Kuumia kastanjoita ja hehkuviiniä

Glögi

Pian avautuvat Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat. Se on lähestyvän joulun parhaita tapahtumia. Aloitan odotuksen maistamalla kaupan jouluglögiä. Vaikka tämä mausteinen juoma yhdistetään useimmiten jouluun, voi sitä juoda muutenkin lämpimikseen. Piparit ovat vanhanajan ruispipareita.

Toivon mukaan myös joulukahvila avautuu, olen kaivannut sen entisajan tunnelmaa. Mutta sitä ennen vietetään joulukuun 13. päivänä perinteisesti Lucian päivää eli Valon juhlaa.

Kastanjat

Barcelonassa lähestyvää joulua toivotti tervetulleeksi kadun kulmiin pystytetyt kojut, joista levisi savua ja paahdettujen kastanjoiden tuoksua. Sanomalehteen käärityt kuumat kastanjat maistuivat taivaalliselta!

Joka joulu menimme katsomaan Barcelonan goottilaiseen kaupunginosaan 1200-luvulta olevan Katedraalin eteen pystytettyjä seimiä ja muita jouluaiheisia viritelmiä. Tunnelmaa oli ja väkeä mustanaan.

SOM Barcelona

Niinpä ostin kastanjoita ja paahdan ne uunissa. Ensin teen ristiviillon kastanjoiden päähän, etteivät ne räjähdä. Asettelen ne leivinpaperin päälle uunipellille ja paahdan 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Kun kuori irtoaa helposti kastanjat ovat kypsiä tarjottavaksi.

Uunipellille voi laittaa karkeaa suolaa, kokeilin kerran, mutten ole vaikuttunut sen tehosta. Barcelonassa kadunvarsikojuissa kypsennys tapahtui hiiligrillissä.

Kerran vävyni toi minulle monta kiloa raakoja manteleita. Avulias naapurini neuvoi kypsentämään ne pannulla: vettä 1-2 dl ja manteleita paahdettiin pienissä erissä, kunnes vesi oli imeytynyt niihin. Ne olivat tosi maukkaita!

Lempäälässä Ideaparkissa on vuosittain jouluaiheisia tapahtumia. Erään kerran ihastelimme Kaunein piparkakkutalo -kisan tuotoksia. Tänä vuonna aiheena on marraskuussa Joulukortit -keräilytapahtuma.

Marja-Leena