Pensselit heiluvat akvarellimaalarin ateljeessa

Ajattelin maalata, mutta ennen maalaushommia täytyy käydä lounaalla. Sitten alkaa akvarellimaalarin ateljeessa tapahtua.

Herkullinen helluntailounas

Barcelonalaiset pitävät vapaata! Vilkas Fabra i Puig – ostoskatu on muuttunut viikonlopun ajaksi kävelykaduksi. Lounas tyttären anoppilassa on Tapahtuma. Alkupalojen jälkeen tulee pöytään friteerattuja artisokkia, parsaa ja munakoisoa. Mitkä aromit. Pääruokana possunribsejä ja lammasta. Hedelmäsalaattia karhunvadelmien ja cavan kanssa jälkiruuaksi. Ja suklaakakkua.

ruokapöydässä

Aurinkoa ja kypsiä hedelmiä

Aurinko paistaa tänäänkin niin, että se vaikuttaa tunkevan läpi kaikkialle. Oikein hyvä päivä ja valoisuus antaa maalamiseen lisäpotkua. Sellaisia ovat melkein kaikki päivät Barcelonassa. Harvoin sataa ja ukkostaa, ja sekin menee ohi muutamassa tunnissa. Pitäisi kelata aurinkovarjo parvekekukkien suojaksi, mutta eihän se käy.

Aurinko on kypsyttänyt melonit ja kirsikat parhaimmilleen. Liityn hedelmäkaupan jonon jatkoksi. Ostan välipalaksi kirsikoita, ne maksavat 3,99 kg.

Auringon kypsyttämä maalari

Hankin taidetarvikkeet Santos Ochoa -paperikaupasta ja Abacus – kirjakaupasta. Molemmat ovat vain muutamia minuutteja kotiovelta. Ostan vähintään 300 g akvarellipaperia, jota ei tarvitse pingottaa kiinni alustaan. Se pysyy siistinä ja suorana vaikka kastuukin. Van Goghin tuubiväreissä on minua miellyttävä väripaletti. Valkoista guassiväriä käyn erikseen kirjakaupasta.

kukat akvarellimaalarin ateljeessa

Siveltimet ovat vanhoja, osa aitoa näädänkarvaa osa keinokuituja, onpa mukana yksi meikkisivellin ja hammasharja. Lisäksi minulla on akvarellikynät ja tusseja. Unohtamatta tärkeitä apuvälineitä: vanupuikot, maskineste ja luonnonsieni. Palettiveitset ovat kadonneet, joten sen virkaa toimittaa ikivanha ja tyylikkäästi kulahtanut ruokailuveitsi. Paletteja on useita, parhaaksi olen kokenut muoviset kertakäyttölautaset.

Mistä ideat maalaukseen?

Jostain täytyy saada idea! Youtube on oikein hyvä kanava siihen. Kun aikansa katselee on pää niin pyörällä ohjeita ja neuvoja, että on paras pitää tauko.

Jatkan etsiskelyä netissä ja aiheen löytäminen vie aika kauan. Itsellä on aavistus, mitä haluaisi maalata. Olin öljyvärimaalauskurssilla joskus entisaikoina. Silloin taideopettaja antoi aiheen. Nyt se on löydettävä itse.

akvarellimaalarin ateljeessa

Esikuvina suomalaiset naismaalarit

Parhaat maalarit esikuvina kannattaa! Olen ollut hyvin vaikuttunut suomalaisten naismaalareiden teoksista: Sigrid Schauman’in Rantamaisema-maalaus on yksi suosikeistani. Vain rantakivet onnistuin maalaamaan. Vaikea aihe.

Sigrid on muutenkin niin ihailtava nainen. Hänen sanotaan kävelleen 1960-luvulla päin punaisia valoja ja poliisi pysäytti hänet. Kun tämä kysyi Sigridiltä, oliko hän ennen ollut tekemisissä poliisin kanssa, vastaus kuului: olen, silloin kun veljeni ampui Bobrikovin! Mikä olikin totta. Tämä hieno taiteilija eli 101-vuotiaaksi.

Lopulta aihe valikoituu. Aamulla aloitan valmistelut, ne vievät puoli päivää, ja toisen puoli päivää menee ateljeessa maalatessa. Joskus tulee sutta ja oikein monta peräkkäin. Olen joidenkin aiheiden kohdalla lopulta antanut periksi. Mutta muutamia mukiinmeneviä töitäkin olen saanut aikaan.

Mikä onnen tunne, kun saa sekoitettua sellaiset värit, joista on uneksinut. Onnistuminen saa jatkamaan. Pensseli käteen!

Marja-Leena