Las Arenas – Härkätaisteluareenasta kauppakeskukseksi

Espanjan aukiolle – Plaça d’Espanya – pääsee metrolla tai bussilla nopeaan. Siitä voi suunnistaa sitten Katalonian kansallismuseoon Montjuïc-kukkulalle.

plaza catalunya

Kuvassa takana oikealla pyöreä punatiilinen rakennus on Las Arenas kauppakeskus ja pylväiköstä oikealla Palau de Congressos de Barcelona – Kongressikeskus, jossa Nokian Jorma Ollila aikoinaan avasi kansainvälisen teknologiakongressin vuosi toisensa jälkeen.

Viimeisimmän mäen päälle johtaa monet rullaportaat, kaikki energia ei kulu nousemiseen. Matkalla voi ihailla Magic Fountain -suihkulähteen loistoa, se pääsee oikeuksiinsa illan hämärtyessä, jolloin siinä alkaa musiikki- ja valoshow.

Olen kuitenkin menossa Las Arenas kauppakeskukseen. Se muistuttaa ulkoa päin edelleen härkätaisteluareenaa, rakennettiin 1929 maailmannäyttelyä varten.

Härkätaistelut ovat ikivanhoja. Kreetalta löytyy seinäpiirroksia, jotka ovat vuodelta 2000 BC. Suurin areena löytyy Madridista. Maailman suurin areena lienee Meksikossa.

Perinne on kiistanalainen täällä Espanjassa. Kanarian saaret olivat ensimmäinen alue Espanjassa, jossa härkätaistelut kiellettiin. Katalonian hallinto on kieltänyt härkätaistelut jo 2012. Mutta Espanjan perustuslakituomioistuin on kumonnut Katalonian itsehallintoalueen päätöksen. Ylin tuomioistuin kumosi 2018 Baleaarien aluehallinnon vuonna 2017 tekemän kiellon. Perusteluna, että härkätaistelut ovat olennainen osa espanjalaista kulttuuria.

Las Arenas kauppakeskus

Ostoskeskus on kuin seikkailupuisto. Kaikkialle levittäytyvät rakennelmat näkyvät värikkäinä. Kaupat loistavat toinen toistaan muodikkaimpina. Keskilattialla on pyöreä taideteos, jossa lapset temmeltävät ja jokaisella askeleella kuvio muuttaa muotoaan.

Huikeaa arkkitehtuuria ja hurmaavia putiikkeja, jotka kiertävät vanhaa areenaa. Tällä kertaa mukaan lähtee käsintehty koristeellinen pikkupussukka, jossa voi kuljettaa vaikka toilettitarvikkeita. Kätevää ja kaunista, kuten monet espanjalaiset tavarat.

Kiipeän kattoterassille, jossa voi kulkea koko rakennuksen ympäri 360-astetta. Turistien kamerat räpsähtelevät. Kierrän koko rakennuksen. Kattoterassin keskiössä on erilaisia ravintoloita, pizzeriasta alkaen. Sieltä löytyy myös Lego-näyttely. Pyörryttävän kauniit näköalat.

Alakerrassa on toinen toistaan houkuttelevampia kahviloita, joissa on makoista pikkupurtavaa kahvin tai teen kanssa. Las Arenas on ihastuttava kauppakeskus! Täällä on mukava viettää aikaa ostosten ja syömisten lomassa.

Marja-Leena

LUE MYÖS:

Kiharaisten polkujen Barcelona

Vierailu espanjaiselle viinitilalle