Maaliskuussa Artnet news julkaisi artikkelin ukrainalaisesta kansantaiteilijasta
Marija Oksentijivna Prymatšenko (1908–1997)
Prymatšenko asui Bolotnjan kylässä vain 30 kilometriä Tsernobylistä.
Hän syntyi talonpoikaisperheeseen. Lapsena sairastettu polio sitoi hänet vuosiksi vuoteeseen – myöhemmin leikkauksen ansiosta hän pystyi kävelemään omatoimisesti. Noiden vuosien aikana hänen äitinsä opetti hänelle koruompelua ja kirjontaa, joka pohjautui tiukasti ukrainalaiseen kansanperinteeseen. Prymatšenko oppi myös monimutkaista pääsiäismunien koristelua ukrainalaiseen tyyliin.
Tsernobylin ydinvoimala tuhoutui huhtikuussa 1986. Hän maalasi ydinvoimalaonnettomuutta käsittelevän sarjan, teki koristelua keramiikkatöihin ja kirjontatöitä. Prymatsenkon kädenjälki näkyy mm. Ukrainan postimerkeissä ja kolikoissa. Hänen poikansa on niin ikään taiteilija, samoin hänen lapsenlapsensa. Prymatšenkon ura jatkui aina vuoteen 1997 saakka.
Taiteilija kohtasi kumppaninsa Vasyl Marynchuk’n vuonna 1941. He saivat pojan, jonka nimeksi tuli Fédir. Vasyl kaatui toisessa maailman sodassa samoin Prymatšenkon veli. Sodan arvet vaikuttivat taiteilijan elämään niin, että hän palasi taiteen tekemisen pariin vasta kahden vuosikymmenen päästä 1960-luvulla. Kuten aiemminkin kansanperinteen aiheet kiehtoivat, mutta nyt hän piirsi uniaan.
Marimekko ja taiteilijan työt
Tämä hieno taiteilija tuli aikoinaan tunnetuksi Suomessa, kun kävi ilmi, että suomalainen suunnittelija Kristiina Isola oli kopioinut taiteilijan maalauksen Rotta matkalla – mutta ilman eläinhahmoja Marimekon kankaaseen Metsän väki (2007). Kohun jälkeen Marimekko tarjoutui ostamaan muutamien Prymatšenkon teosten käyttöoikeuksia. Marimekko esitti anteeksipyynnön Suomen kansalle.
Kesällä 2018 Turussa Aboa Vetus & Ars Nova museossa oli näyttely tämän itseoppineen taiteilijan töistä. Naivistiset, värikkäät guassi- ja vesivärimaalaustyöt olivat näytillä ensi kertaa Suomessa. Näyttelyn yhteistyökumppanina toimi Marimekko. Maria Prymatšenkon taidetta leimaa hyväntahtoisuus. Lempeys ja auttamishalu ovat läsnä kaikissa eläinhahmoissa, totesi Aboa Vetus & Ars Nova -museon amanuenssi Silja Lehtonen.
Picasso ja Chagall inspiroituivat hänen töistään
Prymatšenkon työt ovat herättäneet ihastusta ympäri maailmaa mm. Ranskassa ja Kanadassa. Hänen ihailijoihinsa kuuluivat mm. Pablo Picasso ja Marc Chagall. Kumarran syvään tämän suurenmoisen ukrainalaisen taiteellisen ihmeen edessä, kerrotaan Picasson sanoneen nähtyään Prymatšenkon töitä Pariisin maailman näyttelyssä 1937.
Ukraina yrittää pelastaa taideaarteitaan
Venäjän hyökkäys on aiheuttanut jo peruuttamatonta tuhoa. Kulttuuriperintökohteita ei voi viedä maan alle. Uutisissa kerrotaan, että maalauksia ja esineitä piilotetaan kellareihin ja museoita kääritään piikkilankaan. Venäjän joukkojen polttamassa Kiovan lähistöllä sijaitsevassa Ivankivin kaupungin museossa oli mm. 25 Maria Prymatšenkon naivistista teosta. The Timesin mukaan muutama teos pelastui, kun paikallinen mies säntäsi palavaan rakennukseen.
Kokoelmia yritetään digitalisoida vimmaisesti siltä varalta, että ne päätyvät valloittajan käsiin. Kätkettyjä teoksia ja esineitä museoiden henkilökunta vartioi henkensä uhalla.
Prymatšenkon teokset ovat nousseet maailman rauhan symboliksi
Prymatšenko maalasi maailman rauhan puolesta. Joskus unet loihtivat kummallisuuksia kuten omituisia maisemia tai ydinsodan vastaisia aiheita. Taiteilija viesti myös töissään, että ukrainalaista leipää saisivat syödä kaikki maailman ihmiset. Ukrainalainen vehnä ja auringonkukkaöljy ovat ehkäpä olleet itsestäänselvyyksiä, nyt eivät enää.
Hänen töissään kuvataan talonpoikaiselämää, eläimiä myös fantasiaeläimiä, kukkia ja lintuja. Ukrainalainen kansanperinne näkyy vahvana. Hän käytti pohjana satuja ja myyttejä. Ranskalaisen taiteilijan Henri Rousseaun mukaan tämä itseoppinut taiteilija edustaa ehkä kaikkein tunnetuimmin naivistista taidesuuntaa. Rousseau oli myös itseoppinut taiteilija ja edusti samaa suuntausta.
Prymatšenko tuotti elinaikanaan tuhansia teoksia, mutta ei koskaan myynyt niitä, vaan lahjoitti ne naapureille ja ystävilleen.
Olen sanaton!
Marja-Leena