Oman elämänsä seppä

Oman elämänsä seppä

*Sis. mainoslinkkejä

Älykäs trilleri

Käteeni sattui joitain aikoja sitten sveitsiläisen Joël Dickerin kirja *Totuus Harry Quebertin tapauksesta (suom. 2014). Odottelin sopivaa hetkeä aloittaakseni, kun kirjassa on sentään 809 sivua. Tämä on valtaisaan maailman menetykseen noussut rikosromaani, joka sijoittuu New Yorkiin ja New Hamsphireen, jonka pääkaupunki on Concord. Yhdysvalloissa kirjasta on tehty draamasarja nimellä The Truth About the Harry Quebert Affair.

Jotenkin tuntui kuin ei olisi lainkaan lukenut vaan seurannut vain tapahtumien soljuvan ohi. Teosta onkin kuvattu löytöretki lukemiseen. Olin ihan myyty!

*Adlibris kauppaa kirjaa 9,30 euron hintaan.

Kiehtova murhamysteeri 300 vuoden takaa

Kuuntelin Ylen puhekanavaa tänään ihan sattumalta. Haastateltavana oli Mirkka Lappalainen, filosofian tohtori ja historiantutkija Helsingin yliopistosta. Hänen historiallinen true crime -murhamysteeri *Smittenin murha kertoo Sköldvikin kartanon isännästä. Erakoitunut ja naimaton aatelisherra Nils Rosenschmidt ei ollutkaan lähtenyt matkalle eikä häntä oikeastaan kukaan kaivannut. Hän on hieman traaginen ja syrjäytynyt hahmo, joka teki omasta elämästään hankalan riitautumalla vaikutusvaltaisen lankonsa ym. aikalaistensa kanssa.

Tosielämän murhamysteeri ajoittuu vuoteen 1673, jolloin kartanonherra katosi ja löytyi seitsemän vuotta myöhemmin vuonna 1680 kartanonsa hylätystä pihakaivosta. Tapaus oli aikansa kuohuttavin murhajuttu, josta jopa Ruotsin kuningas kiinnostui.

Myös tämän makupalan myy *Adlibris.

Tuhannet ihmiset ovat jo kuunnelleet haastattelun, niin minäkin. Olen aiemmin kuunnellut ja katsellut historioitsija Teemu Keskisarjan luentoja, joissa hän mielenkiitoisesti ja yksityiskohtaisesti kertoo tavallisten ihmisten kohtaloista mm. Suuren Pohjansodan aikana.

Sähinää työpaikalla

Mistä lienee tullut mieleen… Ollessani Tukholmassa töissä ruotsalainen pomoni sanoi minulle yhtenä päivänä – du måste skärpa dig – sinun pitää skarpata. Tulistuin! Menin ja potkaisin häntä sääreen, niin kovaa kuin pystyin. Kun pomo piteli koipeaan, otin laukkuni ja ilmoitin, etten ikinä astu tähän paskafirmaan enää. 

Ei uskaltanut soittaa minulle, joten soitteli ukolleni ja aneli takaisin viikon verran, kai se lopulta huomasi kuka siellä töitä tekee, ryhdistäytyköön itse! Palasin, kun en keksinyt muutakaan tekemistä.

Olisipa tuo asenne säilynyt!

Neulo itsesi onnelliseksi

Syksy on mukavaa aikaa. Voi käpertyä sohvannurkkaan villasukissa teemuki kädessä. Jos kaipaat iltapuhdetta, ehkä uutta harrastusta tai vanhan päivitystä, siihen löytyy ideoita Adlibriksen alesta. Alkaisiko tekemään *himmeleitä joulua varten tai ottaisiko kokeiluun *Marttojen parhaat villasukkaohjeet?

*Suositut käsityökirjat alkaen 4,90. Myös kaunokirjat alkaen 14,90, ihania tarinoita kaikkien makuun. Adlibriksen tarjoukset ovat voimassa 31.10.2022 asti.

Marja-Leena