Neulomisen uusi aika

Aamulla kun liukastelin eilisen sateen jälkeen peilijäisillä jalkakäytävillä kohti kampaajaa, tuli mieleen paljon käsitöitä, joita vuosien varrella olen tehnyt. Varsinkin Barcelonassa kuukausia karanteenissa vietetty aika oli erikoisen tuottava. Tilattiin lankoja Madridista.

Neulominen ja kutominen

Kummasta on kysymys neulomisesta vai kutomisesta? Länsisuomalaiset puhuvat neulomisesta, kun käytetään neulaa. Toisella puolella Suomea neulomiseen käytetään puikkoja ja kutomiseen kuteita ja loimia. Mutta sama mitä sanaa käytetään, käsityö on erinomainen rentoutuslääke aivoille.

Kalastusverkkojen kutominen..

Varhaisimmat neulojat ovat olleet egyptiläisiä, joskus 600-800-luvulta on todisteena kirjoneuleiset sukat. Taito levittäytyi Eurooppaan arabialaisten valloitettua Espanjan 700-luvulla. Suomeen rantautui 1600-luvulla. Käsitöiden historia kertoo, että neulominen oli ennen miesten valtakuntaa, naisten harrastus siitä tuli vasta 500 vuotta sitten.

Keskiajan miesneulojien perinteiden jäljissä

Suomi, Norja ja Islanti ovat kuulemma neulovimmat maat koko maailmassa. Neulesuunnittelija. Muotineulonta. Uusia tekniikoita. Neulelehdet. Kaikki muuttuu. Minä kuulun siihen sukupolveen, joka näki puikot äitinsä jatkeena. Kun tein sukuselvitystä, soitin eräälle tutkijalle, joka oli erikoistunut sen alueen historiaan. Hän sanoi, koska silloin vuosisatoja sitten asuttiin pitkien etäisyyksien päässä ilman nykyajan ajoneuvoja, naiset virkkasivat kävellessään. Pidän molemmista sekä kävelemisestä että neulomisesta. Siispä se on geeneissä!

Muistan kutoneeni vaatteita jo murrosikäisenä. Vuosia sitten kutomisharrastus ei ollut IN. Arastelin itsekin kertoa siitä. Eivätkä kaikki tuotokset syntyneet aina suunnitelmien mukaan: kudoin lapaset huovutettavasta langasta. Mutta aina pesun jälkeen lapaset suureni ja suureni.

Eräs tuttuni kertoi, että hänen miehensä rakastaa neulomista. Valmisteilla oli keltainen villapaita. Oli siinä minullakin ihmettelemistä, kun näin tämän rekka-kuljettajan neulomukset! Aivot saavat hyvää jumppaa, ja monenmoista ajateltavaa..

Suomen lumilautajoukkueen kapteeni Antti Koskisesta tuli kansainvälisen median ihmettelynkohde, kun hän neuloi Sotshin Olympiakisojen aikana. Someone please find out what this man is making!!! Koko joukkue on nyt neulonut jo monet Olympiakisat putkeen. Ilmeisesti jääkiekkomaajoukkueellekin tarjottiin lankakerää…

Miten hienoa, että peruskoulussa on edelleen käsityötunnit! Se, että Suomessa opetetaan muun muassa villasukkien kutomista, on kansainvälisesti arvioituna harvinaista.

Espanjalaiset ihmettelivät kutomisharrastustani ja minä heidän makuaan. Emerita sai kotimaisesta harmaasta lampaanvillasta tehdyt sukat, jotka hän säästi Galician talveen. Naapurin poika ´tilasi` mustat. Jollekin piti olla Katalonian värit…..ja yhdelle pinkit!

Langat ja puikot

Neulelankoja on tarjolla kotimaisesta 100% lampaanvillasta aina japanilaisiin silkin, mohairin ja villan sekoitteisiin. Saksalaisia erikoislankoja, hienoja norjalaisia. Entä puikot! Kun olin huolissani saako puikot tuoda matkustamoon lennoilla – Finnair lupasi, mutta muut olivat epäselvästi ohjeistaneet. Joten en ottanut riskiä, vaikka ostin taipuvat puikot. Bambusta, muovista…

Tässä mieluisia töitäni. Ryijyn kuvasin Joan Mirò Fundacion, Barcelona.

Vaikka kutoisi muutaman silmukan päivässä, tulosta syntyy. Joskus neulomukset jäävät uinumaan pidemmäksi aikaa, mutta sitten niitä alkaa jo haikailla, suunnittelukin on kivaa. Ja käsityöliikkeissä on vaikka mitä ihania esineitä ja siellä pulpahtaa uusia ideoita. Piipahdin tänään Lankamaailmassa, houkuttelevia lankakeriä hyllymetreittäin ja asiakkaita tungokseen asti. Nettikin on tulvillaan kauneutta! Tartu puikkoihin!

Marja-Leena