Lukutoukan kirjatalvi

Lukutoukan kirjatalvi

Tragiikan ja komiikan taituri

John Irving Kaikki isäni hotellit (The Hotel New Hampshire, 1981). Se tuli luettua iltapuhteina, kun ulkona satoi ja tuuli. Monta on vieläkin lukematta, eikä Irvingin teksteihin kyllästy. Erikoinen perhe, mutta ei liian. Isä Berryn päässä muhii utopia hotellista. Kun se ei lähde hänen toiveidensa mukaiseen lentoon, hän päättää muuttaa Wieniin vanhan tuttavansa pyynnöstä. Rouva Berry ei koskaan asetu poikkiteloin. Winslow Berry matkustaa vanhempien lasten kanssa edeltä. Äiti Berry ja kuopus matkustavat myöhemmin perässä, mutta he eivät koskaan saavu perille.

Turku talvimaisema silta

Irving yllättää lukijansa. Kuolema tulee usein odottamatta. Samoin rakkaus ja sen monet muodot. Perheen koira on nimeltään Suru.

Minusta on mielenkiintoinen havainto, jonka huomasin kirjan kansilehdeltä: ‘Ainoa piirre, joka erottaa Amerikan kirjallisuuden muusta maailmankirjallisuudesta on sen eräänlainen huikentelevainen, epälooginen toiveikkuus’.

Tanskan paras rikoskirjailija

Seuraavaksi arvoin käteeni Jussi Adler-Olsen’n kirjan Vartija, 2014 (Den Grænseløse). Taattua laatua suositulta tanskalaiselta kirjailijalta. Rikostutkija Carl Mørck on taas vauhdissa. Tällä kertaa Osasto Q, tutkii vanhaa murhaa, joka tapahtui Bornholmin saarella. Osasto Q:n päähenkilöitä ovat murharyhmäetsivät Carl Mørck ja Assad.

Lähes 600 sivua rikoksesta, joka tapahtui 17 vuotta aiemmin. Opiskelijatytön ruumis löytyi oppilaitoksen läheltä, korkealta puun oksalta. Yksi saaren poliiseista on pakkomielteisesti selvittänyt tapausta sivutöinään ja päätynyt siihen tulokseen, että kyseessä on murha. Sitä eivät kollegat usko. Hän soittaa Kööpenhaminaan Osasto Q:hun pyytääkseen apua. Täystyöllistetty Carl Mørck antaa pakit. Sen seuraukset ovat katastrofaaliset ja Osasto Q alkaa seurata tämän mystisen tapauksen jälkiä.

Ratkaisu löytyy viimeisiltä sivuilta.

Suomalainen dekkaristi

Max Seeck’n esikoisteos Hammurabin enkelit, 2016 vaikuttaa hyvin lupaavalta. Suomen suurlähetystön työntekijä katoaa Zagrebissa. Daniel Kuisma on aiemmin toiminut Kroatiassa rauhanturvaajana, mutta nyt hän on puolustusvoimien erityisasiantuntija. Tehtävän selvittäminen lankeaa hänelle. Luvassa on tiheätunnelmainen trilleri.

Lukukokemus on vielä kesken.

Aina vain Irving

kirjat ja kasi

Vesimies (The Water-Method Man, 1972) on Irvingin varhaiskauden teos. Sen päähenkilö on Fred – lempinimeltään Juksu – Trumper. Lempinimensä mukaan Juksun on vaikea pitäytyä totuudessa. Hän tekee väitöskirjaa muinaisalanorjan kielisestä runoelmasta. Fred ei osaa oikein päättää mistään. Hän on lievästi sanoen virran vietävänä. Isäukko ei suostu auttamaan opiskelumaksuissa, niinpä Juksu yrittää elättää perheensä keinolla jos toisella. Hänen elämänsä siksak-kuviot naurattavat, mutta on niissä jotain tuttuakin.

Kirjeet velkojille! Ajalta, jolloin shekkejä vielä kirjoitettiin. Tässä yksi esimerkki: Hyvät herrat, minä toistan: tällä haavaa en kykene hoitamaan lainankorkojani. Pyydän, älkää lähettäkö minulle enää kirjeitä, joissa kerrotaan kohoavista kustannuksista ja joissa hyvin vähän verhotusti uhkaillaan ‘poliisimiehillä’. Tehkää vain se mikä tehtävä on. Niin teen minäkin. Vilpittömästi Fred Trumper.

Maailman parhaat Runebergin tortut

Runebergin tortut kostutetaan rommilla, punssilla, konjakilla tai arrakilla. Versioita on yhtä monia kuin leipureita. Tänä vuonna Runebergin tortut ilmestyivät kauppoihin heti joulun jälkeen. Jopa lahtelainen Sinuhe tuo torttunsa turkulaisten sulatettavaksi.

Onko sattumaa, että Sinuhen omistaa Matti Valtari, ja Sinuhen on kirjoittanut Mika Waltari? Mahtavaa!

Marja-Leena

PS. Huomasitko jo taidekaupan akvarellit? Saat ne kotiin toimitettuna ja valmiiksi kehystettynä!

LUE MYÖS:

Lukutoukan tunnustukset

4 parasta Barcelonaan sijoittuvaa kirjaa

Makoisa kirjamatka Intiaan