Kirjan ja ruusun päivän mietinnöt

Kirjan ja ruusun päivän mietinnöt

Valtakunnallinen E-kirjasto sovellus tulee

Vanhat e-kirjapalvelut Ellibs ja Biblio siirtyvät historiaan, ne ajetaan alas syksyyn mennessä. Uusi e-kirjasto avautuu ja sovellus tulee ladattavaksi aamulla 23. huhtikuuta, jota juhlitaan Kirjan ja ruusun päivänä.

Kirjoitin aiemmin siitä, kuinka Barcelonassa juhlitaan kyseistä päivää, eli Sant Jordia. Sant Jordihan tappoi lohikäärmeen ja pelasti prinsessan. Lohikäärmeen verestä kasvoi ruusu. Täältä voit myös lukea lisää.

Sant Jordi tappaa lohikäärmeen

Päätin tarttua Montalbán Kuolema keskuskomiteassa -kirjaan. Kirjailijan alter ego on Pepe Carvalho, joka on juuriltaan galicialainen ja entinen kommunisti. Tämä on yksi hänen Carvalho-sarjansa teos. Sarjassaan hän kuvaa 1970-luvun puolivälin yhteiskunnallisia ilmiöitä ja Espanjan poliittista elämää ironialla höystettynä.

Barcelonaan juurtunut yksityisetsivä syytää takkaansa maailmankirjallisuuden klassikoita, eikä kumartele titteleille. Hänen ainoa intohimonsa on ruoka. Varsinkin Barcelonassa kaikki alkaa ruuasta ja viinistä. Kirjassa kuvataan espanjalaisen talonpoikaiskeittiön herkkuja ja niiden valmistamista niin, että valkosipuli lemahtaa lukijan nenään! Ja viini pirskahtelee! Ihan uskomatonta.

Arkkitehtuurin helmi

Millaista elämä oli parantolassa 1930-luvulla? Päivämatka Paimioon, jossa Turun yliopiston seniorit saivat 90 minuutin pituisella opastetulla kierroksella tutustua arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaan Paimion parantolaan, sen nykyiseen arkeen sekä menneeseen aikaan. Paimion parantola sisältyy Alvar Aallon suunnittelemaan 13 kohteen kokonaisuuteen, joka on ehdolla Unescon maailmanperintölistalle.

Portaikot olivat keltaiset, ne olivat Aino Aallon valitsema väri. Materiaali oli valmistettu vain parantolaa varten Nokian tehtaalla. Muotoilija Paavo Tynellin suunnittelemia valaisimia oli sisääntuloaulassa, potilashuoneissa, ruokalassa, kaikkialla!

Opas kertoi lisäksi, että Alvar Aalto -säätiö on saanut 10 vuotta sitten 180 000 dollarin suuruisen apurahan. Yhdysvaltalaisen Getty-säätiön myöntämän apurahan turvin toteutettiin hallintasuunnitelma, jossa todennettiin rakennuksen merkitys ja turvattiin sen säilyminen. Kaksi muuta merkittävää rakennusta maailmalla sai vastaavan apurahan, toinen on Sidneyn oopperatalo.

Muistatko, että Suomessa piti olla kesäolympialaiset 1940? Kisoja varten oli kudottu huopia, joissa on vuosiluku ja olympiarenkaat. Koska kisoja ei pidetty tunnetusta syystä, huovat lahjoitettiin mm. Paimion parantolaan potilaskäyttöön.

Koska retkipäivämme osui torstaille odotin, että lounas saattaisi olla tyypillinen torstailounas eli hernekeitto ja pannari. Kaikkea muuta! Tarjolla oli alkusalaatti, samettinen bataattikeitto, broileria pääruokana ja jälkiruokana rahka tai maidoton jäätelö, unohtamatta kahvittelua. Ja koko menu maistui!

Jäähyväiset lumille

Lopuksi erään pohjalaisen isoisän neuvo

Sahti on hyvää aamuin illoin ja joskus päivälläkin.

Marja-Leena