelleen sellaisia tv-viikkoja, että näytetään jonkun kuuluisan filmitähden elokuvia jatkuvana virtana.

Katsoin kerran 39 John Waynen elokuvaa yhden viikon aikana! Eihän se ole paljon, jos hän on näytellyt pääosaa yli 140 elokuvassa. Oikeamielisyys ja hyvyys – sitä hän edusti elokuvissaan.

Muistin viemää…

Jäätymisestä tuli mieleen toinenkin juttu, kun luin äskettäin menaiset lehdestä Laura Okon artikkelin aivojäätymisestä. Siis sellainen tilanne, että lasket puhelimen kädestäsi, etkä hetkeä myöhemmin muista minne sen jätit. Kun se iskee arkitilanteissa, kannattaa kokeilla P-L-R tekniikkaa.

kasvit kotona koristeena

Se tulee sanoista pause – link – rehearse (pysähdy – linkitä – toista). Näin kirjoitti neuropsykologi Michelle Braun muutama vuosi sitten Psychology today:ssa, johon Laura Okko viittaa kirjoituksessaan.

kukka

Tyypillinen tilanne on, että lupaa noutaa maitoa kaupasta, mutta unohtaakin sen. Braunin vinkki on, että kun teet lupauksen, pysähdy miettimään asiaa ja linkitä toiminto kotimatkaan. Luo itsellesi mielikuva kotimatkasta ruokakaupan maitohyllyn kautta. Toista mielikuvaa, jotta se jää päähäsi. Kun pysähtyy 10 sekunniksi, se auttaa keskittymään. Toimintaa voi linkittää verbaalisten mielikuvien avulla, ja kerrata niin kauan, että asia putkahtaa mieleen, ainakin kolme kertaa.

Lopuksi kierrätysvinkkejä

Kolmevuotias ei innostunut aamupuurosta. Lopulta hän suuttui tyrkyttämisestä ja sanoi laittavansa puurolautasen kierrätykseen!

Marja-Leena