Cafeteria vai vermuteria – mikä aika päivästä on?

Espanjalaisilla tuntuu olevan tarkat säännöt juomisten ja syömisten suhteen. Minne mennään ja milloin – mitä nautitaan minkin ruuan kanssa – ja millä aterialla.

Aamuherätys

Aamiaisaika alkaa seitsemältä, jolloin monet Barcelonan baarit, leipomot ja cafeteriat avaavat ovet aikaisille töihin lähtijöille. Aamiaisella espanjalaiset käyvät kukin oman aikataulunsa mukaan jopa vielä yhdeltä.

Aamukahvi on cafe con leche – maitokahvi. Maito voidaan tilata huoneenlämpöisenä tai kuumennettuna. Ainakin viittä erilaista maitoa on tarjolla lähikahvilassani: kaura-, soija-, laktoositon, tavallinen jne. Aamulla voi myös juoda suklaajuoman churrosin tai croissantin kera.

Olen havainnut, että myös cavaa nautitaan aamuisin monilla terasseilla. Tähän me suomalaisetkin olemme tutustuneet ruotsinlaivojen meriaamiaisen yhteydessä.

Maitokahviin kostutetaan keksejä, voisarvia, muffinseja tai vaikka paahdettua leipää. Leivän päälle laitetaan juustoa, kinkkua, serranokinkkua tai hilloa. Tai kuten Benito, Philadelphia-juustoa ja sen päälle mansikkahilloa! On muuten hyvää.

Kolmikymppinen Toni käy aina heräämässä alakerran kahvilassa. Hän käy siellä aamukahvilla ja tilaa kyytipojaksi kaksi croissantia. Samalla Toni lukee päivän lehden ja onkin sitten valmis päivän haasteisiin. Tarkkana katalaanina Toni on laskenut saavansa lehden hinnalla aamiaisen.

Lapsille on omat juomat

Lasten vakiojuoma on kuumennettu maito. Se tarjoillaan lasista ja kylkiäisenä tulee vielä sokeri. Pilli kruunaa herkun.

Aamupäivän juomiin kuuluu vermut

Tilkka vermuttia saatetaan nauttia kotona tai vermuteriassa. Tätä täytyy kokeilla itsekin. Levitämme seurueemme Pont Nou -kahvilan terassille.

Pöytään pääsyä odottavat innokkaasti kokin loihtimat batatas bravas – perunalohkoja tulisen kastikkeen kanssa sekä morros – rapeaksi paistettua possunkamaraa sekä bikinit eli kerrosvoileivät ja kyytipojaksi situunalohkolla ja oliiveilla koristellut vermutit. Tätä voisi kutsua brunssiksi – kello on jo puolen päivän paremmalla puolen. On muuten täyttävää!

Aamiaiseen kannattaa panostaa. Muista, että se on päivän tärkein ateria. Ainakin kunnes tulee lounas!

Lounas

Viiniä juodaan vain aterioilla. Suomessa viinilasit ovat joskus hyvin korkeita ja suuria. Täällä ne ovat melko arkisen näköisiä ja pienehköjä. Lounaalla viini usein laimennetaan Gaseosalla, joka on kuin makeaa vichyä ja parantaa viinin makua samalla kun alkoholipitoisuus laskee.

Ateria päättyy useimmiten jälkiruuan kanssa nautittavaan cavaan, joka tarjoillaan kuohuviinilaseista. Ja sen jälkeen on vuorossa pieni kahvi cortado tai espresso.

Lapset juovat aterioilla ja muinakin aikoina vettä, Cocacolaa tms.

Olutta ja tapasta

Tapas-aika on joustava. Espanjalaiset tapaavat tapasten merkeissä usein vasta iltakahdeksalta. Katukahviloissa näkee suuria seurueita, joilla on pöydässä tapaksia ja pieniä olutpulloja kymmenittäin.

Kaikenlainen ruoka maistuu jostain syystä paremmalta aurinkoisella ja lämpimällä terassilla. Ei ihme, että ne ovat aina täynnä. Muutkin lienevät hoksanneet saman.

Illallinen

Ruokajuomat ovat samoja kuin lounaalla ja päätetään kahviin. Jopa illallisella, joka saattaakin venyä myöhäiseksi. Kerran yritimme mennä suomalaisporukalla kahdeksalta ravintolaan. Meille ilmoitettiin, ettei kokki ole vielä tullut töihin!

Parvekkeelleni kuulen iltaisin, kun ravintolat sulkevat, aukio hiljenee ja porukat lähtevät kotiin kello yksi.

Marja-Leena

LUE MYÖS:

4 herkkukahvilaa Barcelonassa

Herkullinen galicialainen lounas

Barcelonan ihanimman kahvilan herkut