Eksoottisia tarinoita ja vahvoja naisia

Etsin eksoottisia tarinoita. Petina Gappah’in henkilötiedoissa kerrotaan, että hän on zimbabwelainen kirjailija ja juristi. Hän on opiskellut lakia Zimbabwessa, Itävallan Grazissa ja Cambridgessa ja työskennellyt kansainvälisen oikeuden parissa Genevessä. Nyttemmin hän on ammattikirjailija. Hänen esikoisteoksensa Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta (suom. 2009) sai Guardianin esikoiskirjapalkinnon.

Petina Gappah: Muistojen kirja

Muistojen kirja on aika hurja romaani. Kertojana on zimbabwelainen albiinonainen. Hänet on tuomittu kuolemaan valkoisen miehen murhasta. Memory on hänen nimensä. Hänet myytiin 9-vuotiaana juuri samaiselle miehelle. Kasvatti-isä on tarjonnut Memorylle yläluokan brittiläisen koulutuksen. Mutta oikeuden toteutumiseen vaikuttavat ennakkoluulot, politiikka, taloussuhdanteet, meediot, esi-isät, taikausko, noituusrituaalit ja se, että oikeuslaitos kieltää lapsikaupan olemassaolon.

Kirjapino ja teemuki

Memoryn osaston naisvanki Verity on kaunis mutta pahamaineinen nainen, joka väärinkäytti olympiakomitean rahoja eikä kadu mitään. Hän osti tukirahoilla asuntoja sekä BMW:n ja Range Roverin. Kenen te luulette maksaneen asuntoni ja poikani yliopisto-opinnot? Olympiakomitea oli myös kustantanut lukemattomat manikyyrit, kauneushoidot ja ostosmatkat Dubaihin. Voin laittaa koko olympialiikkeen polvilleen, jos vain tahdon. Minä häivyn täältä nopeammin kuin keihäs putoaa maahan. Hänellä on Suojelijoita!

The autoimmune Paleo Cookbook

Monalisa taas kavalsi eurooppalaiselta suurlähetystöltä kahden vuoden kuluessa ainakin puoli miljoonaa euroa. Hänen kontollaan oli kestävä kehitys, johtaminen, vastuu ja laillisuusperiaate. Hän määritti, mitkä projektit saisivat mitenkin paljon suurlähetystön rahoitusta ja perusti kaksi huijausorganisaatiota. Tyttölapset, hän sanoo, on maailman helpoin aihe, mitä huijaamiseen tulee. Hän ohjasi rahoja ryhmälle, jonka tarkoituksena oli – auttaa, rohkaista ja lisätä tietoisuutta poliittisen väkivallan uhreiksi joutuneista – orpoja ja muita haavoittuvaisia lapsia. Lisäksi hän kertoo, että huijaustapauksia on melkein joka lähetystössä. Lähetystöt eivät useimmiten halua ilmoittaa asiasta poliisille, vaan asianosaiset saavat vain potkut.

Amerikkalainen journalisti kiinnostui Memoryn tapauksesta ja pyysi häntä taltioimaan tarinansa.

Tämä kirjamatka hänen kanssaan on aivan unohtumaton. Gappahin kirjan avulla voi kurkistaa elämään Zimbabwessa. Siellä on rikkaita valkoisia, joiden rahat ovat peräisin timantti- ja teräskaupoista. Maan poliittiset ja taloudelliset ongelmat ovat olleet lehtien otsikoissa. Muuttoliike Zimbabwessa ja yleensäkin eteläisessä Afrikassa on laajaa, ja Zimbabwe on kuin sulatusuuni.

Petina Gappah: Pimeydestä loistaa valo, 2018. Kertomus tohtori Livingstonen saattueen viimeisestä matkasta halki Afrikan. Tämäkin kirja on lukulistallani.

Mickey Trescott: The Autoimmune Paleo Cookbook

Manhattanilla padat porisevat tasaiseen tahtiin: Maija on kiehauttanut jälleen kanaliemen, jota kutsutaan juutalaisten penisilliiniksi. Kuulumisten vaihdon yhteydessä sain häneltä vinkin keittokirjasta, joka perustuu kivikautiseen ruokavalioon. Toinen vinkkikirja on nimeltään Paleo Perfected.

Mickey Trescott asuu Seattlessa. Hän sanoo olevansa bloggaaja, joka kutoo pakonomaisesti sukkia vapaa-aikanaan. Tämä nainen on tienraivaaja, joka uskoo ravinnon merkitykseen hyvinvointinsa perustana. Hän toivoo omien kokemustensa olevan hyödyksi niille, jotka kamppailevat terveytensä kanssa tai muuten vain ovat kiinnostuneet kivikautisen ruokavalion mahdollisuuksista.

Kirjat sylissä eksoottisia tarinoita
Marja-Leena ja kirjat

Sujata Massey: Murha Bombayssa  (The Widows of Malabar Hill, 2018)

Päähenkilö on Perveen Mistry, zarathustralaisperheen tytär, joka aloitti työt isänsä lakitoimistossa. Tarina on saanut vaikutteita oikeasta historiallisesta henkilöstä – Intian ensimmäisestä naisasianajajasta.

Perveen on suorittanut lakiopinnot Oxfordissa, joskin hän yritti aluksi suorittaa lakiopinnot Intiassa, mutta kohtasi ennen näkemättömiä vaikeuksia. Ennakkoluulojen ja järjestelmällisen sabotoinnin kohteeksi joutuneena hän luovutti.

Mistryn lakitoimisto saa hoidettavakseen varakkaan intialaisen testamentin. Kolme leskeä kaikki ovat luovuttaneet perintönsä hyväntekeväisyyteen. Päättäväinen ja rohkea Perveen on oikea henkilö ottamaan selvää, mistä on kysymys, koska hän naisena voi tavata lesket henkilökohtaisesti. Sitten tapahtuu murha ruhtinaallisessa palatsissa, jonka asukkaat elävät lukkojen takana. Perveenin toimia ei katsota hyvällä ja hänkin joutuu uhatuksi.

Perveen Mistryn edesottamuksia voi seurata jatkossakin. Lisää eksoottisia tarinoita uudessa kirjassa, joka on jo ilmestynyt. Satapurin jalokivi (The Satapur Moonstone) ilmestyi suomeksi tänä vuonna, 2021.

Kirjat ovat virkistävä tuulahdus etäisten mannerten elämää kuhisevista suurkaupungeista. Lukuelämyksiä kaikki.

Tiesitkö, että kirjojen hintavertailupalvelua käyttämällä löydät parhaat hinnat – Superkirja.fi

Marja-Leena

LUE MYÖS:

Makoisa kirjamatka Intiaan

Kirjoja kouluikäisille

4 parasta Barcelonaan sijoittuvaa kirjaa