Miten karanteenissa jaksaa?

Astronautit jos ketkä ovat eristyksen ammattilaisia. Heidän vinkit karanteenissa huokaileville: ole aktiivinen, pidä rutiinit, peseydy ja pukeudu, pidä kotisi ja työtilasi siistinä, liiku ja kuntoile, huolehdi ruokavaroista, pidä yhteyttä ulkomaailmaan, ota rennosti.

USA:sta kantautui tieto, että sotalaiva Comfort saapui NYC:iin maanantaina, laivaston jättimäinen sairaala-alus tuo siviilien käyttöön yli 1000 vuodepaikkaa sekä sairaalatarvikkeita. Se helpottaa sairaaloiden painetta muiden kuin koronaviruspotilaiden hoidossa. Sotilaat rakentavat keskelle keskuspuistoa (Central Park) kenttäsairaalan. Hotelleja ja motelleja muutetaan sairaaloiksi ympäri USA:ta.

NYC:ssä oli vuorokauden aikana soitettu yli 6000 hätäsoittoa. Se tarkoittaa, että ambulanssikutsuja on enemmän kuin 9/11 aikana.

Karanteeni puree Barcelonassakin: kadut ovat hiljaisia. Karanteeni tulee italian kielestä quaranta – neljäkymmentä. Kun 400 vuotta sitten rutto riehui Euroopassa ja matkustavaiset pyrkivät Venetsiaan, heidän täytyi viettää 40 päivää Santa Maria di Nazarethin saaressa ja todistaa, ettei ihoon ollut puhjennut paiseita. Joillekin saari jäi viimeiseksi oleskelupaikaksi.

Kadulla pysäytetään autoilijoita. Ruokakauppaan ja apteekkiin voi mennä. BonArea-kaupan edessä jonotetaan jatkuvasti. Kauppakuittia ja kotiosoitetta voidaan kysyä. Apteekkiin ei kannata enää vaivautua, kun jokaisessa lähistön korttelin apteekissa on kadulla kyltti: Tänään meillä ei ole enää – maskeja, kuumemittareita, alkoholia, käsigeeliä, käsineitä. Eikä seuraavanakaan päivänä…

Ruuasta ei tule pulaa, kun täyttää varastoja harvakseltaan. Mercadona-kauppaan suunnistan aikaisin. Vain 11 asiakasta ennen minua, mutta pian jono jatkuu pitkälle jälkeeni. Poliisit jäävät vartioimaan, kunnes ovet avautuvat ja kaupan myyjä ottaa tilanteen haltuun.

En halua käyttää hissiä, joku on voinut köhiä siinä. Postilaatikossa on uuden uutukainen Terveyskortti, jonka Generalitat de Catalunya on postittanut minulle. Sille saattaa olla vielä käyttöä.

Kattoterassilla saa raitista ilmaa, ja siellä on kuntopyörä, mutta minulla ei ole käsineitä. Poljen hetken ja palaan alakertaan käsienpesulle. Pyykit käyn hoitamassa itsepesulassa.

Digitaaliaika on tehnyt olemisesta siedettävän: e-kirjat, äänikirjat, tv ja Netflix, videopuhelut jne. Ruuanlaitto vie mukavasti aikaa ja ajatuksia pois karanteenista.

Tyttären perhettä ja lapsenlapsia en voi tavata, vaikka asuvat vain parin kilometrin päässä. Kolmas karanteeniviikko menossa! Heillä on tohinaa, kun koko perhe on kotona. Tehdään etätöitä, hoidetaan lasten kouluasiat, eletään lapsiperheen arkea, kaukana normaalista.

Turusta kantautuu tieto, että kouluissa ei järjestetä perinteisiä lakkiaisjuhlia. Tulevat muistamaan tämän. Onnea silti kaikille uusille ylioppilaille!

Iltakahdeksalta alkaa ‘ohjelma’ parvekkeilla: huutelua, musiikkia, taputuksia ja koirien haukuntaa. Autoilijat tööttäilevät. Luen vielä hetken A.J.Kazinskin pokkaria Viimeinen hyvä ihminen.

Loppujen lopuksi sillä on merkitystä, että pysymme terveinä. Jaksetaan siis vielä hetki karanteenia. Hyvää yötä barcelonalaiset!

Marja-Leena