Koti-ikävä on tuttu tunne – 9 keinoa taistella vastaan

Kunpa olisi kotona Suomessa, alakuloa ja itsesääliä. Espanja on touhukas, äänekäs, värikäs ja tuoksuu erilaiselle. Paljon puistoja, mutta entä metsä, missä se on? Erilaisuus on niin silmiinpistävää hetkinä, jolloin koti-ikävä vyöryy päälle. Miten sen kanssa oppii elämään?

1. Suomalaiset ruuat

Suomessa on niin hyviä ruokia ja ruoka-aineita. Ystävät ovat tuoneet tai pakastaneet Runebergin torttuja seuraavaa vierailuani varten. Jo tieto odottavista herkuista viilentää kuumottavaa koti-ikävää. Runebergin torttuja pitäisi olla ympäri vuoden tarjolla. Ne maistuvat kahvi- ja teetauolla!

Entä mämmi? Lomilla ei katsota kalenteria: Oatlyn vaniljakastikkeen kanssa hiukan mämmiä, merci! Oatley on kylläkin ruotsalainen, mutta menköön! Niiden jäätelökin on erinomaista.

Ikean puolukkahilloa löytyy jääkaapista ilman maksalaatikkoa. Ikeassa on myös Mellanrost kahvia, joka on sukua Juhla Mokalle. Ja jouluna Fazerin maustettua suklaata.

Hernekeitto ja pannari. Tanskalaiset tv-kokit (Veljesten keittiössä, Veljekset Price) kävivät Suomessa tekemässä kokkiohjelman tammi-helmikuussa ja ihmettelivät hernekeiton suosiota: joka torstai armeijassa, kouluissa, työpaikoilla? Mutta kun maistoivat, eivät enää ihmetelleet! Hernekeiton laimea korvike on linssikeittoni.

Sitten on vielä Mikkelin torimummon muikkukukko ja äidin ohjeella tehty lanttukukko. Ja lakritsi. Ja Sinikan mustikkakukko. Ja kanttarellikastike! Hyvänen aika – lista on vaikka kuinka pitkä….

Onneksi voi leipoa kotoisia kanelipullia, nyt kun sopivat jauhotkin on löydetty. Olen leiponut täällä karjalanpiirakoitakin. Montserratin vuorella vieraillessa havaitsin luostarin myymälässä Pandan lakritsipatukoita. Hovihankkijani Lidlin myymälässä on saksalaista lakritsia. Mutta koostumus on erilainen. Siellä myydään myös islantilaista rahkaa Skyr.

Carrefour-myymälöistä löytää joskus ruisleipää. Mercadonassa myytiin aiemmin Fazerin kauranäkkileipää, kunnes paikalliset alkoivat tekemään sitä itse. Jouluisista laatikoista voi vain haaveilla. Tiedän, että niitä on saatavilla joulunaikaan eteläisessä Espanjassa, jossa on paljon suomalaisia.

2. Yhteydet Suomeen auttavat

Kivalta tuntuu, kun kuulee tuoreeltaan jutut toisen kertomana. Mielialat ja säätilat. Tuntuu hyvältä, ettei jää paitsi kotimaan tapahtumista eikä läheisten elämästä.

Instagram on kanava kotimaahan myös. Valokuvat kehyksissä: pala kotimaata mukana. Ostan aina suomalaisen kalenterin tulevaksi vuodeksi, kiva seurata juhlapyhiä ja nimipäiviä.

3. Suomalaiset tv-ohjelmat vievät kotimaahan

Tv-ohjelmat katson Areenasta, Ruudusta tai Katsomosta, kun minulle sopii. Se on niin kotoisaa, kuin olisi olohuoneessa kotikaupungissaan. Koti-ikävä unohtuu hetkessä.

4. Suomalainen musiikki

Musiikki vie muistoihin. Tuttu sävel saa hymyn huulille. YouTubesta tai muilta kanavilta voi kuunnella musiikkia milloin vaan.

5. Kotimaan uutiset

Digitaaliajan hengessä seuraan haluamiani uutiskanavia. Ulkomaan kanavat ja kotimaan lehdet. Infoa enemmän kuin jaksaa päivässä sulattaa.

6. Kirjastoon pääsy

Luin suomalaisen kirjaston e-kirjahyllystäni Ruth Ware: Lukitut ovet. Ja sitä ennen Jeffrey Archer: Vaietut salaisuudet ja Miekkaa vahvempi. Archerin Clifton-kronikassa taitaa on kahdeksan osaa, mutta kaikkia ei ole käännetty suomeksi. Osa löytyy kirjaston e-kokoelmasta. Niitä voi lukea erillisinä tarinoinakin.

Olohuoneeni hylly paljasti lukemattoman kirjan: Arto Paasilinnan Hirtettyjen kettujen metsä. Se nauratti muutaman päivän ajan. Siinä saa annoksen suomalaisuutta.

Paasilinnan kirjoista on tehty lukuisia elokuvia mm. Jäniksen vuosi, se oli mainio, Antti Litja pääosassa ja ohjaajana Risto Jarva. Mutta Hannu Kahakorven ohjaama Onnellinen mies on mielestäni paras. Tiedetään, että Paasilinnan kirjat ovat hyvin suosittuja mm. Ranskassa.

7. Sauna ja koti-ikävä

Suomalaista saunaa ikävöin, sellaista en ole vielä bongannut Barcelonassa. Uuvuttava helle monta kuukautta ja unelmoin saunasta. Löytöretkillä on tullut vastaan uimahallien höyryhuoneita, käyvät nekin paremman puutteessa. Kaipaan kuitenkin saunaa, jossa oikeasti heitetään löylyä! Saunominen vaikuttaa terveyteenkin.

8. Suomi-ostoksilla kotisohvalla

Ensimmäisen täällä Espanjassa vietetyn joulun alla koti-ikävä iski kovaa. Hetken näytti tuleva joulupöytä laihalta, kunnes googlettaminen toi avun. Netissä on Suomikauppa – ulkosuomalaisen paratiisi! Monenmoista ruokaa, ruisjauhoja, lakuja, fazerin sinistä, myös lehtiä ja muumituotteita. Tavarat tulivat perille nopeasti ja hyvin pakattuina.

9. Ystävien vierailut tuovat tuulahduksen kotimaasta

Tuttujen kasvojen näkeminen on tietenkin parasta lääkettä. Samalla tulee inspiraatio lähteä yhdessä katselemaan kaupunkia ja toreja. Mitä kaikkea tästä kaupungista löytyy?

USA:ssa oleskelu venähti ja totuttiin kavereiden kanssa kerääntymään ja ihastelemaan kotimaan tuomisia aina, kun joku palasi kotimaan matkalta: lakuja, ruisleipää, lakkahilloa jne. Kun palasin sitten itse kotimaahan ja kaverit järjestivät Suomenlinnassa paluujuhlan, tarjolla oli perisuomalaista naposteltavaa. Riemastuneena kysyin pää pyörällä juhlahumussa, tytöt mistä olette saaneet näkkileipää…? Siinä kaverit saivat tilaisuuden vitsailla: Marja-Leena mikä maa, mikä valuutta?!

Tänä vuonna koti-ikävä polttaa enemmän kuin aiemmin. Maltan tuskin odottaa suomalaista kesää!

Marja-Leena

LUE MYÖS:

Espanjaan eläkepäivien viettoon – 5 vinkkiä muuttajalle