Maailmanperintökohde Barcelonassa

Maailmanperintökohde on erityisen kulttuurisen tai arkkitehtoonisen arvon omaava kohde. Barcelonassa on useita tällaisia Unescon listaamia kohteita.

Musiikki soljuu suloisasti kauniissa ympäristössä

Palau de la Música Catalana, jota kauniimpaa konserttisalia en ole koskaan nähnyt – edes valokuvissa! Satuin kierrokselle espanjankielisen opastuksen aikana. Mutta yhtäkaikki talo oli vaikuttava ja opaskierroksen aikana vajosin pehmeään nojatuoliin kuuntelemaan näyttämöltä soitettua musiikkia ja ihailemaan lasimosaiikkikupolia, josta luonnonvalo siivilöityy saliin.

Palatsin kahvilassa on tarjolla herkkuja mm. Tarta de Santiago -torttua!

Palau de la musica Barcelona

Art noveau sairaala

Sant Pau -sairaala on Unescon listalla arkkitehtuurinsa takia. Sairaalan vanha osa on museoitu, mutta uusi osa on käytössä ja siellä syntyi myös tyttärenpoikani vuosi sitten.

Hospital Sant Pau

Itse sairaala on perustettu 1400-luvulla. Mutta nämä maailmanperintökohde-rakennukset edustavat 1900-luvun alun katalonialaista art nouveauta, jota Barcelonassa tulee vastaan paljon.

Sant Pau sairaala Barcelonassa

Sairaala-alue koostuu useista koristeellisista rakennuksista. Sairaalaan pääsee tutustumaan ilmaiseksi joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Tuleva katedraali on jo nyt turistinähtävyys

La Sagrada Familia on kolossaalinen roomalaiskatolinen kirkko. Sinne mahtuu 13.000 ihmistä sekä 1500 laulajan kuoro yhtäaikaa. Paavi kävi vihkimässä kirkon käyttöön juhlallisin menoin vuonna 2010. Juhlallisuudet olivat melkoiset. Kirkko sai basilikan arvon ts. se on erityisen arvon omaava kirkkorakennus.

Olin sattumalta todistamassa, kun Paavi ajoi tunnetussa autossaan Barcelonan katuja. Näin hänen autonsa aika kaukaa, koska vain kaupungin pysyvät asukkaat pääsivät turvaetäisyydelle. Mutta kaduilla oli serminkokoisia tv-näyttöjä ja tuoleja, joissa saattoi seurata, kun hän tervehti ihmisiä ja myöhemmin hänen toimittamaansa messua.

Olen myös osallistunut sunnuntaisin kansainväliseen tapahtumaan tuossa maailmankuulussa rakennuksessa. Turvatarkastukset ovat tiukemmat kuin lentokentillä. Kirkon ennustetaan valmistuvan 2026.

sagrada familia maailmanperintökohde Barcelonassa

Kirkon alakerrassa on museo, johon kannattaa tutustua. Siellä on esim. Gaudín työhuone. Kirkkoa voi varata myös yksityistilaisuuksiin, sitä varten on pienempi sali alakerrassa. Myymälästä voi ostaa kauniita ja laadukkaita gaudimaisia tuotteita.

Rakennus huokuu erikoista kauneutta, samoin ympäristö johon se on rakennettu. Vieressä olevassa puistossa olen lepuuttanut jalkojani monta kertaa, ja nauttinut puiston ihanuudesta.

Antoni Gaudín Barcelona

Koska tämä omaperäinen arkkitehti opiskeli ja työskenteli koko elämänsä ajan kotikaupungissaan Barcelonassa, hänen töitään on lukuisia. Olen nähnyt niistä tv-ohjelmia, eikä voi kuin hämmästellä hänen luomisvoimaansa.

Sagrada Familian ohella kuusi muuta Gaudín työtä on Unescon maailmanperintöluettelossa: Parc Güell (Güellin puisto), Palacio Güell (Güellin palatsi), Casa Mila, Casa Vicens, Casa Batlló, Crypt in Colonia Güell. Barcelona on siis oikea aarreaitta maailmanperintökohteita bongaavalle.

Güellin puisto on yksi mieluisimmista käyntikohteistani. Sinne voi mennä kävelylle, puisto-osaan ei ole pääsymaksua ja katseltavaa riittää. Kannattaa varata hyvät kengät, koska kiertely on aikaa vievää. Paljon kivisiä, koristeellisia portaita, jotka vievät korkealle puiston näköalapaikoille.

Kukkulalle kiipeäminen ei ole täysin vaivatonta, mutta perille pääsee myös liukuportaita pitkin (Baixada de la Gloria). Matkusta metrolla Lesseps-pysäkille, joka on 20 minuutin kävelymatkan päässä. Myös bussit 24 ja 92 pysähtyvät yhdellä sisäänkäynneistä.

Menin ensimmäistä kertaa kukkulalle juuri liukuportaita pitkin. Suomalaisena hämmästytti, että ulkona puistossa voi olla liukuportaat – vieläpä lukuisia!

Puistossa sijaitsee Gaudín koti – se on nyt talomuseona, johon on lunastettava lippu. Se maksaa muutaman euron.

Puiston monumenttialue on melko pieni, sen lapsetkin jaksavat kävellä. Se on huikea mestariluomus, jonne päästetään 400 vierailijaa puolen tunnin välein. Puiston kiemurtelevaa mosaiikkipenkkiä on ylistänyt itse Salvador Dali! Kannattaa varata liput etukäteen. Sisään pääsee ilmaiseksi ennen kello kahdeksaa aamulla, samoin kuin illalla puoli yhdeksän jälkeen.

Erään kerran puistokiertelyn jälkeen, odotin ilmaista sisäänpääsyä ja alkoi hämärtää. Kun pääsimme monumenttialueelle oli jo pimeää, näytti hyvin erikoiselta, kun sadat kännykät valaisivat mosaiikkiteoksia, paikka oli kuin sadusta. Askeliaan piti toki varoa.

Puistossa ja monumenttialueella on kielletty eväiden syöminen. Mutta sisäänkäynnin vieressä on kahvila, josta saa maukasta välipalaa ja terassilta on huikea näkymä! Kahvilan omistaja oli käynyt Suomessa ja tunnisti kielen, jota puhuimme! Lisäksi alueelle vievällä kadulla on puiston penkkejä, joissa voi nauttia eväitään. Vaikka en harrasta matkamuistojen ostamista, käyn täällä aina paikan myymälöissä, ne ovat henkeäsalpaavia!

Gaudín henkeäsalpaavat talot

maailmanperintökohde casa mila

Casa Mila -rakennuksen kahvila on viihtyisä, kahvitauolla nautin ympäristöstä. Hämmästyttävää, että aikalaiset pilkkasivat talon ulkonäköä.

maailmanperintökohde casa battlo

Casa Batlló: Josep Batlló osti rakennuksen perheelleen vuonna 1900 sen keskeisen sijainnin ei niinkään sen kauneuden takia. Nykyään rakennuksen kauneutta arvostetaan. Tässä on maailmanperintökohde, jonka eteen Barcelonassa turistimassat kerääntyvät aamuisin.

Barcelonassa ei voi olla törmäämättä Picasson, Gaudín tai Joan Mirón töihin. Jostain syystä palaan aika ajoin uudelleen katsomaan niitä, jotain maagista niissä on!

Marja-Leena

LUE MYÖS:

Las Arenas – Härkätaisteluareenasta kauppakeskukseksi

Vierailu espanjalaiselle viinitilalle

Yksi ihana päivä Gironassa