Lunta ja tuisketta

Turussa ihmetellään lunta kuin harvinaista vierasta

Turkuun saapui lumimyräkkä. Kaunis valkoinen lumi peittää maisemat. Ja lisää on tulossa parin päivän ajan. Autoilijoille tämä on jonkinlainen hidaste, mutta ulkoilijoille ja suksikauppiaille piristysruiske.

Niin Hirvensalossa kuin Port Arthurissa ja omassa pihassa – kaikki, joiden kanssa juttelin olivat hymy huulilla ja lumikola kädessä.

Lumi ja pakkanen kuuluvat suomalaiseen talveen. Tänään siihen on helppo uskoa. Lumimyrsky kaikilla mausteilla, kehuu Pekka Pouta. Huomasin, että lumilapio autossa olisi kätevä. Huomenna kuulemma pakastuu…

Muualla Suomessa

Pohjoisempana lumivaippa on peittänyt tienoot jo pidemmän aikaa. Lapissa on kärvistelty kovissa pakkasissa useampaan otteeseen.

Kaupunki, jota hallitsee joki ja sillat on Joensuu. Pielisjoen ylittäviä siltoja on yli kymmenen, mutta kantakaupungin alueella vain seitsemän. Enää ei tarvitse kulkea jäätietä toiselle puolelle kaupunkia.

Kuten kauan sitten kunnes jäät lähtivät joesta – huhtikuun viimeisellä puoliskolla. Kuljin pitkin polannetta, etten eksyisi virtapaikkaan, koillistuuli viilteli pitkin kasvoja ja kohmetti polvet. Kesällä mentiin ylisoutajan veneessä. Tuo kaikki on nyt historiaa.

Kuvahaun tulos: Pielisjoki jäässä
Pielisjoen linna on Joensuun vanhin kivirakennus vuodelta 1852.

Andy McCoyn mielestä talvinen Pielisjoki on tosi pelottava! kirjoitti Karjalainen. Ja niin se onkin. Vuolaana virtaava Pielisjoki halkoo kaupungin läpi ja hallitsee maisemaa.

Missä muualla on keskellä kaupunkia luonnon kosket, ja kesäisin voi nähdä joessa tukkilauttoja. Sillalta voi ihailla pyörteitä. Hotelli Kimmelistä voi lunastaa kalastusluvan ja kävellä hotellin laiturille heittämään virveliä. Pakkasella joki höyryää niin, että sillan pieliin kerrostuu paksulti kuuraa. Saukotkin pulikoivat Pielisjoessa Joensuun keskustassa. Minäkin olen joskus nähnyt tuon eloisan ja sulavaliikkeisen otuksen vilahdukselta.

Talvipyöräilyä

Pyöriin vaihdetaan talvirenkaat nastoineen. Kun vaihtelevien kelien takia sulava lumi jäätyy peilijääksi ja päälle sataa lunta, nastat toimivat.

Aamuisin auraamattomilla reiteillä voi olla kymmeniä senttejä lunta. Kerran kannoin pyörääni neljä kilometriä! Matkan edetessä lunta oli aina vain enemmän ja enemmän. Joku voisi luulla, että pinna kiristyy, mutta ei ei sehän on vain lunta!

Suomen Siperia

Boris Pasternak sai kirjastaan Tohtori Živago Nobelin palkinnon, jota hän ei kuitenkaan voinut noutaa. Kirjasta tehtiin samanniminen elokuva. Kevättalvella 1965 amerikkalainen filmiyhtiö MGM kuvasi tuon elokuvan kohtauksia Joensuun ympäristössä: ankaraa aroa ja lumimyrskyjä. Suuri tähti Omar Sharif asui kaupungissa.

Elokuvan siperialaiskohtaukset kestävät 12 sekuntia. Pysyttele satulassa. Olet tullut Suomen Siperiaan!

Marja-Leena