Historian laineilla – Museoissa ja klubeilla ympäri maailmaa

Historian laineilla – Museoissa ja klubeilla ympäri maailmaa

Museu Marítim de Barcelona (MMB)

Kävin kolme vuotta sitten tässä huikeassa museossa – vieläpä kaksi kertaa saman viikon aikana. Jo sisäänkäynti tekee vaikutuksen. Rakennus on omistettu laivanrakennukselle 1200-luvulta 1800-luvulle. Historia on todella vaikuttava. On hienoa, että niin paljon esineistöä on säilynyt ja ne tuodaan katsojan silmien eteen kiinnostavalla tavalla.

Tätä olen usein ihmetellyt: eikö meilläkin voisi olla Merenkulun Tiedekunta edes yhdessä yliopistossa? Barcelonan Teknillinen korkeakoulu tarjoaa yliopistotason opinnot – Facultat de Nàutica de Barcelona.

Forum Marinum Turussa

Visiitti Forum Marinumiin lähtee yhdeksänvuotiaan Ericin pyynnöstä. Virtuaalisesti toteutetut jutut ovat kiinnostavia ja huomaan, että lapsilla on luontainen kyky ajatella ekologisesti. Pelataan pelejä ja pelastetaan saaria ja elämää. Ryömitään tunneleissa ja silloilla. Kuunnellaan merenloisketta. Kalastusjutut ovat IN.

Bore-alukselle nousu tuntuu uskomattomalta, laskusiltakin on niin kapea! Ylösnostettu ankkuri näyttää pieneltä: se ei varmaankaan ole oikea – epäilee nuori kaverini! Alus on seilannut Turku-Tukholma välillä aikoinaan. Vastaavanlaisella aluksella – sekin oli nimeltään Bore – matkustin kesällä 1969 kohti Tukholmaa mutta Helsingistä. Olimme hankkineet laiva-hotellipaketin ja lähdimme matkaan.

Puiset, kuluneiksi hioutuneet penkit näyttävät tutuilta. Niillä saattoi nukkuakin, jos oli tilaa. Käytävät ovat ahtaita ja pelastusveneet hipovat melkein päätä. Alakäytävässä ovat ikkuna-aukot pleksiä, mutta yläkäytävässä puhaltelee raikas meri-ilma ilman ikkunalaseja. Muistan kun otimme valokuvia, kurkoteltiin merta ja tuuli tarttui hiuksiin. Pää pyörällä unen puutteesta saavuttiin Skeppsbron satamaan, jäätiin kahdeksi yöksi Skeppsbrokajen luona olevaan hotelliin. On matkanteko muuttunut niistä ajoista. Yksi asia on kuitenkin pysynyt ennallaan: omat eväät pitää aina olla mukana!

Tarkastetaan vielä museohytit: Eric testaa toimiiko lamput. Kyllä toimivat! Alukselle nousee ulkomaisia ja kotimaisia turisteja, joilla on majoitusvaraukset. Ericiä kiinnosti erityisesti laivahostellin vastaanoton sipsivalikoima!

Tykkivene Karjala Boren vieressä herätti uteliaisuutta, erityisesti sen kannella oleva tykki. Siirrymme punatiilirakennuksen. Kruunumakasiinissa on nimittäin näyttely ‘Töissä merellä’. Meripelastaja täydessä varustuksessaan on Ericistä epätodellinen. Otetaan kuvia majakasta ja muumeista. Suomen Joutsen odottaa kesää ja vierailijoita. Olemme filmanneet kaikkea jopa Aurajoen jäitäkin!

Forum Marinumissa voi järjestää vaikka lastensynttärit. Tai vaikka seminaareja. Auditorio Ruuma on kuin rakennettu laivan sisään –toinen seinä on teräskylkeä ja toinen puuta. Ruuman vieressä on Messi-tila. Barça-fani yhdisti sen heti entiseen FC Barcelonan pelaajaan: Lionel Messi, kunnianosoitukseksi hänelle!

Museon pihalla komeileva valtava päivänkakkaraveistos pitää vielä tutkia. Terälehdet ovat metallia, huikkaa Eric! Kaksi tuntia kierreltyämme vatsat alkavat murista. Hampurilaisateriat odottavat!

The Cotton Club

Bore-laivassa vierailu vei kauas menneisyyteen ensimmäiselle laivamatkalle. Myös musiikilla on voima kuljettaa muistoihin: Stevíe Wonderin laulu ja huuliharppusoolo kappaleessa Fragile on unohtumaton. Se johdattaa minut aina vinyyliaikaan kauas, kauas Manhattanille. Joka tapauksessa, istuuduimme Harlemissa vaatimattomaan pianobaariin, jonka nimi oli The Cotton Club. Musta, sokea laulaja istui pianon ääressä, hän puhutteli minua ja kysyi nimeäni. En ole koskaan aiemmin tavannut tuon nimistä henkilöä, hän vastasi. Soitti ja lauloi minulle laulun Maria Elena. Sitten hän kysyi, mitä siskoni halusi kuulla: If You Go Away. Se sai hänet hytkymään naurusta. Pian kuuntelimme lumoutuneina hänen tulkintaansa kyseisestä laulusta.

Marja-Leena

2 Replies to “Historian laineilla – Museoissa ja klubeilla ympäri maailmaa”

  1. Hej! Täällä meillä voi opiskella merikapteeniksi Högskolan på Åland. Muistelen myös että Raumalla on ollut se mahdollisuus. En tiedä onko edelleen. Ilmeisesti ovat riittäneet tarpeeseen.

  2. Hei,

    Tarkistin asian – olet oikeassa. Suomessa voi opiskella merikapteeniksi Kotkassa, Turussa ja Raumalla ja tietenkin Ahvenanmaalla. Kiitos, että huomautit asiasta!

Comments are closed.