Sant Joan – Juhannus Barcelonassa – kesän aloitus!

Espanjalainen juhannus, siihen kuuluu suuret illalliset aattona tai lounas juhannuspäivänä. Ystäviä, sukulaisia, ilotulitteita ja auringonpaistetta.

Koulut päättivät lukuvuotensa perjantaina

Opiskelu päättyi pari päivää sitten. Eilen hakivat isommat opiskelijat todistuksiaan kouluista ja tänä aamuna osallistui koko perhe vielä opettajan kanssa videopalaveriin. Nyt alkaa oikeasti kesä paikallisilla!

Espanjalaista Juhannusta juhlitaan ruuan ja cavan merkeissä

Aamukymmeneltä on mittarissa jo 26 astetta. Ja loppupäiväksi luvataan pari astetta lisää. Kotikadun leipomoon on pitkä jono heti aamusta, ainakin 50-60 ihmistä!

Coca de Sant Joan on litteä juhannuskakku, jota ihmiset jonottavat. Se on kuorrutettu manteleilla ja pähkinöillä. Sitä saa kermatäytteellä tai ilman. Erilaisia versioita on useita.

espanjalainen juhannus coca leivos

Maistuu hyvältä, jos tykkää mantelikakuista. Sitä on maisteltu jo hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Minun makuuni kyllä!

Barcelonalaiset ovat liikkeellä

Kaikki kaupat vaikuttavat olevan auki. Ihmiset ovat hyväntuulisia ja rentoja. Kuljetaan porukoissa, kaikkialla on väkeä.

Rajoituksia on höllennetty, menossa on vaihe 3. Hengityssuojainpakko on voimassa julkisessa liikenteessä. Osa metron uloskäynneistä on suljettu edelleen.

Suomen konsulaatti ilmoitti, että aattona voi noutaa henkilökortit. Konsulaatti on auki aattona! Siispä hyppäämme metroon. Se on melko täynnä ihmisiä.

Konsulaatissa kortit odottavat tytärtäni ja minua. Näyttävät hienolta, Suomen suurlähetystö Madridissa on myöntänyt ne.

Sitten on harjannostajaiset kahvilassa cafe con leche ja croissantit. Minä saan kahvini kauramaidon kera. Maistuu hyvältä!

kahvi ja croissant

Porukat kokoontuvat yhteen joko terassille tai rannalle

Saavumme kotipuistoon juuri sopivasti puolen päivän aikaan. Muu perhe on jo sillä aikaa vallannut istumapaikat Pont Nou -kahvilan terassilta. Liitymme seuraan nauttimaan lisää virvokkeita.

Huomaamattamme aika vilahtaa ja on aika nauttia lounas. Lapsille ruoka ei maista näin kuumalla, meille aikuisille kyllä!

Espanjalaisen juhannuksen viettoa puistossa ystävien kanssa

Sen jälkeen on erilaista ohjelmaa, kuka menee pedikyyriin, kuka hakee kavereita puistoon jne. Pieni porukka majailee piknik-viltillä, napostelee sipsejä ja juovat mitä juovat ja kuuntelevat musiikkia.

Oma nuorisomme saa kavereineen aikaan juhannuskokon puiston reunassa. Kukaan ei kiinnitä siihen edes huomiota, vaikka lieskat roihahtelevat, kun pahvilaatikoita poltetaan ja kuivat lehdet ovat sytykkeinä! Onpa erikoista! Minä ihmettelen menoa, mutta vävyni sanoo lakonisesti: normal!

Kaupunki järjestää ilotulituksen rannalla

laiva espanjan rannikolla

Isompi väkijoukko suuntaa juhlimaan rannalle. Barceloneta on kuulemma suuren yleisön juhlapaikka illalla. Rannalla poltetaan myös juhannuskokko ja seurueet saattavat polttaa pienempiä kokkoja.

Metro kulkee aamukahteen, että juhlijat pääsevät kotiin. Normaalisti se hiljenisi puolilta öin.

espanjalainen juhannus kokko

Jokaisessa kaupunginosassa on omat juhlat

Palaan kotinurkille ennen iltaseitsemää. Paluumatkalla noudan kehystämöstä tauluni. Vieläkin kotikadun leipomon edessä jonotetaan. Ainakin 30 ihmistä!

Taidan jäädä omaan kaupunginosaani katsomaan juhlintaa. On sen verran kuuma. Ja askelmittarissa on jo 10 700 askelta. Pamauksia on kuulunut jo pari päivää, kun papatit ja sähikäiset lentelevät.

Mitä edemmäksi ilta vierähtää sitä suuremmat jysäykset! Ilta pimenee. Ikkunat tärisevät iltayhdeksältä! Taputusta ja laulua. Kuulostaa samalta kuin Suomessa uuden vuoden juhlinta.

Tämä on ensimmäinen Juhannus täällä. Viime vuonna saavuin Helsinkiin aattona puoli kolme aamulla. Olin aamukuudelta Turussa. Suunnistin Kupittaan Citymarkettiin, koska se oli auki 24/7. Olin ainoa asiakas. Sellainen oli yötön yöni viime vuonna! Aikaisemmista juhannuksenvietoista kerroin täällä.

Huomiseksi on kutsuttu Juhannuslounaalle! Kuulin, että isäntä hankkii ruhtinaallisesti cavaa varastoon. Pitäkää varanne! Aion tehdä oman osuuteni juhlinnasta hyvällä omallatunnolla!

Espanjalainen juhannus!

espanjalainen juhannus cavan ja cocan kera

Marja-Leena