Kesä-Suomessa

Katalonialle hyvästit

Suomeen päästiin ihan viime hetkellä ennen kuin Katalonian rajat taas sulkeutuivat. Hollantilainen lentoyhtiö vaati matkustajia pitämään kasvomaskia koko lennon ajan. Amsterdamissa vaihdettiin konetta ja odotusajalla nuoret kanssamatkustajani tekivät hullunkurisia Tiktok-videoita matkan kulusta.

..ja karanteeniin

Joensuussa kuluu pari viikkoa omaehtoisessa karanteenissa. Kukaan ei käy tervehtimässä. Mutta ilahdutti joka aamu, kun isomummon vadelmapensaissa oli kypsiä marjoja. Ovet auki ja puutarhaan!

Pihan kunnostustyöt innostivat koko porukkaa. Jänis ja siili olivat jokapäiväiset vieraat. Puusauna lämpiää joka ilta. Mikä ihanuus pitkän tauon jälkeen!

Kantarelliralli ennen Turkua

Lahti on mukavasti keskellä matkaa ja siellä tervehti iloisesti Muru-koira. Metsään mennään ja mikä iloinen yllätys. Joka päivä saaliina täydet korit kanttarelleja, herkkutatteja, mustatorvisieniä ja mustikoita. Suomen kesä on taivaallinen!

Matka ei meinaa jatkua ollenkaan, ja palasinkin vielä yhtenä viikonloppuna sinne kanttarellimetsään. Ja poimimaan metsävadelmia, joita muutaman vuoden takaisella hakkuualueella saa poimittua litrakaupalla parissa tunnissa.

Hirvensaloon parkkeerataan

Aurinko porottaa kuin etelässä konsanaan ja kesäiset ilot kutsuvat. Satavan sillan kupeessa käy kuhina, kun kalamiehet kerääntyvät sinne onkineen ja virveleineen. Ensikertalainen jännittää, miten kala päätyy koukkuun, kun kokeneempi kaveri neuvoo vieressä tyynesti.

Tavataan myös vuosikymmeniä kalastanut, jolle tämä on elämäntapa. Hän tarinoi samalla, kun hän perkaa kalojaan rantakivillä.

Ahven päätyy pannulle ennen iltaa ja kalajuttuja kerrataan. Ja taas sauna lämpiää! Pihan poikki vilistää kaksi peuraa.

Pyöräily on itsestään selvyys. Lähellä Friskalaa näkyy pellolla peura iltaruokailulla, seuraavaksi bongataan hanhilauma, ja kyykäärme. Sitten vielä mennään ihastelemaan hevosia. Seuraavana päivänä aikuinen hirvi pyyhältää auton vierestä. Suomessa ollaan ilmiselvästi!

Pihatrampoliinilta kuuluu iloista naurua. Uusi naapurusto on unelias, kunnes me saavumme. Ja yllättäen sieltä sun täältä löytyy lapsia, jotka pian vilistävät paljain varpain pihallamme.

Marja-Leena