Lukutoukan ajanviettoa

*Sis. mainoslinkkejä

Iltapäivä on jo pitkällä, päätän soittaa siskolleni NYC:iin. Siellä on kuulemma 21 lämpöastetta (70ºF), ihmiset kulkevat T-paidoissa. Ja täällä minä varasin ajan talvirenkaiden vaihtoon. Liikkeessä on niin kiirettä, että saan ajan viikonlopuksi. Edessäni on tölkki Indian Tonic juomaa, joka sisältää kiniiniä. Se ehkäisee suonenvetoa. Sellaistakin sattuu.

Menestyskirjailijan kirjasampo

Amerikkalainen kirjailija John Irving syntyi 1942 alkujaan John Wallace Blunt junioriksi. Äidin avioiduttua uudestaan Johnin ollessa neljä vuotias, hän sai isäpuolensa nimen. Irving oli jo tottunut ajatukseen, ettei tapaisi biologista isäänsä, kun vuonna 2001 Christopher Blunt otti yhteyttä ja kertoi olevansa hänen velipuolensa. Heidän isänsä John Wallace Blunt oli kuollut 5 vuotta aiemmin.

Luin John Irvingin kirjan *Garpin maailma (The World According to Garp, 1978). Tämä on se teos, jolla kirjailija nousi suuren maailmantietoisuuteen. Kirjan päähenkilöt ovat Jenny Fields ja hänen poikansa. Tämä kirja kilahti päähän, kirjan henkilöt ovat niin todentuntuisia – elin heidän mukanaan koko matkan niin hauskoissa kuin sydäntä särkevissä tapahtumissa. Garpin maailman kuuluisin kohtaus: T. S. Garpin vaimo Helen rakastelee autossa pimeällä ajotiellä nuoren rakastajansa Michaelin kanssa ja Garp rysäyttää kahden pienen poikansa kanssa Volvollaan auton perään – vahingossa – tuhoisin seurauksin. Toinen pojista lähes sokeutuu ja toinen murtaa niskansa ja kuolee.

*Garpin maailma löytyy Adlibriksestä ja nyt sieltä saa kaikesta 10 % alennusta koodilla *FALL4BOOKS!

*Oman elämänsä sankari (The Cider House Rules, 1985) – nimi jo kertoo, että kirjan tapahtumaympäristö on omenanviljelytila – sekä St. Cloud’sin orpokoti. Sen perustaja ja synnytyslääkäri on pyhimysmäinen Wilbur Larch, jonka rakkain orpolapsi on Homer Wells, jota kukaan ei adoptoi. Homer palautetaan aina takaisin orpokotiin. Pienemmät orpolapset turvautuivat Homeriin. Homer kertoi heille, että Fuzzy Stone oli adoptoitu ja kaikki toivottivat kuorossa ‘Hyvää yötä Fuzzy!’ Todellisuudessa heiveröinen Fuzzy, jonka keuhkot eivät olleet kunnolla kehittyneet oli kuollut hengitystietulehdukseen. Aikuistuttuaan Homer oli avioitumassa – kun tytön kihlattu, jonka luultiin kuolleen, palasi sotavankeudesta.

Kunnes löydän sinut (Until I Find You, 2005), Jack Burns’n tarina. John Irving sanoo itse, ettei koskaan tavannut biologista isäänsä ja kuvaa, että kirja on ‘henkilökohtaisin ja synkin romaanini!’. Kirjan Jack Burnsin tarina päättyy siltä osin onnellisesti, että hän löytää isänsä vielä elossa. Teoksen kirjoittaminen vei seitsemän vuotta. Kriitikot ovat luonnehtineet kirjaa pornografiseksi, mutta hän itse suhtautuu kirjaan humoristinen pilke silmäkulmassa. Tarina on surullinen ja hyvin järkyttävä.

Ystäväni Owen Meany (A Prayer for Owen Meany, 1989), kirjailijan mukaan hän provosoi äitiään kertomaan isästä. Owen Meanyn elämänkatsomus on hyvin erikoinen lähes uskonnollinen. Owen uskoo nähneensä ennalta kohtalonsa. Hän aiheuttaa ystävänsä John Wheelwrightin äidin kuoleman täräyttämällä baseball-ottelussa pallon tämän ohimoon. Owen, joka on hintelä ja osuu tuskin koskaan palloon! Kirjailija valmistaa lukijansa sivu sivulta Owenin hirveään kohtaloon. Johnin ja Owenin ystävyys on jotain ainutlaatuista. Tuntuu kuin olisin lukenut kirjaa henkeäni pidellen.

Seuraavaksi *Minä olen monta!

*Nextorylla on nyt loistava tarjous, 30 päivän kokeilu ilmaiseksi ilman sitoutumista! Nextorysta löytyy tällä hetkellä ainakin Garpin maailma, Kaikki isäni hotellit ja Oman elämänsä sankari.

Marja-Leena

LUE MYÖS:
Lukutoukan tunnustukset

4 parasta Barcelonaan sijoittuvaa kirjaa

Eksoottisia tarinoita ja vahvoja naisia