Poliittinen trilleri vie jalat alta

Kirja nimeltä Korttitalo Jussi Adler-Olsen, käännetty suomeksi 2019. Alkuperäinen tanskalainen nimi on Washington dekretet (2006), ja siitä juuri kirjassa on kyse. Kirja on poliittinen trilleri, ja tapahtumat sen kaltaisia, joita diktatuurit käyttävät.

poliittinen trilleri kirja ja kahvi

Tämä trilleri on monella tapaa entistä ajankohtaisempi: poliittisen kuohunnan aikana kaikkea kyseenalaistetaan. Syytetään koronaa, jos ei muuta. Somessa jyllää mielipiteiden ristiaallokko. Vaalituloksiin vaikuttaminen? Mikä uutiskanava suoltaa kenenkin uutisia? Historian tapahtumien vääristely. Tarkoituksellinen väärinymmärtäminen. Ei ole enää syytä juhlia. Pikkujoulustakin on tullut mielikuvitusta. Siirrytäänkö vaihtotalouteen, jos kansantalous jumiutuu? Pitääkö ryhtyä kilpasille, kuka saa koronarokotteen?

Kirjan juoni saa aikaan hyvät värinät

Kirjassa juuri valitun presidentin vaimo saa surmansa attentaatissa. Tästä alkaa tapahtumien vyöry, joka uhkaa demokraattista valtakoneistoa. Presidentti antaa määräyksen, joka riisuisi käytännössä kansalaiset aseista. Sen seurauksena syntyy kaaos ja kuohunnan keskellä käytetään sellaisia menetelmiä, joiden vaikutukset saavat vain lisää tuhoa aikaan: poliittinen jahti, salaliittoja, raiskauksia, ihmisjahteja, murhia ja jopa oikeudenkäynnit ovat ennalta ratkaistu.

Ja panokset nousevat! Mafia, miliisi ja muut aseelliset ryhmittyvät nostavat päätään ja ryhtyvät siekailematta järjestämään vastarintaa säästelemättä ammuksia. New Yorkissa kattoampuja ottaa tähtäimeensä kenet tahansa. Vai onko kaikki sittenkin suunniteltua ja kuka oikein pyörittää rulettia?

Presidentin vaalikampanjaan osallistuneet ovat saaneet palkkioksi nimityksiä vallan keskipisteeseen, josta he olivat uneksineet. Nyt virat ovat muuttuneet heille painajaiseksi, josta he eivät voi irtisanoutua ilman kohtalokkaita seuraamuksia itselleen ja lähipiirilleen. Kaikkia Valkoisen talon työntekijöitä salakuunnellaan. Lehdistö nujerretaan. Rajat suljetaan. Mistä saa oikeaa tietoa, kuka levittää valheuutisia? Onko presidentin mieli järkkynyt?

Kirjailija kutoo taidokkaasti seittejään ja toisinaan nousee kylmät väreet ja toisinaan herää toivo. Voisiko näin tapahtua oikeasti?

Tapahtumien keskiössä on Valkoisen talon työntekijä Doggie, josta on tullut paaria, koska attentaatti tapahtui hänen isänsä omistamassa hotellissa. Isän syyllisyyttä tukevat todisteet vaikuttavat järjestetyiltä ja hänet tuomitaan kuolemaan. Huippuälykäs tytär on ainoa, joka voi hänet pelastaa pikateloitukselta, mutta aikaa on vähän.

Doggien salainen ihastus on hänen kollegansa Wesley, joka huojuu kahden vaiheilla niin yksityiselämässään kuin painajaiseksi muuttuneessa huippuvirassaan. Toinen todellinen ystävä on suoraselkäinen sheriffi T. Perkins.

Adler-Olsenin kirjoja Pulloposti ja Tapaus 64 on myös suositeltu minulle. Lainasin Korttitalon kaupungin kirjastosta.

Kirjassa on todellista ajojahtia! Kun demokratia kaatuu! Loistava tarina ja erittäin viihdyttävä!

Marja-Leena

LUE MYÖS:

Makoisa kirjamatka Intiaan

Lukutoukan tunnustukset