Elävää arkkitehtuuria ja muita espanjalaisia kulttuuritekoja

Antoni Gaudí jätti jälkensä

sagrada familia barcelona

Kuuluisan arkkitehtineron Antoni Gaudín kädenjälki näkyy Barcelonassa. Hänen töihinsä törmää ihastuttavan usein, koska hän on elävä osa Kataloniaa.

Olen aiemmin kirjoittanut Barcelonan lukemattomista maailmanperintökohteista, joista monet ovat tämän arkkitehdin käsialaa. Kuuluisin on varmasti basilika Sagrada Familia (Pyhä Perhe). Sen rakennustyöt aloitettiin 1882. Kirkko tuli minullekin tutuksi sunnuntaimessuissa.

My Modern Met -julkaisu edistää luovuutta – positiivisella ja ajatuksia herättävällä tavalla – kirjoittaen taiteesta, muotoilusta, valokuvauksesta, arkkitehtuurista, teknologiasta, ympäristökysymyksistä jne. Kuukausittain noin 5 miljoonaa lukijaa käy heidän sivuillaan. My Modern Met luotiin nykypäivän artisteille paikaksi, jossa he voivat myydä ihania tuotteitaan. Mitä sanot Vincent Van Gogh – tai Frida Kahlo -maski? My Modern Met kirjoittaa 10 faktaa Gaudísta.

casa battlo antoni gaudi barcelona

10 hauskaa faktaa Gaudísta

1 Hän oli liian villi arkkitehtikouluun. Koulun johtaja sanoi päättäjäisseremoniassa, että diplomin saaja on joko hullu tai nero. Ainoastaan aika tulee kertomaan kumpi.

2 Nativity Wall (Seimi) -teos oli kuvallinen Raamattu niille, jotka eivät osaa lukea.

3 Gaudín hautajaisiin osallistui valtava määrä barcelonalaisia, lähes kolmannes kaupungin asukkaista. Hän kuoli 10. kesäkuuta 1926 raitiovaunun tönäistyä häntä. Häntä luultiin kerjäläiseksi nukkavierun olemuksensa vuoksi ja useat taksit kieltäytyivät kuljettamasta häntä sairaalaan. Hänet haudattiin Sagrada Familian kryptaan.

4 Gaudía ei ollut huolestunut seikasta, näkisikö hän elämäntyönsä valmiina. ‘Asiakkaallani ei ole kiire’. Hän oli harras katolinen.

5 Salvador Dalí arvosti suuresti Gaudía.

6 Jotkut hänen teoksistaan valettiin oikeiden ihmisten ja eläinten näköispatsaiksi. Gaudí oli perfektionisti. Hän saattoi kulkea ympäristössään etsimässä täydellistä mallia työhönsä. Kun hän löysi sopivan, mallinvalajat tekivät siitä kipsivedoksen. Hän lopetti tällaisen käytännön vasta, kun eräs opiskelija melkein kuoli muottia valettaessa.

7 Legendan mukaan alullepanija oli kirjakauppias Bocabella, joka näki unen ja tunnisti Gaudín arkkitehdiksi, jonka piti luoda uusi kirkko ja omistaa se Pyhälle Perheelle La Sagrada Familia: Jeesus, Maria ja Josef.

8 Gaudía kutsutaan Katalonian modernismin isäksi. Kun ihmiset sanovat, että he rakastavat Barcelonan arkkitehtuuria, he viittaavat espanjalaiseen jugendiin (Spanish Art Nouveau).

9 Gaudí ja hänen oppipoikansa työskentelivät fyysisten mallien avulla. Valitettavasti uskomaton määrä malleja tuhoutui anarkistien hyökkäyksessä. (Espanjan vallankumous, 1936).

10 Basilikan arvioidaan valmistuvan 2026. Viime vuonna arvioitiin, että 70 % rakennustöistä on saatu valmiiksi.

Joan Miróon törmää rantabulevardilla

Kävelyreitti kauniilla Barcelonan rantabulevardilla saa aikaan huokailuja. Sinne on sijoitettu myös taidetta – toisen kuuluisan katalonialaisen – Joan Mirón töitä. Hän on taidemaalari, kuvanveistäjä ja keraamikko. Fundació Joan Miró on modernin taiteen museo Barcelonassa, jossa on laaja valikoima hänen töitään, osa ulkotiloissa.

Espanjalaista kekseliäisyyttä

Nyt on aika vaikea tehtävä: espanjalaisia keksintöjä, mitä ne on? Keppi ja rätti, sehän on moppi. Entäs karkki ja tikku? Siitähän saadaan tikkari! Espanjalainen kuulemma keksii mitä vain tikun päähän. Moppi ja Chupa Chups-tikkari on tosiaankin keksitty täällä, sen kuuluisa logo on Salvador Dalin käsialaa vuodelta 1969. He kuulemma tekevät tikulla mitä vain. Härkätaistelussakin tökitään härkää terävillä tikuilla. Hetkinen…?

Kirjan ja ruusun päivä

Jälleen eräs mahtava espanjalainen keksintö! Päivä, jolloin annetaan kirjoja ja ruusuja, mitäs siitä sanotte?

Kirjan ja ruusun päivä on kirjaa juhlistava vuosipäivä, jota on useimmiten vietetty 23. huhtikuuta. Ajankohta valittiin kirjallisen historiansa ansiosta: 23. huhtikuuta 1616 kaksi maailmankirjallisuuden klassikkokirjailijaa, Miguel de Cervantes sekä William Shakespeare kuolivat. Päivä liitettiin myöhemmin myös Pyhään Yrjöön, joka Cervantesin tapaan kuoli 23. huhtikuuta. Ja näin saatiin mukaan kunnon ritarilegenda lohikäärmeineen ja prinsessoineen.

Nykyään Barcelonan keskustassa järjestetään suuria kirjamyyjäisiä ja kukkakaupat ovat täynnä punaisia ruusuja, kun tradition mukaan miehet lahjoittavat naisille ruusuja ja naiset miehille kirjoja. Tosin monet antavat nykyään kirjoja myös naispuolisille ystävilleen.

Espanjalainen aamiainen antaa potkua päivään

Aamiaiseksi espanjalaiset nauttivat maitokahvin, johon kostutetaan keksejä, voisarvia tai muffinseja. Kahvin kanssa maistuu myös paahdettu leipä, jonka päälle laitetaan juustoa, kinkkua, serranokinkkua tai hilloa tai kuten Benito, Philadelphia-juustoa ja sen päälle mansikkahilloa! On muuten hyvää.

Vermut-aamiainen, josta aiemmin kerroin, on myös espanjalainen keksintö – epäilemättä!

Katsoin kerran elokuvan, jossa kiihkoileva taksikuski kulautti tequila-snapsin rauhoittuakseen. Toiset nauttivat snapseja päästäkseen vauhtiin! Eläköön pieni-suuri ero!

Yritin lahjoa eilen lapsenlapseni kanssani ulkoilemaan: kelpaisiko yksi euro? – kaksi euroa? En lähde miljoonastakaan!

Marja-Leena