Unelmien junamatka

Millainen olisi unelmien junamatka? Ehkä sen voisi aloittaa joltain maailman kauneimmista juna-asemista. Yhdeksi sellaiseksi on nimetty Helsingin rautatieasema!

Top 10 Most Beautiful Train Stations in the World! Tämän Helsingin maamerkiksi tulleen aseman suunnitteli Eliel Saarinen. Onkohan se totta, että aseman kello on asetettu yhden minuutin edelle, että kaikki ehtisivät junaan?

Legendaarinen Idän pikajuna

Orient Express on tuttu monista elokuvista. Tämä historiaa henkivä junamatka olisi minun suosikkini. Luultavasti matkustaisin aina Istanbuliin saakka. Olen käynyt kerran tuossa kuuluisassa kaupungissa, päädyin sinne laivalla Mustanmeren ryöppyävässä aallokossa ja ajattelin, selviääkö tästä hengissä. Kukaan laivalla ei saanut illallista, arvaat varmaan miksi! Päivä Istanbulissa oli kuitenkin antoisa.

Nyt menisin arvokkaasti junassa nuuhkimaan basaarien tuoksuja ja ihastelemaan värikylläisiä mausteita. En ostaisi mitään, mutta painaisin mieleeni tuoksut ja värit.

Jostain syystä pitkistä junamatkoista tulee aina mieleen Tolstoin Anna Karenina.

Junaelämys vailla vertaa

Idän pikajunassa hemmottelisin itseäni. Junassa on kolme ravintolavaunua täynnä eleganssia sekä baarivaunu pianonsoittajineen. Miltä kuulostaa aamiainen omassa hytissä sekä kolmen ruokalajin lounas? Neljän ruokalajin illallinen, jonka aloittaa baarivaunun kuuluisat cocktailit. Hopeat kiiltävät ja pellavaliinojen pehmeä kosketus sekä himmeä valaistus luovat ylellisen tunnelman.

Matkustajien toiveista huolehtivat vaununhoitajat, jotka ovat pukeutuneet uniformuihin ja valkoisiin hansikkaisiin.

Matkustaisin kuuluisiin kaupunkeihin. Piipahtaisin Euroopan mahtavissa metropoleissa. Tämä olisi huikea tapa kokea Eurooppaa. Matkoja on saatavana eri reiteille aina yhdestä yöstä kuuteen. Yhden yön matka maksaa matkustajalta keskimäärin neljä tuhatta euroa. Hyttejä on erilaisia yhden, kahden hengen tai jopa sviittejä, niitäkin kahta eri kokoa. Junamatka räätälöidään jokaisen matkustajan toiveiden mukaan.

Sellaista jännitystä en kaipaa kuin Agatha Christien romaanissa Hercule Poirot ja Idän pikajunan arvoitus. Rauhallista ja arvokasta menoa sen sijaan kyllä.

Matkaseuraksi kävisi aivan hyvin erinomainen kirja! Esimerkiksi Katherine Pancolin Krokotiilin keltaiset kyyneleet tai Kilpikonnien hidas valssi. Nämä kirjat olivat impulsiivinen ostos: kauniit kannet mutta myös myytyjen kirjojen määrä – 1,8 miljoonaa – herätti mielenkiinnon. En malttanut odottaa junamatkaa vaan aloitin lukemisen. Jo ensimmäisestä lauseesta tiesin, että käteeni osui lukunautinto. Jotenkin olen aivan ihmeissäni, etten ollut aiemmin edes kuullut tästä ranskalaisesta kirjailijasta. Sitä mukavampi yllätys!

Hauskaa junamatkaa, valitsitpa sitten minkä tahansa kolmesta klassikosta: Idän pikajunan, Trans-Siperian, joka vie Venäjän halki. Tai Central-Pacific, joka tuo mieleen cowboyt ja intiaanit. Historiallinen reitti Pohjois-Amerikan tasangoilla, jossa voi melkein kuulla ryöstelevien asesankareiden pyssynpaukkeen!

Sain lahjaksi mustaa Punjabin silkkiä 11 metriä. Tarvitaanko iltapuku? Kuinka monta matkalaukkua voi ottaa tällaiselle junamatkalle mukaan?

Marja-Leena