Barcelona mielessäin’

Hyvää pakkasaamua…

Aurinkoinen talvinen aamu, johon herään on suorastaan runollisen kylmä. NordicWeather- näyttää -15 ja kertoo, että tuntuu kuin -22. Aion tehdä tavanomaisen kauppareissuni kävellen – yli 4 kilometriä.

Älä vain usko näihin sijoitusneuvoihin!

Iltapäivällä aion katsoa Netflixin sarjaa Ozark, joka on yhdysvaltalainen rikosdraamasarja. Sarjassa menestyvä sijoitusneuvoja sotkeutuu huumepomon rahanpesuun. Aloitin vasta sarjan seuraamisen, vaikka perhe pakoilee ja tasapainottelee Missourin Ozark-järvellä jo useamman tuotantokauden verran.

Barcelonan talvi – alin lämpötila +10 ja korkein +19

Barcelona katukuva

Kävelen joka päivä useita kilometrejä Avinguda Meridianaa. Sen varrelta löytyy kaikkea, puistoja, kahviloita, ravintoloita, kauppoja, outlet-myymälöitä, kouluja, urheilukeskus, nähtävyyksiä ja liikennettä, metro ja bussi ja ennen kaikkea ihmisiä menossa joka suuntaan.

Aurinko paistaa Barcelonassa useimmiten. Joskus sadekuuro yllättää, mutta kestää korkeintaan päivän tai osan päivää. Ja taas paistaa. Ja minä kun alkuun ihmettelin kaupunkilaisten sitkeyttä istua katukahviloissa metallituoleilla kaikkina vuoden aikoina. Säätä ei juuri kommentoida – kuten Suomessa ymmärrettävistä syistä.

Suurkaupungissa tulee käveltyä ihan huomaamattaan

Useimmiten lähti vain ovesta ulos – koronakeväästä alkaen maskia unohtamatta – kävellen. Huomaamatta liikkui kilometrejä, koska sää ja palvelujen läheisyys houkuttelivat.

Ystävien tullessa vierailulle Suomesta päiväennätys on 24.000 askelta!

Barcelona kukkakauppa katu

Barcelona kutsuu liikkumaan

Kotikulmien urheilukentät olivat oikea liikkujan aarreaitta. Ensin on puistoalue ulkokuntosalilaitteineen, lasten temmellyskenttä, vieressä koirapuisto, seuraavana puistopöytätennis ja koripallotelineet. Sen jälkeen suuri jalkapallokenttä, joka on aidattu verkkoaidalla. Sinne voi kurkistella ihan rauhassa pelin tuoksinaa. Sen jälkeen tulee maauimala Can Drago palmupuineen.

Sitten seuraa padel- ja tenniskentät, sen jälkeen yleisurheilustadion. Ja tämän kaiken kruunaa ympärille kiertyvä usean kilometrin pehmeä juoksu- ja kävelyrata. Toinen puoli on kivetetty, jossa rullalautailijat harjoittelevat. Puistonpenkkejä ja vesipisteitä löytyy säännöllisin välein.

Välimeren rannalla

Menin kesäkuussa Barcelonetalle. Uimaranta on auringonpalvojien ja suffareiden suosikkipaikka. Rannan suuntainen pitkä pengerkatu on aivan ihana kävelyreitti. Terassiravintolat ja casino sekä ylelliset venesatamat hivelevät silmää. Päätin pulahtaa mereen. Ystäväni Remei sanoi, että vesi on vielä liian kylmää. Menin silti. Ruissalon rannassa veden lämpötila on ollut usein +19, kun olen uinut. Tämä oli paljon lämpimämpää. Remei huitaisi kädellään tuttavilleen – skandinaavit!

Julkinen liikenne on tehokas, edullinen ja turvallinen

Ja ennen kaikkea siisti. Google maps näyttää parhaat reitit. Miten helppoa! Katusoittajat viihdyttävät metrokäytävillä heille varatuilla paikoilla – ja usein junissakin.

Alkuun illan pimeinä tunteina en juuri tuntenut lähitienoon maamerkkejä ja jäin pois bussikyydistä liian varhain. Kännykästä loppui virta. Ja niin olin ihan eksyksissä, kun kadun nimi oli Rambla Fabra i Puig. Ja minun lähikatuni on Passeig Fabra i Puig.

Barcelona katu

Edessäni asteli nainen, jolta tiedustelin puhuisiko hän englantia. Itse asiassa olen englannin kielen opettaja, hän vastasi. No niin tässä pelastava enkelini! Hän kertoi, että Ramblan jälkeen tulee Passeig. Seuraa minua, hän opasti. Kannattaa kysyä neuvoa!

Risteyksessä, jossa usein odotin bussia mainostettiin Ivalo-sarjaa nimellä Arctico. Iina Kuustonen komeili isossa mainospylväässä.

Auton parkkeeraus kotikulmille

Vaikka voihan sitä harhautua ihan tutuilla kulmillakin: parkkeerasin autoni Port Arthuriin. Seuraavana aamuna kysyin lumenauraajalta, onko tästä hinattu auto pois? Hän hieraisi lakkiaan, ja sanoi, ettei hän sellaista usko. Kun hytisin pakkasessa poliisiaseman ovella, virkailija neuvoi, että tee katoamisilmoitus netissä! Käsiä paleli ja pakkaslumi narisi kotiin päin astellessa – autokin löytyi alemmalta kadulta. Aah!

Marja-Leena

LUE MYÖS:

Kiharaisten polkujen Barcelona

Katuvilinää – osa II

Ostoksilla Barcelonassa