Maailman eniten vierailtu museo

Vierailu ranskalaisen taiteen keskiöön alkaa ehdottomasti Louvresta

Louvre on Pariisin sydämessä, Seinen oikealla rannalla. Rakennus on aiemmin ollut kuninkaiden palatsina ja jokainen hallitsija rakensi lisää ja entistä loisteliaamman siiven, mutta museonakin Louvre on toiminut jo kahden vuosisadan ajan.

Louvre museo

Louvren mahtavat kokoelmat

Lasipyramidin alle pääsee ilman jonotusta, kun on etukäteen varattu aika. Oppaamme on suomalainen 30 vuotta Pariisissa asunut hyvin virkeä ja viehättävä seniori-ikäinen nainen. Tätä opasta en voi kyllin kehua. Hänen asiantuntemuksensa löi ällikällä monta kertaa, ja hänen viitseliäisyytensä: jos jokin kiinnosti, hänellä riitti asiantuntemusta. Saimme kuunnella hänen upeita selostuksiaan kahden päivän ajan. Ensin Louvressa ja sitten seuraavana päivänä Versaillesissa!

Louvre! En ihmettele yhtään, että ranskalaiset ovat niin ylpeitä siitä. Kokoelmien runsaus – yli 35.000 taideteosta kahdeksassa osastossa – saa pään pyörälle. Ja historia. Töiden suurikokoisuus. Ruotsin Bernadotte-suvun esi-isän esiintyminen maalauksissa. Keisarinnan kruunajaiset. Napoleon. Historia syöksyi syliimme täydellä voimalla. Näistä tapahtumista ollaan luettu koulukirjoissa, nyt ne olivat jättikokoisina kuvina edessämme.

Samothraken Nike museon portaiden yläpäässä kuroo 2000 vuotta historiaa

samothrake nike patsas

Syyrialaisista saavutetun voiton kunniaksi Rhodoksen asukkaat tilasivat monumentaalikokoisen patsaan sijoitettavaksi tunnetulle kulttipaikalle Samothraken saarelle. Veistos pystytettiin laivan keulaa muistuttavalle kivijalustalle. Marmorista veistetty patsas on ajoitettu 200-300 eaa. Nike koottiin ennalleen vuonna 1863 Egean meren saarelta löydetyistä sadoista pirstaleista.

Taidemaalari Caravaggio (1571-1610) – seikkailija vailla vertaa

Hänestä käytetään kotikylänsä nimeä. Caravaggio maalasi uskonnollisia töitä, mutta maalausten väkivalta, kidutus ja kuolema olivat sen ajan ihmisistä rahvaanomaista. Korttihuijarit oli uran käännekohta.

Caravaggion elämään sisältyi dramaattisia käänteitä. Hän pakeni velkojaan ja vihollisiaan, ja teki maalauksia maksaakseen velkansa. Milanosta hän pakeni katutappelujen jälkeen Roomaan, sieltä Napoliin kaksintaistelun jälkeen, jossa tappoi erään nuoren miehen – niskassaan kuolemantuomio. Napolista taiteilija matkusti Maltalle, jossa sai syytteen pahoinpitelystä ja vangittiin. Tällä kertaa hän pakeni Sisiliaan. Kun Caravaggio palasi Napoliin, hänen kimppuunsa hyökättiin, niinpä hän maalasi työn, ja lahjoitti sen suojelijalleen Maltalla toivoen voivansa palata sinne. Caravaggio aikoi palata Roomaan, kun hänen kuolemantuomionsa oli kumottu, mutta kuoli kesken matkan Toscanassa 38-vuotiaana.

Caravaggion kolme taideteosta löytyy Louvresta: Ennustaja, n. 1590; Neitsyen kuolema, 1605-06 ja Alof de Wignacourt’in muotokuva, 1607.

YLE Teemalta tuttu taidehistorioitsija Simon Schama kuvasi hänen elämäkertansa, josta ei käänteitä puuttunut, trillerinomaisena dokumenttina.

Vakuutusarvoltaan maailman kallein taulu on Mona Lisa

Kuka voisi ajatella käydä Louvressa näkemättä maailman tunnetuinta maalausta? Suuriin teoksiin verrattuna pikkuruisen Mona Lisan löytää helposti toisesta kerroksesta, sitä piirittävän ihailijajoukon edestä luodinkestävän lasin takaa.

Mona Lisa Louvressa

Mona Lisaa ympäröi jatkuvasti sankka turistijoukko

Leonardo da Vincin syntymästä tuli kuluneeksi 500 vuotta vuonna 2019. Da Vinci -näyttely avattiin Louvressa 24. lokakuuta, 2019. Kaikkiaan lähes 1,1 miljoonaa vierailijaa helmikuun loppuun 2020 mennessä. Kyseessä on museon kaikkien aikojen kävijäennätys.  

Louvren kalleimpien taulujen sarjassa mainitaan Jeesuksen kasvot Christ at the Column. Teoksen maalasi italialainen renessanssimaalari Antonello Da Messina, 1476-1478.

Onko Leonardo da Vinci italialainen vai ranskalainen? Ihmetyttää, että niin monet italialaiset mestariteokset ovat ranskalaisissa museoissa. Leonardo da Vinci syntyi Firenzen alueella toscanalaisessa kylässä ja kuoli kylläkin Ranskassa. Ranskan ja Italian rajat siirtyivät valloitusten myötä. Vähän niin kuin Suomi-Ruotsi ottelu. Pääasia lienee, että teokset ovat säilyneet ja hyvässä huomassa. Selvinneet sota-ajoista ja kaikesta hässäkästä niiden ympärillä.

