Huhtikuun järistyksiä

Huhtikuun järistyksiä

Lammasresepti uusiksi

Olen ollut vuosikymmenet uskollinen Mysi Lahtisen lampaanviulun ohjeelle, mutta kun tänä vuonna sain nauttia espanjalaisen vävyni valmistamaa lammasta, se vei lihan valmistuksen uudelle tasolle. Hän laittoi kuumaan uuniin vedellä täytetyn pellin. Vesi poreili ja höyrystyi. Sen jälkeen hän laittoi maustetun lihan pellille, alensi lämmön 125 asteeseen. Pian sen jälkeen hän otti brandypullon ja lorautteli siitä aimo annoksen lihakimpaleen päälle.

Kun liha oli ollut uunissa tunnin verran hän valmisteli perunat, lohkoi ne ja kuivasi. Laittoi paistinpannun kuumenemaan ja siihen kunnon loraus ruokaöljyä. Perunat ja yksi iso porkkana esikypsennettiin paistinpannulla, käänneltiin, niin että niihin tuli kunnon pinta. Puoli tuntia ennen lihan valmistumista, peruna- ja porkkanalohkot lisättiin samalle uunipellille, jossa liha muhisi – brandyliemineen – ja lisäksi pari raakaa keltasipulia viipaloituna sekä valkosipulin kynsiä kuorineen. Vihannekset imeltyivät kypsyessään ja kastike oli NIIN hyvää!

Minä valmistin usean apukokin voimin sitruunatortun edellisenä päivänä. Mantelijauhoja, keltuaisia, rasvaa ja sokeria. Pohjaa paistettiin parikymmentä minuuttia ja sitten päälle tölkistä lemon curdia ja kovaksi vatkattu valkuaisvaahto, uuniin viideksi minuutiksi 225 asteeseen. Valmista! Kylmänä tämä torttu maistuu parhaimmalta. Ohje oli netissä, mutta sitä vähän paranneltiin.

Aterialla nautittiin tietenkin espanjalaista viiniä – Scarlett Dark 2022 – täyteläisen makuista!

Hyvän kirjan muotokuva

John Irvingin Viimeinen tuolihissi, 2023 (The Last Chairlift) on totisesti suuri romaani. Jotkut tarinan tapahtumista tuntuivat niin tutuilta. Irving osaa sanoittaa asiat. Henkilögalleriakin on hyvin mielenkiintoinen, monipolvinen – samoin rakkaussuhteet. Päähenkilö on Adam, jonka äiti on talvet hiihtokeskuksessa hiihdonopettajana, niinpä Adam on suuren osan vuodesta isoäidin hoivissa. Melvillen Moby Dick -romaani näyttelee suurta roolia isoäidin ja tyttärenpojan suhteessa. Edesmenneiden henkilöiden haamujen näkeminen yhdistää Adamia ja hänen äitiään.

Lohdullinen ja kaunis romaani. Enempää en aio kertoa, tämä kirja on lukemisen arvoinen. Kirjan suomentaja on Aleksi Milonoff. Hänelle myönnettiin Mikael Agricola -palkinto tästä käännöksestä! Hänen ansiostaan lukeminen sujuu keveästi. Milonoff tulkitsee taitavasti pienin elein kirjailijan omalaatuista huumoria, palkintoperusteissa todetaan.

Vetoketjuilua

Ostin ranskalaisen valmistajan laukun, josta muutamassa kuukaudessa meni vetoketju. Suomalainen edustaja: kaikki huollot menevät Ranskaan, jossa tehdas korjaa ja arvioi vian. Jos laukku on uusi, he korjaavat tämän ilmaiseksi eli korjaus menee takuuseen. Mutta jos laukku ei ole uusi: Koko vetoketjun uusiminen on 50€.

Muistatko, miten farkkujen vetoketjut kestivät rääkin, kun vetskari vedettiin kiinni lattialla maaten?

Maanjäristys New Yorkissa

Perjantaina Maija laittoi viestiä iltapäivällä ennen kello kahdeksaatoista, että kotona Manhattanilla 17. kerroksessa menetti hetkeksi tasapainonsa ja kun istuutui tunsi, kuinka tuoli alkoi täristämään ja ajatteli että onkohan tämä maanjäristys. Hänellä on kokemusta vastaavista järistyksistä aiemmin työpaikalla, kun tavaroita alkoi ravisuttamaan. Lupasi olla menemättä maanalaiseen, kulkee mieluummin bussilla. CNN vahvisti hetken päästä rakennuksia ravisuttaneen maanjäristyksen olleen 4,8 magnitudia. Tämä oli alueen kolmanneksi suurin järistys viiteen vuosikymmeneen.

Jälkijäristykset voimakkuudeltaan 4,0 seurasivat lauantaina aamuyöstä Suomen aikaa. Maija oli päättänyt nukkua sohvalla vaatteet päällä, jos tulee kiire lähtö!

Miljoonat ihmiset kokivat harvinaisen järistyksen, heidän päivittäiset työnsä keskeytyivät samoin koulujen päivärytmi. Tilanne järkytti hetkellisesti alueen ihmisiä ennen kuin heidän keväinen päivänsä palautui normaaliksi.

Marja-Leena

.