Lomavilinää

Lomavilinää

Syyslomat ovat aluillaan

Syksy muokkaa maisemaa. Hehkuvat värit ovat antaneet odotuttaa tänä vuonna. Tuntuu kuin kesä jatkuisi, vaikka rannikon navakat tuulet puhaltelevat toisinaan.

Mutta yhtä aikaa muuttolintujen kanssa, jotkut lentävät etelään. Barcelonassa on päivisin hellelukemat, jopa 28 astetta. Tytär perheineen matkusti Espanjaan häihin. Kerronpa kokemukseni espanjalaisista häistä, koska ne ovat Tapaus.

Häät espanjalaisittain

Päiväkausien valmistelu etenee hiljalleen kohti h-hetkeä. Espanjalaisittain monenlaista kommervenkkiä ehti valmistelujen aikana tapahtua: hääpaikkakin vaihtui kolme kertaa. Sulhasen vanhemmat olivat valmistelleet tarjottavia ja kutsuneet kaikki Barcelonaan saapuneet vieraat vielä ennen kirkkoon lähtöä heidän vieraaksi.

Kirkossa katolinen pappi johti seremoniaa, kuten asiaan kuului. Etukäteen hän oli kertonut hääparille, ettei harjoituksia tarvita, hän pitää huolen seremoniasta ja niin pitikin! Liturgiat menivät hänen varmassa ohjauksessaan, sakramentit luettiin usealla kielellä: suomeksi, espanjaksi, portugaliksi ja ranskaksi. Kirkossa tilaisuus kesti noin tunnin. Sen jälkeen hääpari kävi allekirjoittamassa papin kanssa kirkonkirjoihin nimet, todistajana kirjoitti nimensä morsiamen espanjalainen lääkärikollega Maria.

Valokuvaaja oli valmiina kirkon pihalla, jossa kokoonnuttiin ryhmäkuvaan. Kirkosta morsiuspari kiiruhti Labyrinttipuistoon kuvauksiin. Häävieraat lastautuivat bussiin, joka vei juhlapaikalle noin tunnin matkan Barcelonasta pohjoiseen rannan suunnassa kylään nimeltä Lloret de Mar. Toukokuun alussa on jo todella kuuma. Mutta salissa oli viileää ja koristelut ja verhoilut olivat viimeisen päälle. Ennen kuin hääpari saapui kuvauksista, ulkoterassilla oli tarjolla erilaisia alkupaloja, kuten ilmakuivattua kinkkua, juustoja, oliiveja, merisiiliä, katkarapuja ym. meren eläviä – ihan loputtomiin.

Pöytiin tarjoiltiin alkuruuaksi hummeria ja sen jälkeen nautittu limesorbetti vei mennessään hummerin maun. Varsinainen pääruoka oli Gironan härkää. Cavaa ja viiniä oli juhlajuomina. Seremoniamestari piti huolen viihtyvyydestä ja ruokalajeja oli niin paljon! Pöytiin tarjoilu oli itsestään selvyys ja se tehdään näyttävästi. Monen ruokalajin jälkeen tuli hääkakun leikkaus ja itse seremoniamestarin miekalla avaama shamppanja.

Morsiamen isän puhe käännettiin Espanjaksi ja puheen jälkeen kohotettiin maljat morsiusparin kunniaksi. Puheiden päätyttyä, hääpari yllätti tuomalla suuret kukkapuskat äideilleen. Häävalssi aloitti musiikkiosuuden. Muutkin yhtyivät tanssin pyörteisiin ja jytke jatkui iltamyöhään. Kun hääpari oli poistunut yläkerroksiin, vieraat lähtivät bussilla kohti Barcelonaa, jonne saavuttiin puolen yön paikkeilla.

Häämatkalle nuori pari lähti Barcelonasta Välimeren risteilylle, joka ulottui aina Kreikan saaristoon. Kun meille koitti kotiinlähdön aika, yksi pojistamme ei ollut palannut vielä kuuden aikaan aamulla jatkoilta. Ja taksi odotti kadulla, tavarat pakkaamatta ja kännykän akku loppu sekä pää pyörällä juhlahumusta! Lopulta kadonnut lammas ilmestyi väsyneenä. Morsiamen ylpeä isä tokaisi paluulennolla: Elämäni kallein viikonloppu!

Aiemmin Anna-Stina ja Oscar olivat Pariisissa ystäviensä häissä ja kertoivat, että ruokailu kesti 7 tuntia ja ruokalajeja oli 13. Joka puolen tunnin päästä tarjoiltiin uusi annos.

Tapasin tulevan hääparin viime kesänä Barcelonassa, sulhanen oli samassa messussa Sagrada Familiassa kuin minäkin, mutta hän oli vartiointitehtävissä. Morsian on museoalan ammattilainen. Yritin tavoittaa perhettäni häiden jälkeisenä päivänä, vastaus kuului: olemme vielä häissä! Espanjalaiset osaavat juhlia! Häät ovat kestävyyslaji.

Matkustajana kirjamaailmassa

Pidän Joël Dickerin dekkareista, teksti on luontevaa ja kaunista. Miksi alkuteokset ovat ranskankielisiä selittää se, että nuori lakimies on sveitsiläinen.

Huoneen 622 arvoitus (L’Énigme de la chambre 622, 2020). Tämän kirjan tapahtumat sijoittuvat Sveitsin Alpeilla olevaan luksushotelliin. Taistelu rahasta, vallasta ja rakkaudesta, murhaakaan kaihtamatta.

Alaska Sandersin tapaus (L`Affaire Alaska Sanders, 2022) ja Totuus Harry Quebertin tapauksesta (La Vérité sur l’affaire Harry Quebert, 2012). Nämä kaksi kirjaa muodostavat sarjan, jossa päähenkilö ja kertoja on kuuluisa ja menestystä saavuttanut kirjailija Marcus Goldman. Kaksi selittämätöntä ja selvittämätöntä murhaa, joiden loppuratkaisua ei todellakaan osaa ennustaa. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltain koillisrannikolle. Tapahtumien päänäyttämö on Massachusetts.

Baltimoren sukuhaaran tragedia (Le livre des Baltimore, 2015). Tässä kirjassa Marcus Goldman palaa nuoruuteen. Menestynyt sukuhaara Baltimoren Goldmanit ovat rikkaita ja Marcus viihtyy heidän kesäasunnollaan toivoen olevansa osa perhettä. Kaikki on niin täydellistä – ehkä vähän liiankin. Mutta, mitä tapahtui, joka tuhosi kaiken?

Robotti herättää tunteita?

Sataman Kompassin kaupan ruokarobotit kiertelevät ympäristössä päivittäin. Alle puolimetrinen lähetti, jonka vavan päässä heiluu valo lähestyy. Ihmeellistä, että me toisillemme tuntemattomat ihmiset nauramme yhdessä ja seuraamme sen etenemistä: pikkuinen robotti pysähtyy, jää odottamaan junan tuloa ja sitten rohkeasti raiteiden yli. Koska lähikatuja laatoitetaan, robotit saattavat jäädä jumiin. Silloin se huutaa – Help!

Marja-Leena