Mistä saa luettavaa – e-kirja linkit

Ulkomailla ollessa suomenkieliset kirjat loppuvat väkisinkin. Kirjahyllyn lukematta-pino pienenee hurjaa vauhtia. Onneksi asiaan on ratkaisu: e-kirjat! Tutkin juttua ja listasin e-kirjalinkit sinunkin käyttöösi.

e-kirja linkit

Kirjasto lähetti s-postia

Herään Barcelonan aamuun verkalleen. Sähköposti kilahtaa. Olet varannut sähkökirjan “Tiranan sydän”. Laina-aikasi on nyt alkanut, ja voit alkaa käyttää lainaa välittömästi kirjautumalla tunnuksillasi palveluun... Näin sain luettavaksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmän kirjailijan Pajtim Statovcin kirjan Tiranan sydän. Hänen esikoisromaaninsa Kissani Jugoslavia ja kolmas romaaninsa Bolla ilmestyivät e-kirjahyllyyni edellisellä viikolla. Englanninkielisessä maailmassa kirjat ovat saaneet haltioituneen vastaanoton.

Tiranan sydän kertoo 1990-luvun alun Tiranasta, kun kommunistinen diktatuuri Albaniassa päättyy, ja maa avautuu kohti Eurooppaa. Nuori Bujar menettää isänsä, ja hänen paras ystävänsä Agim tuntee olevansa väärässä ruumiissa. Yhteiskunnan romahdus ja sen aiheuttama kaaos saa pojat ottamaan kohtalon omiin käsiinsä: he aikovat paeta länteen.

Kissani Jugoslavia kertoo nuoren naisen elämästä Jugoslavian maaseudulla. Perinteiden mukaan naisen rooli mitataan hänen kyvyssään työntekoon, ja miehen miellyttämiseen. Mutta pian koko liittovaltio hajoaa. Kirjassa saa uudenlaisen näkökulman Suomeen. Vavisuttava kertomus. Ensi kokemus oli, että tämä on fantasiakirja. Olin todella hämmentynyt lukiessani. Mutta hyvällä tavalla. Soitin jopa veljelleni, joka suositteli tätä kirjaa, että miten hän ymmärsi tekstin?

Bolla on hänen kolmas romaaninsa. Se toi hänelle Finlandia palkinnon 2019. Raadin perustelu: ”Järkyttävä ja koskettava romaani, joka lumoaa ilmaisuvoimallaan. Kirja kertoo menettämisestä, raakuudesta, pahuudesta, kaiken turhuudesta sekä ymmärtämättömyydestä kaikkein läheisimpiä kohtaan mutta myös rakkaudesta ja uskollisuudesta. Jugoslavian hajoamissodat vaikuttavat taustalla monin eri tavoin ihmisten kohtaloihin. Kuinka selviytyä, kun ei voi olla sellainen ihminen kuin on ja haaveet toteutuessaan särkyvät.”

Tapahtui Euroopassa? Ja meidän ajassamme?

Mikä laite on paras e-kirjojen lukemiseen?

Luin em. kirjat tietokoneeni näytöltä. Nyt harkitsen jo e-lukulaitteen ostoa, kunhan kaupat aukeavat. Verkkokaupasta saisi, mutta ilman näppituntumaa. Ne, jotka lukevat e-lukulaitteella sanovat, että se on silmille ystävällisempi ja selvää on, että se kulkee vaivattomasti mukana. E-kirja kulkee mukana siinä kuin tavallinenkin, koska lukemista voi jatkaa myös ilman internet-yhteyttä. Kuulostaa loistavalta!

Niinpä panin toimeksi ja ostin Kindle-lukulaitteen, mutta varmasti muitakin erinomaisia merkkejä on. Tiedostomuodot ovat erilaiset eri merkkisissä laitteissa. Olen ollut ostokseeni tyytyväinen. Eräs asia siinä vaatii huomiotani, pystyykö siihen saamaan muistitikun, jossa e-kirjoja voi säilyttää, koska lukulaitteeni jymähti kiinni, kun olin tallentanut jo varsin mukavasti kirjoja. Tyhjensin sitten luetut kirjat tietokoneelleni, joten laite toimii, mutta muistitikkuasia on vielä selvitettävä.

Mistä saa luettavaa tai kuunneltavaa?

Kirjastosta on hyvä aloittaa. Siellä on todella hyviä kirjoja, uusimmat uutuudet toki puuttuvat. Riittää, että on laite – tietokone esimerkiksi ja internet-yhteys, sekä kirjastokortti ja nelinumeroinen pin-koodi, jonka saa kirjastosta. Omassa e-kirjahyllyssäni kirjastossa on useita varauksia yhtä aikaa. Kirjaston kokoelmista löytyy myös aikakausilehtiä.

e-kirja linkit

Miten saan luettavakseni juuri tietyn e-kirjan odottamatta?

Kirjoja saa myös maksua vastaan. Rekisteröitymällä kuukausitilaajaksi, *ostamalla e-kirjan tai lukupaketin, joka sisältää lukulaitteen ja kirjoja.

Olen ostanut Adlibriksen alesta oikein hyvään hintaan muutamia kirjoja. Se on nopeaa ja edullista. Kirja latautuu tietokoneellesi saman tien. Tallennan ja muunnan sen suoraan Kindleen sopivaksi tiedostoksi ja alan lukea.

E-kirja linkit

*Nextorylla on laaja valikoima e-kirjoja, joita voi lukea tai kuunnella luomalla ensin käyttäjätilin. Nextory-sovelluksen voi ladata App Storesta tai Google Play:stä. Elisa on täyden palvelun talo, se tarjoaa äänikirjoja, e-kirjoja, kuukausitilauksena tai lukupakettina.

Sanoma Pro tarjoaa opiskelijoille, opettajille ja vanhemmille runsaasti erilaisia paketteja. Samoin Otava ja Storytel.

Nautinnollisia lukuhetkiä niin e-kirjojen kuin perinteisten kirjojenkin parissa!

Marja-Leena

Mainoslinkit merkitty *-merkillä

LUE MYÖS:

Lukemisesta ja kirjavinkit kevääseen

Lukutoukan tunnustukset