Muita maineikkaita teoksia Louvressa

Louvren toiseksi suosituin teos Mona Lisan jälkeen on veistos Venus de Milo eli Milos Afrodite. Se on parituhatta vuotta sitten marmoriin hakattu nainen, joka on hellenististä veistostaidetta puhtaimmillaan. Se löytyi vuonna 1820 Turkille kuuluvalta saarelta.

Muita museon tunnettuja teoksia ovat Raphaëlin Kaunis puutarhuri (Belle Jardinière), Paolo Véronèsen Kaanaan häät (Les Noces de Cana).

Kaanaan häät teoksen yksityiskohtia opas selosti kauan. Kaanaan kylässä vietetyt häät oli Johanneksen evankeliumissa mainittu tilanne, jossa Jeesus teki ensimmäisen ihmetekonsa, muutti veden viiniksi, kun sulhasen tilaisuuteen tuoma viini oli päässyt loppumaan.

Ostoksilla Louvressa

Louvressa lasikupolin alla on putiikkeja (book and gift shops), joiden kutsua on melkein mahdoton vastustaa. Koruja, käsitöitä, leluja, kirjoja. Kauniita esineitä! Kahvilat ja ravintolat ovat houkuttelevia ja jonossa voi tapahtua mitä vain. Ja taskuvarkaat seuraavat kulkuasi huomaamattasi.

Versailles on aivan omaa luokkaansa – maailman ylettömin palatsi

Jos aikoo eläissään nähdä vain yhden kuninkaallisen palatsin, sen pitäisi olla Versailles. Maailman kaikki muut palatsit ovat vain heijastuksia Versailles’n loistosta.

Puisto ja palatsi kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon. Versailles sijaitsee 15 kilometrin päässä Pariisista.

Kun ostaa liput etukäteen välttyy jonoilta. Sanottiin, että pahimpaan turistikauteen jonottajia voi olla jopa tuhansia. Yli tunnin jonotus on harvinaista. Muina aikoina voi melkein kävellä sisään. Kannattaa lähteä liikkeelle omin eväin.

Mitä tähän voi sanoa? Häkeltyy loistosta. – täällä kirjoitettiin Versaillesin rauhansopimus ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen 1919.

Versailles palatsi

Ludvig XIII lempiharrastus oli metsästys. Riistaa oli runsaasti, siksi hän viihtyi alueella, joka oli autiota ja suota aluksi. Kuningas sai tarpeekseen huonoista majoitusoloista ja rakennutti ensimmäiset alueen rakennukset 1624.

Myös kruununprinssi ihastui isänsä rakennuksiin ja metsien tarjontaan ja alkoi oleskella alueella avioiduttuaan 22-vuotiaana Itävallan Maria-Teresian kanssa. Kruununprinssistä tuli aikanaan kuningas Ludvig XIV. Hän osallistui aktiivisesti palatsin suunnitteluun, seurasi töiden etenemistä paikan päällä ja määräsi hovin muuttamaan Versaillesiin 1682.

Louvressa opas vei meidät ylimääräiselle kierrokselle, jossa saimme tutustua kokonaiseen Maria-Teresialle omistettuun saliin. Se oli täynnä suurikokoisia loisteliaita maalauksia hänen elämästään.

Versaillesin puitteista tuli hillittömät, mutta arki oli kuitenkin melko karua. Aurinkokuningas ei välittänyt peseytymisestä ja kuningasta ympäröi tukeva tuoksu. Silti kuninkaan sanotaan olleen raittiin ilman ja auringon ystävä. Hän lähti ulos säällä kuin säällä, hoiti terveyttään ja rentoutui ulkoilmassa.

Tässä kohtaa parvekkeella itse kuningas on seisonut. Palatsi ei ollut vain kuninkaan ja hovin jäsenten käytössä. Versaillesiin pääsivät myös ‘tavalliset kansalaiset’ kunhan olivat säädyllisesti pukeutuneet. Heitä varten oli järjestetty kuljetus Pariisista kaksi kertaa päivässä.

Tämän kattofreskon maalaaminen kesti vuosia ja maalari tuli lopulta hulluksi. Yksi selitys on myrkylliset aineet, joita käytettiin taideteosta maalattaessa.

Versailles puisto

Mittasuhteiltaan Versailles on ihan yletön. Suojeltu aluekin on yli 1000 hehtaaria.

Versaillesin puutarhat ovat myös ulkoilmamuseo

Versaillesin linnan puutarhojen pinta-ala on liki 100 hehtaaria. Aurinkokuninkaan aikana suihkulähteitä oli lähes 2000. Nykyään niistä toimii vain 1700. Osa vain silloin, kun puutarhassa on Vesimusiikkipäivät.

Muotopuutarhat seuraavat antiikin teemoja. Siellä on yli 300 aikansa kuuluisimpien kuvanveistäjien marmorista, pronssista ja lyijystä toteutettuja veistoksia, rintakuvia, vaaseja ja pilareita.

Keittiöpuutarha koostuu puutarhapalstoista, joita ympäröi suihkulähteitä ja pienempiä puutarhoja. Puutarhassa kasvaa lähes 500 erilaista hedelmäpuuta ja vuodesta riippuen satoja eri lajikkeita vihanneksia. Se tuottaa vuodessa kymmeniä tonneja vihanneksia ja hedelmiä.

Puistojunan tasainen kyyti antaa tilaisuuden lepuuttaa jalkoja samalla kun nappailee kuvia ja syö eväitä. Täälläkin opas varoitti taskuvarkaista – aamupäivällä yksi oli saatu kiinni, ja hän oli ehtinyt verottaa turistien matkakassaa jo yli 10.000 euroa. Niilläkin ovat mittasuhteet menneet ihan överiksi!

Marja-Leena