Lukutoukan mietteitä ja ameriikan muisteluita

*sis. mainoslinkkejä

lukija ja kirjahylly

Sisäisen voiman kuvaus on yhdysvaltalaisen 1975 syntyneen Ta-Nehisi Coates’n kirja *Vesitanssija. Se kuvaa orjien elämää. Hiram’n tarina on keskeinen. Se on väkevä ja mukaansatempaava. Kirjan moderni mutta konstailematon ote säilyi olipa tapahtumat miten julmia tai sydämeen käyviä tahansa.

Kirjailijan teoksen *Between the World And Me kerrotaan muuttaneen Yhdysvalloissa rotukysymyksistä käytävän keskustelun uomaa. Aihe vaikuttaa edelleen ja aina vain ajankohtaiselta.

Toni Morrison oli ensimmäinen

….musta nainen ja ensimmäinen musta amerikkalainen, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Vesitanssijan kannessa on teksti This is required reading. Se on Toni Morrisonin käsialaa. Hän kuoli vuonna 2019. Hänen tuotantonsa on vaikuttavaa. Toni Morrisonin kirja *Jazz, 1992 – romaani on suoraan mustan Amerikan sydämestä ja sai koko Yhdysvallat haltioihinsa. Kirja alkaa Lenox Avenuelta. Se sijaitsee Harlemissa. Tämä makupala odottaa hyllyssäni.

Asuin viikon Harlemissa

Kovin usein en Harlemissa liikkunut asuessani Manhattanilla. Mutta muutaman kerran kumminkin. Norkoilevaa nuorisoa tunkkaisissa katujen kulmissa. Hämäriä kauppojen ovisyvennyksiä. Rosoisia kerrostaloja. Hälytysajoneuvojen ujellus. Rikkoutuneita ikkunoita. Siellä asui suomalainen, herttainen Lilian. Hän oli tullut nuorena tyttönä siirtolaiseksi ja hankkinut elantonsa ompelijana ja silittäjänä. Oikea rautarouva siis. Mutta vuodet olivat tehneet tästä pienikokoisesta hennosta naisesta hauraan. Hän asui Itäisellä 96. kadulla ja pelkäsi mennä yksin ulos, kun oli tullut ainakin kerran ryöstetyksi omassa rappukäytävässään lähdettyään ruokaostoksille.

Lilian oli ollut naimisissa puolalaisen puusepän Ziegler’n kanssa. Pariskunta oli suunnitellut muuttoa Suomeen, tavarat oli jo pakattuna ja jääneet niille sijoilleen, kun mies sairastui ja kuoli.

Viivyin yökylässä viikon verran. Ja kuuntelin Lilianin tarinointia. Heillä ei ollut lapsia. Lähin sukulainen oli veljen perhe Suomessa Lappeenrannassa. Heille Lilian oli lähettänyt säännöllisesti rahaa, että saivat talonsa maksettua. Mutta kun Lilian jäi yksin, ja veljen jo kuoltua, he eivät halunneet ottaa häntä luokseen asumaan. Siksi Lilian ja hänen omaisuutensa nyhjöttivät Harlemissa, 208, East 96. st. apt 3-C.

Kun Zieglerit olivat nuorena avioparina vierailleet Suomessa, he olivat saaneet kuninkaallisen kohtelun. Yöpyneet Imatralla Valtionhotellissa ja matkustelleet sisävesilaivoilla. Vuosikymmenet olivat kuluneet. Lilian puhui suomea, vaikkakin puheeseen sekoittui koko ajan fingelskaa.

Jotkut tapaamiset jäävät mieleen niin kirkkaina, vaikkei niitä edes muistele kovin usein. Lilianin mukana tulee eksyneisyyden tunne. Seuraavan juttuni blogiin yritän kirjoittaa fingelskaksi!

Netflix sarja nuoreen makuun

Sain muutama päivä sitten luottamustehtävän: Katso nuorten Netflix-sarjaa nimeltä Riverdale! Sen jälkeen voimme keskustella siitä. Aloitin jo kuudennen jakson, yhdessä jaksossa mainittiin kirjailija Toni Morrison! Ympäri mennään, yhteen tullaan.

Marja-Leena