Eksoottisia herkkuja

Eksoottisia herkkuja

Bulgarialainen Shopska-salaatti

Albena sijaitsee Mustanmeren rannalla, niinpä siellä on merenrantaa satoja kilometrejä. Ruoka oli tosi runsasta ja erilaisia käsintehtyjä saviastioita tuli hankittua matkamuistoksi. Paras matkamuisto on kuitenkin Shopska-salaatin ohje. Se valmistuu näin, tee ensin kastike salaattikulhoon: 3 rkl valkoviinietikkaa, 3 rkl oliiviöljyä, ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria. Sekoita hyvin. Pilko kulhoon 1 kurkku, 3-4 tomaattia, 1 punainen paprika, pieni punasipuli ja tuoretta persiljaa, sekoita hieman. Murustele 100 g lampaan fetajuustoa pinnalle.

Tästä salaatista on hieman eri versioita – mm. Balkanin alueella, paprikan voi paahtaa ensin, ja persiljan sijaan käyttää tilliä. Minun versioni on kuitenkin aito bulgarialaisravintolassa tarjottu.

Japanilaissyntyinen brittikirjailija Kazuo Ishiguro

Esikoisteos Silmissä siintävät vuoret (A Pale Wiev of Hills, 1982). Luin kirjan melkeinpä yhdeltä istumalta kuten tavataan sanoa.

Kertoja on keski-ikäinen Etsuko, joka asuu yksin Englannin maaseudulla. Nuorempi tytär Nikin asuu Lontoossa. Etsuko kertoo vähitellen tarinaansa Nikille. Äskettäin tapahtunut vanhemman tyttären itsemurha saa Etsukon palaamaan mielessään parikymmentä vuotta taaksepäin, jolloin hän asui Nagasakissa. Ystävätär Sachiko seurustelee jenkkisotilaan Frankin kanssa. Kesä on paahtava ja sodanjälkeinen kausi meneillään. Jännitys on käsin kosketeltavaa. Kaikki se mitä jätetään sanomatta, sai minut sisäisesti kiemurtelemaan. Mennyt ja nykyaika sekoittuvat.

Sachiko aikoo muuttaa Amerikkaan Frankin kanssa. Sachikon pieni tytär Mariko on erikoinen lapsi, jonka ainoat leikkikaverit ovat kissanpennut. Äiti oli luvannut, että hän saa ottaa ne mukaan muutossa, mutta lupaus ei pidä. Sachiko hukuttaa ne. Mariko juoksee karkuun illan pimeydessä.

Etsuko jätti japanilaisen miehensä ja tavattuaan muutama vuosi myöhemmin brittimiehen, muutti tämän kanssa Englantiin. Etsuko peilaa omaa elämäänsä ja tytärtään Keikoa ystävänsä elämään, koska Keiko eristäytyi Englantiin muuton myötä ja muuttui yhä yksinäisemmäksi. Etsuko käy mielessään läpi ajatuksiaan, että hän kuitenkin tiesi jo ennen muuttoa, ettei Keiko olisi onnellinen Englannissa…

Brittiläisen maaseudun elävöittäjät

Englannin maaseudusta tulikin mieleen mustapäälampaat. Kun ajoimme Southamptonista maaseudun halki Lontooseen, lampaita oli joka puolella. Niitä onkin Englannissa lukumäärältään enemmän kuin ihmisiä. Jotain 50-60 miljoonaa, ja lammasrotuja ainakin 60 erilaista. Britannia on maailmanlaajuisesti tärkeä villan tuottajamaa. Eläinten hyvinvointia seurataan ja siitä on tarkat säännökset (British Wool Statement on Animal Welfare). Suomalaiset lankojen valmistajat ostavat villat huutokaupasta, monet pääosin Englannista.

Puikot ovat täälläkin heiluneet vilkkaasti koko talven. Lehdestä sai lukea, että Suomen on vallannut kutomisbuumi! Pääsiäinen kolkuttelee jo ja lammasreseptejä saa jo kaivaa esille. Ai niin, tuleehan ensin laskiainen ja paasto. Espanjassa laskeuduttiin värikkäästi paastoon karnevaalihumussa!

Ishiguron unohtumattomat teokset

Ishiguron Ole Luonani aina (Never Let Me Go, 2005). Hailshamin sisäoppilaitoksen oppilaat Kathy ja Ruth sekä Tommy ovat päähenkilöt. Miksi oppilaitoksen nuoria varjellaan niin tarkoin, miksi heille uskotellaan, että he ovat erityisiä? Mitä varten he ovat ‘eristyksissä’ Englannin maaseudulla? Vuosia myöhemmin Kathy muistelee onnellista lapsuuttaan ja sitä kuinka heille selviää totuus tulevaisuudestaan. Romaani on poliittinen, mutta myöskin futuristinen – eräänlainen kauhukuva tulevaisuudesta.

Menneen maailman maalari (Artist of The Floating World, 2001). Ollaan jälleen sodan jälkeisessä Nagasakissa, jossa amerikkalaistuminen etenee. Vanheneva taiteilija Masuji Ono asuu isossa, rappeutuvassa talossa yhdessä tyttärensä kanssa. Hän oli maineikas taidemaalari ennen sotaa. Nyt hänen teoksiaan pidetään liian militaristisina ja isänmaallisina suorastaan propagandistisina. Jotkut nuoremmat osoittavat sormella ja syyttävät häntä menneisyyden erehdyksistä. Kun nuorempi tytär tulee naimaikään, Ono joutuu nielemään ylpeytensä. Hänen on pelastettava perheensä kunnia.

Tämä tilinteko menneisyyden kanssa on aivan ainutlaatuinen!

Marja-Leena