Kesän lämpimät tuulet

Kesän lämpimät tuulet

Kesä nurkan takana?

Barcelonassa liikkuessa, jos kysyt tietä minne tahansa, saat neuvon jatkaa suoraan eteenpäin vain viiden minuutin matka ja heti nurkan takana. Tältä tuntui Suomen alkukesässä, vain muutaman päivän päässä on kesä…tai kesä tuli ja toi kuumat tuulet muutamaksi päiväksi ja sitten se meni jonnekin… ehkä aurinko paistoi muualla. Täytyi pakata ja lähteä sinne. Lisäpotkua reissuun hain kollegojen tapaamisessa Panimoravintola Koulussa.

Keskikesän juhlaa

Juhannusviikolla kesä rantautui Suomeen. Siispä lähdin ajamaan Forssan kautta kohti Lahtea, joka on tuttu kaupunki menneiltä ajoilta ja täynnä mielenkiintoisia kohteita ja muistoja. Vesijärven rannalla näkyy muutos, mutta Mukkulan kartano on ja pysyy, jugendportitkin ovat ennallaan. Urheilukansa yöpyi usein kartanossa. Erään kerran sinivalkoinen radioääni Paavo Noponen istahti viereeni bussissa. Ja matkaa siivitti keskustaan saakka tämän sanataiteilijan lennokas selostus.

Nukuin siis seuraavat yöni Päijät-Hämeessä. Tämä resepti toimi: uni maistuu kun vaihtaa maisemaa. Lahdessa vietimme synttäreitä isolla porukalla: originaalin thaikokin aito kanakeitto hipoi täydellisyyttä.

Ensimmäisen Salpausselän pohjoispuolella sijaitsevat Koiskalan lehtomaiset havumetsät. Kilometrien pituiset kävelyretket olivat yksi matkan kohokohta, vaihtelevat pinnanmuodot ja kallioiset mäkiselänteet. Harjualueella metsän siimeksessä jyhkeitten lehtikuusien ja eri-ikäisten tammien suojassa on Sietikan lampi. Sinne kannatti laskeutua, kimmeltävän lammen vesi oli lämpöistä. Lammen länsireunalta löytyy kivistä koottu kehä, ns. käräjäkivet ja aivan lammen reunalta mielenkiintoisia kasveja.

Taidekeskus Salmelaan

Taidekeskus Salmela houkutti Mäntyharjulle, vesistön ääreen. Taidegalleriassa oli uskomaton kavalkadi nuorten suomalaisten taiteilijoiden töitä. Otin niin paljon valokuvia, että kamera alkoi nurisemaan. Ilman muuta jaksoin koluta myös maisemapuiston, veistospuiston ja huvimajat.

Entä konsertit? Upea konserttikesä toteutetaan katetussa 1300-hengen ulkoilmakatsomossa. Joka kesä ohjelmisto on vakuuttava – Suomen ykkösketjun taiteilijoita. Tänä vuonna kesäiset konsertit eivät osu vierailupäiväämme. Heinäkuussa on tähtiä sakeanaan: mm. Liisa Maija Laaksosen taiteilijajuhla monine vieraineen, Maija Vilkkumaa, Eppu normaali, Jukka Kuoppamäen 80-vuotisjuhlakonsertti, Jukka Puotila show, tunnettuja tenoreita jne. Mutta silloin olen jo kaukana muissa maisemissa. Kahvin ja kulttuurin kyllästämänä – on the road again!

Mikkeliin käy tie

Matka jatkui Mikkeliin ja siellä sukuloituamme, ajoimme kaupungin ehdottomaan vetonaulaan: Kenkävero. Vanhan pappilan yli 500 vuotinen miljöö houkuttelee matkailijoita: puutarha ja eläimet, ravintolat, kesäkahvilat ja myymälät. Ennen kaikkea askel keveni ja lompakko tuulettui.

Matkalukemisena oli Antonio Muñoz Molina: Öinen ratsumies (El jinete polaco).

Marja-Leena