Mitä yhteistä on Stephen Kingin romaanilla ja Detroitin lähellä sijaitsevalla autokaupungilla? Kummankin tapahtumapaikkana on pikkukaupunki Flint.
Stephen Kingin kauhuromaani Outsider (*Ulkopuolinen) olisi hyvin voinut sijoittua kaupunkiin, josta on vuosien varrella kuulunut vain outoja uutisia ja niin nytkin.
Skandaaleissa ryvettynyt kaupunki
Pikkukaupunki Flint sijaitsee Michiganissa Yhdysvalloissa, Detroitista sata kilometriä luoteeseen. Tässä kaupungissa on riittänyt kriisejä yksi toisensa jälkeen.
Tämä autokaupunki ja sen asukkaat saivat tuntea nahoissaan pitkittyneen taloudellisen kurimuksen, kun suuryhtiö lakkautti työpaikkoja niin, että 80 000 työpaikasta oli vuoteen 2010 mennessä jäljellä enää 8 000. Lähes puolet kaupungin 200 000 asukkaasta suunnisti pois kaupungista.
Kaupungin talous ei toipunut. Ensimmäinen taloudellinen hätätila julistettiin 2002-2004 ja toinen 2011-2015. Kaupungille määrättiin hätätilajohtaja, joka leikkasi monien korkeimpien virkamiesten työtehtäviä ja resursseja mukaanlukien oikeusasiamies.
Rikollisuus alkoi riivata tätä pikkukaupunkia. Kaupungissa vallitsee poliisinvastainen ilmapiiri. Alimiehitetty poliisiasema elää epävarmoja aikoja yrittäessään suojella kaupunkia. Kansakunta äänestää presidentin vaaleissa – vaalipäivänä rikolliset riehuvat kaupungilla tavalliseen tapaan. Poliisiasema jakautuu kahtia voiton selvittyä. Kaupunginhallitus venkoilee rahoituksen kanssa ja rikollisuustilastot kehittyvät koko ajan väärään suuntaan.
Uusi pormestari astuu virkaan, kun kaupunki velloo vesikriisissä. Vuoden 2014 jälkeen asukkaita kohtasi järjetön katastrofi, kun yleinen vesijohtovesi myrkytti tuhansia kaupungin asukkaita. Syynä oli vedenottolähteen vaihto toiseen, jolloin ruosteenestotoimenpiteet jäivät ottamatta käyttöön. Asukkaat kärsivät lyijymyrkytyksestä ja samaan aikaan puhkesi pilaantuneen veden aiheuttama legioonalaistautiepidemia 2014-2017.
Nyt kaupunkia kurittaa koronaepidemia. Korona yhdistettynä rikollisiin toimiin on kohtalokas, se johtaa katastrofiin. Kauppakeskusvartija ammuttiin, kun ei päästänyt sisään naista ja tämän lasta, koska lapsella ei ollut kasvomaskia.
Stephen Kingin romaanin oudot tapahtumat
Kingin romaani (*Ulkopuolinen) sijoittuu kyllä Flint Cityyn, mutta Oklahomaan. Sopuisan pikkukaupungin puistosta löydetään murhattuna 11-vuotias poika. Kaikki todisteet osoittavat yhteen ja samaan suuntaan: syyllinen on Terry Maitland, perheenisä, opettaja ja pidetty urheiluvalmentaja, joka on luotsannut kaupunkilaisten lapsia vuosien ajan. Tapaus on käsittämätön, syyllisestä sen sijaan ei ole epäilystäkään.
Tutkinnan edetessä etsivä Anderson alkaa aavistaa, että jokin on pahasti pielessä. Rikoksen selvittelyyn osallistuu myös Holly Gibney. Totuus saattaa olla pelottavampi kuin kukaan olisi uskaltanut uneksiakaan. Pikkukaupunki kokoaa rivinsä pahuutta vastaan – vaan voiko tältä pahalta suojautua?
Flintistä on tehty myös Netflix-sarja
Michiganissa sijaitsevan ongelmakaupungin poliisien työtä voi seurata Netflixin dokumenttisarjassa Flint town. Kamerat seuraavat kahden vuoden ajan Michiganissa sijaitsevan Flintin kaupungin poliisiaseman epätoivoista kamppailua räjähdysherkkiä ongelmia vastaan. Elämää jatkuvassa hälytystilassa. Amerikkalaisesta unelmasta amerikkalaiseen kriisiin.
Suomalaisena Flintissä
Lensin Detroitiin ja kävin Flintissä joskus kauan sitten, kun se oli vielä rauhallinen pikkukaupunki. Vierailin mukavan ja periamerikkalaisen perheen luona. Siskoni oli aiemmin osallistunut hirvijahtiin heidän kanssaan. Perhe asui omassa talossa, joka oli koristeltu jouluvaloin talon harjaa myöten. Sadat värikkäinä loistavat hehkulamput valaisivat, kun lähdimme keskiyön messuun.
Heidän naapurissaan asui suomalaisperhe. Ja amerikkalaista perheenäitiä kiinnosti kovasti, mitä suomalaisnainen huusi miehelleen ikkunasta tähän tapaan: Toivo hoi, tule syömään!
Toivosta tulee mieleen, toinen kiva suomalainen, jonka tapasin sattumalta: kävimme ystäväni Ullan kanssa Bostonissa shoppailemassa ja hampurilaisella. Kerran liftattiin. Istuttiin takapenkillä ja alettiin vitsailemaan nuoren miehen kustannuksella. Ennen kuin ehdittiin nolata itsemme lopullisesti, hän kysyi selvällä suomen kielellä tytöt, minne olette menossa? Uhkarohkeus oli ollut liikaa hermoillemme. Ja mikä helpotus, kun lähes sukulainen oli ottanut meidät kyytiin! Ja kaiken lisäksi hän vei meidät illalla Eric Claptonin konserttiin. Aika kiva kaveri!
Marja-Leena
LUE MYÖS:
mainoslinkit merkitty *-merkillä