Matkalla mausteiden maailmassa

Matkalla mausteiden maailmassa

Mausteita suoraan Aasiasta

Ympärilläni on ihmisiä, jotka osaavat maustaa ruuan. Thaimaalainen kälyni on opettanut, että ruoka pitää kunnolla ryydittää! Siksi hän kasvattaa itse chilit. Kymmeniä kiloja chiliä menee vuodessa kastikkeiden valmistukseen. Ihmettelin taannoin, kun minun kurpitsakeitostani ei tulee yhtä maukasta. En saa oikein kiinni resepteistä, koska hän maistelee niitä ja lisää hippusen sitä sun tätä ihan huomaamatta. Tämä kokkaava nainen reissaa matkalaukussaan mausteita, kun me muut pakkaamme vaatteita tai muuta joutavaa. Kerran hän palasi lomamatkalta entisestä kotimaastaan mukanaan 60 kg mausteita! Hänen kevätkääryleensä ovat jo legenda!

chili mausteiden kuningas

Aitoja makuja ruotsalaisittain

Katselin Puutarhakausi (Trägårdstider) ohjelmaa (TeemaFem la ja uusinta ti TV2). Siinä palestiinalais-ruotsalainen kokki Tareq Taylor valmistaa puutarhaideoinnin lomassa ruokia. Areenassa on ruotsalaista sarjaa jo useita kausia. Aloin seuraamaan näitä länsinaapurin hortonomeja vasta tänä vuonna. Puutarha- ja ruokavinkit inspiroivat joka jaksossa. Tareq hakee kasvimaalta aineksia joista loihtii yksinkertaisia ruokia ja höystää ne yrteillä ja jutustelulla.

….ja englantilaisittain

Rakastan fish and chips -ruokaa. Valmistan sitä itsekin, minulla on hyvin yksinkertainen resepti. Ostan turskaa tai seitiä jopa kuhaa tuoreena tai pakasteena, kunhan on vaaleaa kalaa. Teen kaksinkertaisen leivityksen ja uppopaistan öljyssä. Tarjoan yrttivinegretten kanssa: öljyä ja etikkaa samassa suhteessa ja mausteeksi sopivasti sokeria sekä ripaus suolaa ja pippuria sekä tuoreyrttejä pienittynä esim. timjamia, persiljaa, salviaa, oreganoa, meiramia. Valmistin tätä jo ennen kuin sain maistaa aitoa englantilaista. Ensimmäisen tilaisuuden siihen sain autolautalla Ranskan Dieppestä Brightoniin. Mykistävä nautinto syntyi eräässä lontoolaispubissa.

fish and chips englantilainen mauste

Aito alkuperäinen katuruoka tarjottiin sanomalehteen kietaistuna, mutta voidaan se tarjota näinkin!

Itämaisia mausteita kaikkiin ruokiin

Käväisen jälleen keskustassa. Tori on edelleen auki ja levällään. Erikoista kulkea metallisia siltoja pitkin ja poikin. Arkeologiset löydöt hidastuttavat rakennuspuuhia. Keskustassa askeleeni johdattavat minut Thai Deli -kauppaan, koska haluan ostaa kälyni aikoinaan suosittelemaa thaimaalaista ‘sikamaustetta’, jonka makuun olen tottunut parin vuosikymmenen aikana. Ostan ison 275 g pussin, se on riittoisaa. Pork flavor seasoning powder – tämä käy varsinkin jauhelihan mausteeksi. Valmistan ison erän lihapullia n. 700 g jauhelihaa, siihen menee kolme ruokalusikallista mausteseosta. Tämä ei korvaa muita mausteita kuten sipulia. Maistamalla saa hyvän tuntuman, pitääkö esimerkiksi lisätä suolaa. Ripaus sokeria pyöristää maut! Chicken flavour seasoning with garlic and pepper sopii taas kanaruokiin nimensä mukaisesti.

Kaupan hyllyllä näkyy riisinkeittimiä, olisikin aika hankkia uusi. Olen saanut anteliaasti neuvoja, mikä riisimerkki sopii keittimeen.

Valoa taloon

Sain koottua Led Ring Light -valaisimeni. Tämä onkin kätevä. Lampussa on pitkät jalat ja valmiina kännykkäteline. Kevyt kantaa ja valmius ottaa mukaan vaikka matkalle! Valokuvaus ja videointi pitäisi onnistua tämän avulla. Olen vasta tutustumisvaiheessa, joten arvailen sopiiko tämä myös yleisvalaisimeksi. Mutta kivalta näyttää!

Marja-Leena

LUE MYÖS:

11 ruokaa immuunipuolustuksen vahvistamiseen

Asiaa perunasta ja herkullisen espanjalaisen munakkaan ohje

Avaa ovi Maijan manhattanilaiseen keittiöön