Marraskuun jorinoita

Marraskuun jorinoita

Syyskimara

Jo Tyttölyseossa ihana ja kärsivällinen käsityön opettaja Tiainen sanoi, että Marja-Leena ompelee aina takaperin. Niin taisi käydä nytkin. Juuri kun sain valmiiksi toisen kirjoneulesukan, huomasin, että kuvio on väärin päin! Mutta nyt ovat Yhteishyvästä bongatut Etelä-Karjalan sukat valmiit!

Syksyisen kuulaan reissuni aikana pääsi vilu yllättämään, Joensuussa oli kahdeksan pakkasastetta. Onneksi eteeni osui Iso Myy kauppakeskuksessa lämmin pitkä toppatakki. Alkoi muistumaan mieleen ison leivinuunin lämmitys ja äidin pataruuat. Koskaan ei ollut vain yksi ruokalaji pöydässä vaan useita! Uunista kannettiin höyryävä karjalanpaisti, ja tasaiseen tahtiin erilaisia laatikkoruokia, lisukkeena karjalanpiirakoita ja muuta vuoden ajan tarjontaa unohtamatta jälkiruokia, kahvia ja kakkuja!

Pataruuista tuli myös mieleen eräs tapahtuma Manhattanilta. Meksikolainen iäkkään puoleinen kokki oli tilattu tekemään ruokaa lounasseurueelle. Hän saapui keittiöön kantaen isoa punaista pataa. En osannut espanjaa eikä hän englantia, mutta liimauduin hänen äidilliseen seuraansa kiinnostuneena valmisteluista.

Hän laittoi kokonaisen naudan lihamurikan pataan, mukaan iso loraus punaviiniä ja muita nesteitä sekä yrttejä ja mausteita. Kansi päälle. Siellä liha kiehui useamman tunnin, siis koko aamupäivän. Sen jälkeen hän pilkkoi salaattiaineksia ja kypsensi tacot paistinpannulla öljyssä, rullasi ne kuumina. Liha revittiin suikaleiksi ja maissikuoret täytettiin salaatilla ja lihalla. Kilvan ylistettiin kokin taitoja kastikkeiden valuessa ruokailijoiden suupielistä. Sekä kokki että tacot tekivät lähtemättömän vaikutuksen.

Sattumia kerrakseen

Albert Edelfeltin taideteos Virginie oli ollut kiertueella maailmalla lähes kaksi vuotta: Pariisissa alkuvuodesta 2022 ja sieltä se matkasi Göteborgiin ja sitten Helsinkiin tämän vuoden näyttelyyn Ateneumissa. Nyt se on palautettu paikalleen Joensuun taidemuseoon.

Turun Taidemuseossa taas on meneillään näyttely Onnekkaita sattumia – taiteenkerääjä Lars Göran Johnsson’in nykytaiteen kokoelma kuuluu nykyään museolle. Taiteen kerääjä sanoo itse Turun Sanomien haastattelussa syyskuussa, että hänellä ei ole minkäänlaisia suunnitelmia hankinnoissa. Sattuma määrää paljon, hyvässä ja pahassa. Eikä keräilyä voi lopettaa, se on vakava tauti. Menin opastetulle kierrokselle; kutsu oli lähetetty yliopistoväelle.

Loppuviikosta tavattiin Barcelona-ryhmän kanssa ravintola Paninissa ja jatkot huipentuivat Panimoravintola Koulussa.

Liemessä valkosipulien kanssa

Veljeni viljelee vaimonsa kanssa mm. chiliä, kurpitsoja, korianderia ym. ym ja hän lähetti minulle kuivattuja valkosipuleita yli 10 kiloa. Niitä olen säilönyt munakennoissa jääkaapin vihanneslokeroon ja pakastanut oliiviöljyssä. Osa on mennyt lahjoituksina eteenpäin.

Nyt kuorin yli puoli kiloa säilöttäväksi hunajamarinadiliemeen. Sitten lähden Turun torille tapaamaan kälyäni ja parfyymini peittyy valkosipulin lemuun. Mutta tuskin hän sitä paheksuu. Menemme Lankamaailmaan sekä Kauppahalliin ostamaan isänpäiväksi riistaa: tarjolla on hirven-, peuran- ja poronlihaa.

Hirven paistiliha maksaa hiukan alle 60 e/kg, peurapaisti hieman yli neljäkymppiä kilolta ja poropaisti noin 70 euroa kilo. Fileiden hintaan saa lisätä vielä parikymppiä lisää. Kauppias kertoo, että heille tarkoitetut peurat oli kaadettu väärin, minkä tähden niitä ei ole hyväksytty myyntiin. Siksi heillä peuranlihan tarjonta on ennätyksellisen vähäistä. Jäi askarruttamaan, mitä väärin kaadettu tarkoittaa….

Lammashuumoria

Kuinka ollakaan huomaan, että hyllyssäni on Haruki Murakamin Suuri lammasseikkailu. Päätin lukea sen: ensin ajattelin, ettei tämä oikeastaan ole kiinnostava, mutta kun ohitin muutaman kymmenen sivua, Murakamin kuriton teksti ihan huomaamatta herätti ruokahalun. Mokomakin Murakami!

Kuulin myös toisesta kiinnostavasta kirjasta: lammaspaimen murhataan ja lampaat alkavat selvittää tapausta. Opus on Leonio Swann‘n Murha laitumella. Päätin ehdottomasti tutustua tähän hieman makaaberiin tarinaan, jossa älykkölampaat alkavat selvittää puolivillaiselta kuulostava tapahtumaa ja lisäksi vaatimaan oikeutta!

Valtakunnalliset lammaspäivät järjestetään Oulussa tällä viikolla. Lammasmainen tauluni on yhden hienon Youtube mentorini ohjeella maalattu.

Tulee mieleen eräs brittiläinen opettaja Peter, joka viljeli usein isänsä mielilausetta: two sheep heads are better than one!

Kesyttämätön lukunautinto

Jos sinulla on aikaa, suosittelen lämpimästi Kristin Hannah: Alaskan taivaan alla, suom. 2021 (The Great Alone). Aloitin kirjaston varausjonossa kesän korvilla sijalla 87, nyt päätinkin ostaa sen Tokmannin poistolaarista, iso kokoinen pokkari maksoi 8,60. Adlibriksen verkkokaupassa on saatavana isona tai pienikoisena.

Marja-Leena