Hyvälle tuulelle

Tuhannen ja yhden yön herkut

Työpaikka Abu Dhabissa. Vävy toi tuliaisiksi Arabiemiraateista taateleita. Monia eri lajikkeita jopa tuoreita, jolloin ne näyttävät keltaisilta pikkuluumuilta, joita kasvaa paljon yhdessä oksassa. Raakana tai siis tuoreena ne eivät maistu niin makealta. Käsittelyssä niihin imeytetään sokeria ja ne tummuvat. Yksi lajike näyttää jättirusinoilta – mutta mikä maku! Kamelinmaitosuklaa on aika erikoinen herkku. Samoin kamelifeta. Dubai on paitsi arabiemiraattien länsimaisin kaupunki myös helmiin ja koruihin erikoistunut.

Suurenmoinen kirja

Hemmottelin itseäni John Irvingin kirjalla Kunnes löydän sinut (Until I find you, 2005). Se on näyttelijä Jack Burnsin tarina. Kirja on täynnä yksityiskohtia Jackin elämästä – isänkaipaus, rooli jota hän ei ole itse valinnut. Isä ei ole koskaan halunnut tavata – niin hänelle uskotteli äiti. Eikä äiti juuri suostu kertomaan muuta kuin, että William on edinburgilainen urkuri. Äiti itse on tatuointitaiteilija. Jack piipahtaa pohjoismaisella etsintäkiertueellaan myös Helsingissä. Huolimatta surumielisestä poljennosta Irvingin huumori saa lukunautinnon tuntumaan kuin tämä olisi oikeasti jonkun elämäkerta!

Tuulahdus länsinaapurista

Kun avaan Turun Taidemuseon oven edessäni on presidentillinen seurue: Tarja Halonen on myös tullut tutustumaan Royal Salute -näyttelyyn. Tällainen saa virittäytymään juhlatuulelle, kun museoväki on aivan täpinöissään.

Nyt on Ruotsin taideaarteita ihan kotikonnuilla, kun avautunut näyttely kestää aina tammikuuhun saakka. Taidetta, keramiikkaa, veistoksia ja valokuvia. Täällä on harvoin tilaisuus nähdä taidehistorian suurnimiä, kuten Adriaen de Vries, Cranach, Rubens, Boucher ja Manet. Ruotsalaisen Carl Larssonin töitäkin olen nähnyt vain nettisivuilla.

Nykytaidetta edustaa parhaimmillaan näyttelyesitteen mahtipontinen kuva hallitsevan kuninkaan vasemmasta kädestä.

Olen kolunnut joitain museoita Ruotsissa kuten; Tukholman linnan kuninkaallinen museo, jossa vaikutuin kuninkaallisista koruista ja vaatteista; Merihistoriallinen Vasa-museo pitää sisällään 1600-luvulla ensimmäisellä matkallaan uponneen sotalaivan – oikeastaan laiva oli siihen aikaan vielä Wasavarvet-nimisessä tilapäisrakennuksessa – laiva makasi merenpohjassa 333 vuotta; Nordiska Museet Djurgårdenilla on jykevä palatsi, joka on jo sellaisenaan nähtävyys.

Nyt oli kävelymatkan päässä tilaisuus herkistellä muistikuvia Ruotsista, samalla tulee päivän askeleet täyteen, kun kulkee Puutarhakadun melkein alusta loppuun.

Nostalgiakekkerit alkoivat jo menneellä viikolla, kun Turun Laulelman Ystävät pitivät 20-vuotiskonserttinsa Turun linnan kirkossa – Lauluja Elämästä.

Kotimatkalla heräsin mietteistäni, kun takana kuuluu kolinaa. Pikkupoika kaatui pyörällä. Kun kysyin satuttiko hän itsensä, hento lapsenääni vastasi en. Taisi olla huolissaan pyörästään enemmän kuin itsestään. Mutta sitten hän huikkasi iloisesti moi ja ajoi tiehensä. Kunnossa oli!

Marja-Leena