Kahvia, kirjoja ja lambadaa

Kahvia, kirjoja ja lambadaa

Liikuntaa musiikin tahdeissa

Emilia ja Tanja ja Areenan Jumppahetki. Miten kivaa! Lambada-jaksossa keinutaan kahdeksan minuuttia. Nostetaan syke pilviin.

Muotitanssi Shuffle on myös hyvä liikuntalajina, kokeilin katsomalla youtube videota. Jalkatyötä! Yhdessä osiossa askelletaan Charlestonia.

Sain uuden kahvikoneen Moccamasterini rinnalle. Nespresso-keittimen kapselikahvit ovat kyllä oikein maukkaita ja korkealaatuisia. Maistelut ovat vielä alkutekijöissään, mutta luulen, että pian löydän suosikkini. Uutena asiakkaan sain kahvitilauksen yhteydessä tilaustani vastaavan määrän kahvia ilmaistoimituksena. Alumiinikapselit ovat kierrätettyä alumiinia.

Kotoisasti

Muistilappuja! Yksi vihko on akvarelleja varten; toinen kirjoille ja kolmas kaikelle muulle: kuten vuosikymmenten takaiset jutut, Ikea; kännykänkuvat; uudet kengät; viinilöytö; tulevan kesälomareissun taukopaikka (Teehetki, Vehmaan kartano, Juva); uni, joka jäi mietityttämään; Yle radio 1 Muistojen bulevardi taajuus; Dukkah-mausteen ainesosat; äidin riisipiirakoiden ohje; autonrenkaiden koko; sähkösopimuksen vertailu; Citroenin huoltoajat (ihan liikaa!); Trafi;

Kutsuin viikonlopuksi koronan ja karanteenin läpikäyneet lapset ja lapsenlapset sunnuntailounaalle. Ehdotin ruuaksi kalaa. 9-vuotias Eric jäi miettimään sitä ja sanoi, ettei pidä kalasta. Mutta koska espanjalainen isoäiti Yaya on kertonut, että syömällä kalaa tulee älykkääksi, hän uhrautuisi syömään yhden silakan!

Kunnianosoitus äideille

Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä, 2015 (alkuteos 2008). Tarina on hyvin herkkä. Lasten muutto maalta kaupunkiin on mullistanut perheen elämän. Viiden lapsen äiti katoaa Soulin metroasemalla ruuhka-aikaan. Perheenjäsenet tahollaan alkavat etsiä äitiä, ja tulevat huomaamaan, että salaisuuksia paljastuu kaiken aikaa….

John Steinbeck – altavastaajien kuvaaja – nobelisti

Steinbeck kuuluu amerikkalaisen kirjallisuuden suuriin nimiin ja hänet tunnetaan ennen kaikkea rehevänä ja lämminhenkisenä ihmisen ja yhteiskunnan kuvaajana. Lukemilleni Steinbeckin kirjoille on yhteistä, että hän ylistää perheen vahvaa sidettä. Sen lisäksi hän kertoo kuinka vankkaa moraalia osoittavat ihmiset, joille elämä on kovaa.

Steinbeck sai Nobelin palkinnon 1962. Hän vieraili muutaman kerran Suomessakin.

Vihan hedelmät (The Grapes of Wrath, 1939) on klassikkoromaani. Päähenkilö on Tom Joad jr., joka istui neljä vuotta vankilassa. Meneillään on 1930-luvun lamakausi, jonka seurauksena Joadin vuokraviljelijäperhe on pakotettu lähtemään sukupolvien viljelemältä maalta Oklahomasta autorämällä kohti Kaliforniaa, jota lentolehtisissä kuvataan onnelaksi. Appelsiiniviljelmät odottavat poimijoita. Matka on vaiherikas ja he huomaavat satojentuhansien kohtalotovereiden liittyvän letkaan. USA:n suurin sisäinen muuttoliike valtatie 66 varrella on menossa! Steinbeck osaa kuvata tapahtumat, kuin olisit itse mukana.

Hiiriä ja ihmisiä (Of Mice and Men, 1937) on pienoisromaani, joka kertoo kahden työmiehen Georgen ja Lennien tarinan 1930-luvun lama-aikaan. He pakenivat maatilalta. Georgie pitää huolta Lenniestä, joka on jäänyt kehitykseltään lapsen tasolle, mutta on tavattoman voimakas fyysisesti, nyrkinisku voi tappaa miehen. He saapuvat maatilalle Salinas Valleyhin. Johtajan poika Curley ottaa Lennien hampaisiinsa. Curleyn vaimo yrittää vietellä Lennien, he ovat ladossa yhtä aikaa, Lennie innostuu liikaa eikä laske naista pois pyynnöistä huolimatta. Lennie suuttuu ja ymmärtämättömyyttään tappaa naisen. Siitä alkaa ajojahti.

Routakuun aika (The Moon is Down, 1942). Steinbeck kuvaa pientä norjalaista kylää toisen maailman sodan aikaan. Natsi-Saksan joukot miehittävät kylän 1940, taistelut olivat lyhyet, eikä valloittajien osa tule olemaan helppo. Tarinan päähenkilöt ovat miehittäjien korkeat upseerit sivistyneen eversti Lanserin johdolla, paikallisista vanha pormestari Orden, lääkäri Winter, keittäjä Annie sekä kauppias Corell, joka auttoi saksalaisten miehittäjien tuloa. Kauppias Corell kokee kavaltajan kohtalon. Kaupungin johto ei suostu miehittäjän kanssa yhteistyöhön. Kun miehitys pitkittyy, kaupunkilaiset eivät enää tyydy hiljaiseen vastarintaan, vaan alkavat sabotoida saksalaisten toimia. Pormestaria uhkaa teloitus, mutta hän ei peräydy. Hän sanoo, teidät tuhotaan ja ajetaan pois.

Vaikka kirjan tausta on sota-aika, sen aihepiiriksi nousee ihmisluonteen ja moraalin kuvaus äärimmäisissä olosuhteissa. Kirja suomennettiin niinkin myöhään kuin 1989.

Erinomainen sääennuste lupaa lisää lunta! Katso Kummelin sääennuste, jos alkaa lapiokäsi väsymään.

Marja-Leena

PS. Taidekaupan puolella on nyt uusia akvarelleja